Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Fetish Beat (Hunter Music , 2010) - Jednostavno i primamljivo

Fetish Beat (Hunter Music , 2010) - Jednostavno i primamljivoBeogradski sastav Fetish Beat ove je godine (2010) u suradnji s izdavačkom kućom Hunter Music objavio svoj album prvijenac naziva ’Sintetika’.

Potencijalnom slušatelju Fetish Beat uz 21 numeru nudi i bogato opremljenu knjižicu, koja je ukrašena odličnim fotografijama Vladimira Tatarevića i stihovima pjesama čiji je autor, frontmen skupine Branislav Anđelković.

Potrebno je napomenuti da poezija Branislava Anđelkovića može stajati sama za sebe, dovoljno je jaka da joj ne treba glazbena podloga.

Snagu pjesmama daju motivi sjenka, badema, ogledala, sna i duga, zvijezda, krila anđela i rešetki od kiše. Čitajući stihove plovimo kroz vjetrove sna i spotičemo se o bademastu paučinu dok tražimo olovni konac. Uz obilje poredaba i metafora, Anđelkovićeve pjesme krasi i bogatstvo mirisa; lipa, kestena, badema i time potpuno zarobljava naša čula.

Album ’Sintetika’ kombinacija je socijalno angažiranih pjesama, u manjem dijelu, i ljubavnih koje ispunjavaju veču minutažu albuma.

Rock aranžmani prisutni su upravo na početku albuma u prvih pet pjesama u kojima je bend progovorio o bezizlaznosti današnjice (’Zid’), ispraznosti iste (’Sintetika’) te nezadovoljstvu stanjem stvari i neimaštini koja dovodi do kriminala (’Devojčica’).

Fetish Beat - Devojčica


Več na prvo slušanje jasno je koliko Fetish Beat nudi različitosti na svom albumu, različitosti ritmova, atmosfera, tempa te u svojim koricama krije pomalo mračan ’Zid’, brzu ’Epidemiju’, ’Sećaš li se’ u ska ritmu, nježne i lagane ’Snežna kraljica’, i ’Prođe godina’.

Nakon bržih numera s početka albuma slijede nježne, i uglavnom lagane pop numere kojima je glavna tema ljubav, nedostižna, nepreboljena. U drugom se djelu posebno ističu svojom lako pamtljivom melodijom ’Zvezda jutarnja’ i ’Čekam je’, brža numera ’Samo tebi pripadam’, dok pjesma ’Žena koje nema’ najbolje opisuje tematiku svih ljubavnih pjesama na albumu. Tu je i akustična ’Prođe godina’ koja je pri vrhu ostvarenja na albumu.

Nakon niza maglovitih, sjenama obavijenim i intimnih ljubavnih pjesama slijedi numera ’Mrtav i beo’ koju je, prema samim riječima autora, Anđelković napisao za film Živojima Pavlovića.

Za kraj treba kazati da cjelokupni izdanje odiše unikatnošću, te koliko su stihovi sami za sebe dobri, toliko su i melodije i harmonije jednostavne, pamtljive i primamljive. Ritam sekcija je čvsta i odlična , a sam Anđelkovića u nekoliko pjesama nudi i kraće gitarisitčke solaže.

Ništa pretjerano, ništa pompozno, dobra poezija, kvalitetni glazbenici, malo distorzija, malo različitih ugođaja, dobar vokal koji je samo u par numera za potrebe pjesme mogao biti jači, igranje ritmom i dinamikom pjesama sasvim je dovoljno da poželite ponovo staviti ’Sintetiku’ u vaš player.

Sintetika
Uberi plastičnu ružu
Dok gaziš najlonsku travu
Posadi gumeno drvo
Na njjmu plehanu pticu

Sintetika, protetika
Klonirana estetika
U tvojoj duši ništa

Oženi silikon ženu
Napravi plišano dete
Podigni kartonsku kuću
Odsluži olovnu vojsku

Ti uvijek čekaš u redu
Ti zuriš u televizor
Ti jedeš veštačku hranu
Ti dišeš metalni vazduh
Ti slušaš velikog brata
Ti živiš besmislen život
Ti stavljaš pare u banku
Da kupiš mesto na groblju

Sintetika, protetika
Klonirana estetika
U tvojoj duši ništa.Popis pjesama:
1. Zid
2. Epidemija
3. Sintetika
4. Lep dan
5. Devojčica
6. Snežna kraljica
7. Zvezda jutarnja
8. Ona
9. Kutija od cimetovog drveta
10. Sećaš li se
11. Samo tebi pripadam
12. Odakle dolazi leto
13. Čekam je
14. Želim nekoga
15. Zastava
16. Kao nekada
17. Žena koje nema
18. Prođe godina
19. Glava bronzanog zmaja
20. Strah
21. Mrtav i beo


Anamarija Simčić PaulićObjavljeno 06.12.2010.

Vremeplov

Ako ne poštuješ osobe s kojima radiš i ako nisi iskren, stvar jednostavno ne funkcionira.
Mirela Proselac Remi (Elemental)