Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Dunja Knebl & Kololira ’Tamo doli’ (Dancing Bear, 2013)

Dunja Knebl & Kololira ’Tamo doli’ (Dancing Bear, 2013)Novi glazbeni projekt Dunje Knebl, osobe koja uporno pronalazi drevne i zaboravljene pjesme te ih prenosi dalje, šireći ih u novim prostorima i vremenima, je ovjekovječen u vidu albuma ’Tamo doli’.

Sve je započelo tako što se Dunja Knebl udružila sa grupom Prijatelji koja se okupila da bi sudjelovala kao predstavnik Hrvatske – Hrvatskog radija na EBU world music festivalu u Varni. Zajedničko muziciranje im se toliko svidjelo da su odlučili nastaviti svirati i nakon festivala pod imenom Kololira, gdje uz Dunju djeluju Hrvatskoj etno sceni već poznati glazbenici: Danijel Maoduš na gitari, Hrvoje Ban na frulici i harmonici te Martin Turšić na kololiri i perkusijama.

Kololira je i naziv koji je ova grupa podarila glazbalu mnogima već poznatim pod nazivom “hurdy-gurdy”, a koji je sastavni dio njihova zvuka.

Kololira je žičani glazbeni instrument koji potječe iz srednjeg vijeka, a zvuk proizvodi pomoću okretanja ručice i pritisaka tipki. Ručica instrumenta je povezana sa kolom koje guda po žicama. Broj žica se može razlikovati te ovisno o izradi instrumenta razlikujemo bordunske i melodijske žice.

Bordunske žice proizvode uvijek isti ton, npr. G ili C i služe kao podloga za sviranje melodije (npr. kao kod gajdi) dok su melodijske žice povezane sa mehanizmom pomoću kojeg se žice pritišću na određenim mjestima i time se stvara melodija.

Instrument obično ima jednu od burdunskih žica naslonjenu na drveni komadić koji zatitra i proizvede reski zvuk kada se ručica instrumenta naglo trzne pa instrument proizvoditi ritam tako da se nagli trzaji ručicom ritmički ponavljaju.

Sama Dunja Knebl objasnila je kakon je došlo do naziva kololira: ’Kololira je riječ koju smo sami smislili, a odobrili su je naši prijatelji etnomuzikolozi. Naime, čini se da taj instrument nije došao do Hrvatske jer nije ostavio nikakvog traga o tome da se ovdje svirao, pa stoga i nema odgovarajući naziv u hrvatskom jeziku. Vrlo su različiti nazivi u drugim europskim zemljema gdje se svirao tijekom s toljeća; a među onima koji prate rock scenu i u novije vrijeme etno/world music, najpoznatiji je pod nazivom hurdy gurdy. Vrlo je malo vremena prošlo do trenutka kad smo shvatili da je to idealna riječ za naziv našeg benda!’

Dunja Knebl & Kololira - Kad ja prođem jednu goru


Osim zanimljive priče vezane za nastanak benda i samog naziva kololira, zanimljiva je i priča o odabiru pjesama koje se nalaze na albumu ’Tamo doli’. Kako sami izvođači priznaju ’većina pjesama na albumu obrađena je prema notama i stihovima iz raznih zbirki narodnih pjesama. Dunja i dečki priznaju da ne znaju kako su se te pjesme nekada izvodile što znači da su aranžmani u potpunosti njihovi, kako oni sami kažu ’aranžmani su reinterpretacija prema našim osjećajima.’

Upravo u tome leži i vrijednost ovog albuma jer su Dunja i Kololira, stare hrvatske tradicionalne pjesme uspjeli predstaviti u svježem, modernom ruhu pri tome koristeći instrumente zanimljivog zvuka, unoseći emocije u interpretaciju i pri tome poštujući i prenoseći duh već pomalo zaboravljenih vremena.

Album satkan od prekrasnih hrvatskih napjeva u centarlnu poziciju stavlja ljudski glas čije je pjevanje obogaćeno i upotpunjeno instrumentima specifičnog zvuka.

Na albumu ’Tamo doli’ nalazi se 13 pjesama različite tematike i dinamike. Dunja i Kololira pjevaju o ljubavi, gubitku, muško ženskim odnosima, konjima, pticama... Na sredini albuma smjestila se najbrža pjesma zarazne melodije naziva ’Maro,Maro, Marice’.

Ostale pjesme na albumu su sporije i nježnije pjesme poput pjesama ’Klinčeci črleni’, ’Jarebica’, ’Hranil sam si fticu’, ’Ftica, lepa ftica’. Svaka je pjesma obojana posebnom emocijom pa nalazimo i sjetnu i nježnu ’Pitaš mene golob’ ali i pjesmu ’Kojni moji’ koja donosi mračan prizvuk.

Album je snimao Hrvoje nikšić, dok je mastering napravio Andy Jackson. Album krasi knjižica s tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku obogaćena ilustracijama Biljane Knebl i fotografijama Marina Begovića.

Popis pjesama:
1. Kad ja prođem jednu goru
2. Savila se grana
3. Tamo doli
4. Ljubav i poštenje
5. Klinčeci črleni
6. Čula jesam
7. Maro, Maro, Marice
8. Jarebica
9. Hranil sam si fticu
10. Ftica, lepa ftica
11. Ja si jašem
12. Kojni moji
13. Pitaš mene, golob


AS Paulić

Objavljeno 29.01.2014.

Vremeplov

Glazba je uzvišenija forma od mudrosti i filozofije... u njoj duh živi, razmišlja i kroz nju utječe.
Ludwig van Beethoven