Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Goran Pintarić ’’Ivana’’ (KC Rock, 2010) – Samostalni prvijenac podravskog kantautora

Goran Pintarić ’’Ivana’’ (KC Rock, 2010) – Samostalni prvijenac podravskog kantautoraVrlo rijetko se među novim domaćim izdanjima može pronaći uradak nekog kantautora, a pogotovo onog koji glazbom i stilom podsjeća na Johnny Casha.

Jedan od tih rijetkih je i Goran Pintarić svestrani glazbenik iz Koprivnice, koji se glazbom bavi od 2003. godine kada je osnovao bend Pod naponom. Tada su svirali hard rock pod snažnim utjecajem Motorheada, Black Sabbatha, Led Zeppelina i ostalih bendova ’’pod naponom’’.

Danas sedam godina kasnije Pintarić se okušao u kantautorskim vodama, rezultat čega je i njegov samostalni album nazvan ’’Ivana’’, izdan od udruge za glazbenu kulturu KC Rock, a sadrži jedanaest pjesama od čega je devet autorskih te dvije obrade. Album otvara jedna od boljih pjesama ’’Hello Hello’’, jednostavna pjesma na engleskom jeziku koja atmosferom podsjeća na neko od Tom Waitsovih izdanja, a tome dodatno doprinosi hrapav vokal. Slijedi naslovna stvar ’’Ivana’’ koja o prošloj ljubavi govori na vrlo emotivan i neprenteciozan način. Pjesma ’’Bol’’ je obrada, odnosno prijevod Cashove kultne pjesme ’’Hurt’’ što je bio prevelik zalogaj za Pintarića. I inaće je teško napraviti uvjerljivu obradu, dok prevođenjem na neki drugi jezik pjesma još više gubi na snazi. Dokaz da mu bolje idu autorske stvari je šesta pjesma na albumu- ’’Pod naponom’’. Pjesma je vrlo vjerojatno autobiografska, a govori o pritisku javnosti, očekivanjima drugih, neostvarenim snovima... Lirski najjača pjesma na albumu. Od zanimljivih pjesama tu su još ’’Solitary Man’’ (također obrada) te ’’Nisam volio’’ i ’’Bit’n’h’’ u kojima je spojio sviranje usne harmonike s beatboxom.

Iako ’’Ivana’’ nije vrhunsko izdanje, na njemu se može naći nekoliko zanimljivih glazbenih brojeva, a dodatne bodove dobiva za originalnost i odstupanje od trenutnog mainstreama. Sasvim solidno izdanje je konačna ocjena za samostalni prvijenac ovog podravskog kantautora.

Miran Milić


Objavljeno 04.12.2010.

Vremeplov

Muzika The Beatlesa je privukla toliko ljudi na jedan tako visok nivo, da to potiče ambicije: savršen uspjeh, na visokom kulturnom nivou, bez bavljenja tradicionalnim komedijama, bez kompromisa.
Sting (iz perioda rada sa The Police)