Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

ignor: ’Bez’e’ (Dancing Bear, 2012)

ignor: ’Bez’e’ (Dancing Bear, 2012)ignor su prvi put svratili pažnju na sebe singlom ’Rac’ u kojem su iskreno, otvoreno i kritično progovorili o stanju u državi u kojoj žive, Nakon takvog singla bio je očekivan i nastavak...

Nastavak je došao u vidu njihova albuma prvijenca ’Bez e’ na kojem se nalazi trinaest kratkih i brzih numera koje autorski potpisuje Pajo, osim pjesama 10 i 12 u kojima autorstvo teksta dijele on i Sinke te bonus pjesme br.13. Večina pjesama uglavnom ostaje u okvirima od tri minute , a govore iskreno i duhovito o tinejđerskim problemima, besparici, zaljubljivanju, dokolici i slično...

Nakon ’Intra’ od 12 sekunda slijedi brza ’Daisy Marie’ u kojoj dečki pjevaju o svojim potajnim simpatijama, nakon nje idejoš brža numera ’Gotovo’ koja govori o ’bolnom’ prekidu. Slijedi prvi singl ’Sara, Lana’ koji donosi lako pamtljivu, pjevnu melodiju i kritiku postojeće glazbene scene.

’Serijski ubojica ’ pjesma je posvečena svemogućim repriziranim televizijskim serijama i sapunicama. Nakon nje slijedi pjesma ’Posvojen si’ koju autorica ovog teksta baš i nije shvatila, izrugivanje s tematikom posvajanja? ...

Tu je i vrlo kratka numera ’Gablec’ koja uz različite udaraljke pruža i zvučni uvid u njihovo ’varenje’ hrane. Numeru možemo shvatiti kao nepotrebni prekid odličnih pop-punk melodija, no nakon nje dečki nastavljaju s dobro usviranim pjesmama, zanimljivih aranžmana, dok tekst i dalje ostaje jednostavan pa tako sam naslov pjesme ’Frajer me pivom zalio’ govori sve o istoj.

Numera ’Ljubavna’ je pjesma s pamtljivim refrenom, odličnim gitarama i bubnjem koji drži sve na okupu, a ’Nazi punk(er)’ dokaz da Ignor može svirati brzo i žestoko i odmaknuti se od pop-punka, pjevnih melodija i lijepih vokala.

Pjesmom ’Ku’ vračaju se na svoj put, melodični punk simpatičnih melodija, vokalnih aranžmana i pamtljivog refrena, a zatim slijedi ’Jebenica pica’ ponovni odmak od njihova zvuka, ska-punk pjesmuljak, teksta koji nam još jednom dokazuje da od ’raca’ nećemo dobiti ništa.

Posljednja pjesma na albumu ’Super Mario’ simpatična je oda djetinjstvu generacije u kojoj je ignor odrastao.

Nakon preslušanog čitavog albuma, singl ’Rac’ kojim su postali poznati širim masama , sada izgleda tek kao odskočna daska do potpisivanja ugovora i izdavanja albuma. U svakom slučaju dečki sviraju odlično, nemože im se ništa zamjeriti, imaju svoj zvuk i dobro ga pretaču iz pjesme u pjesmu, no što se tiče tekstova zaboravite na socio-kritičnu tematiku.

Trenutno stanje u državi u kojoj živimo toliko je inspirativno da bi se dalo nanizati i nekoliko duplih albuma no dečki su se ipak opredijelili za pjevanje o lakšim, jednostavnijim temama, ponekad i prejednostavnim.

I dok im pod izlikom mladosti možemo oprostiti želju za pjevanjem o tinejđerskim problemima, starcima koji gnjave, nevjernim curama i izlascima, postavlja se pitanja gdje je nestala ona kritična angažiranost iz ’Raca’ i zar stvarno od svega što se može kritizirati treba pjevati o nekim pjevačicama i serijama. One same troše već toliko radijskog i televizijskog prostora, pa zar im treba dati i mjesto na albumu?

Samim izborom takve tematike ograničili su se na mlađu publiku koja će se naći u njihovim problemima i čije će potrebe za zabavom ’Bez e’’ zadovoljiti. Ostali mogu priznati da ignor odlično svira i nadati se da će na sljedećem albumu biti hrabriji i pokazati nam što uistinu misle.

Popis pjesama:
1. Intro
2. Daisy Marie
3. Gotovo je
4. Sara, Lana
5. Serijski ubojica
6. Posvojen si
7. Gablec
8. Frajer me pivom zalio
9. Ljubavna
10. NAZI-punk(er)
11. Ku
12. Jebenica pica
13. Super Mario

ignor su : Pajo (vokal, prateći vokal, gitare), Fixx (bubnjevi, prateći vokal), Sveki (bas gitara, prateći vokal), Sax (gitare, prateći vokal) i Sinke (truba, prateći vokal), Mark (dodatne gitare -pjesme br. 4 i 5, bas gitara u pjesmi br.5, prateći vokal) te Branko (truba).

ignor ’Rac’ignor - Sara, Lana


AS Paulić


Objavljeno 13.09.2012.

Vremeplov

Kažu da živim brzim životom. Možda mi se samo sviđa brz način života. Ne bih ga se odrekao za ništa na svijetu. Neće trajati zauvijek, ali uspomene hoće.
Dennis Wilson (The Beach Boys)