Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

ignor: ’Bez’e’ (Dancing Bear, 2012)

ignor: ’Bez’e’ (Dancing Bear, 2012)ignor su prvi put svratili pažnju na sebe singlom ’Rac’ u kojem su iskreno, otvoreno i kritično progovorili o stanju u državi u kojoj žive, Nakon takvog singla bio je očekivan i nastavak...

Nastavak je došao u vidu njihova albuma prvijenca ’Bez e’ na kojem se nalazi trinaest kratkih i brzih numera koje autorski potpisuje Pajo, osim pjesama 10 i 12 u kojima autorstvo teksta dijele on i Sinke te bonus pjesme br.13. Večina pjesama uglavnom ostaje u okvirima od tri minute , a govore iskreno i duhovito o tinejđerskim problemima, besparici, zaljubljivanju, dokolici i slično...

Nakon ’Intra’ od 12 sekunda slijedi brza ’Daisy Marie’ u kojoj dečki pjevaju o svojim potajnim simpatijama, nakon nje idejoš brža numera ’Gotovo’ koja govori o ’bolnom’ prekidu. Slijedi prvi singl ’Sara, Lana’ koji donosi lako pamtljivu, pjevnu melodiju i kritiku postojeće glazbene scene.

’Serijski ubojica ’ pjesma je posvečena svemogućim repriziranim televizijskim serijama i sapunicama. Nakon nje slijedi pjesma ’Posvojen si’ koju autorica ovog teksta baš i nije shvatila, izrugivanje s tematikom posvajanja? ...

Tu je i vrlo kratka numera ’Gablec’ koja uz različite udaraljke pruža i zvučni uvid u njihovo ’varenje’ hrane. Numeru možemo shvatiti kao nepotrebni prekid odličnih pop-punk melodija, no nakon nje dečki nastavljaju s dobro usviranim pjesmama, zanimljivih aranžmana, dok tekst i dalje ostaje jednostavan pa tako sam naslov pjesme ’Frajer me pivom zalio’ govori sve o istoj.

Numera ’Ljubavna’ je pjesma s pamtljivim refrenom, odličnim gitarama i bubnjem koji drži sve na okupu, a ’Nazi punk(er)’ dokaz da Ignor može svirati brzo i žestoko i odmaknuti se od pop-punka, pjevnih melodija i lijepih vokala.

Pjesmom ’Ku’ vračaju se na svoj put, melodični punk simpatičnih melodija, vokalnih aranžmana i pamtljivog refrena, a zatim slijedi ’Jebenica pica’ ponovni odmak od njihova zvuka, ska-punk pjesmuljak, teksta koji nam još jednom dokazuje da od ’raca’ nećemo dobiti ništa.

Posljednja pjesma na albumu ’Super Mario’ simpatična je oda djetinjstvu generacije u kojoj je ignor odrastao.

Nakon preslušanog čitavog albuma, singl ’Rac’ kojim su postali poznati širim masama , sada izgleda tek kao odskočna daska do potpisivanja ugovora i izdavanja albuma. U svakom slučaju dečki sviraju odlično, nemože im se ništa zamjeriti, imaju svoj zvuk i dobro ga pretaču iz pjesme u pjesmu, no što se tiče tekstova zaboravite na socio-kritičnu tematiku.

Trenutno stanje u državi u kojoj živimo toliko je inspirativno da bi se dalo nanizati i nekoliko duplih albuma no dečki su se ipak opredijelili za pjevanje o lakšim, jednostavnijim temama, ponekad i prejednostavnim.

I dok im pod izlikom mladosti možemo oprostiti želju za pjevanjem o tinejđerskim problemima, starcima koji gnjave, nevjernim curama i izlascima, postavlja se pitanja gdje je nestala ona kritična angažiranost iz ’Raca’ i zar stvarno od svega što se može kritizirati treba pjevati o nekim pjevačicama i serijama. One same troše već toliko radijskog i televizijskog prostora, pa zar im treba dati i mjesto na albumu?

Samim izborom takve tematike ograničili su se na mlađu publiku koja će se naći u njihovim problemima i čije će potrebe za zabavom ’Bez e’’ zadovoljiti. Ostali mogu priznati da ignor odlično svira i nadati se da će na sljedećem albumu biti hrabriji i pokazati nam što uistinu misle.

Popis pjesama:
1. Intro
2. Daisy Marie
3. Gotovo je
4. Sara, Lana
5. Serijski ubojica
6. Posvojen si
7. Gablec
8. Frajer me pivom zalio
9. Ljubavna
10. NAZI-punk(er)
11. Ku
12. Jebenica pica
13. Super Mario

ignor su : Pajo (vokal, prateći vokal, gitare), Fixx (bubnjevi, prateći vokal), Sveki (bas gitara, prateći vokal), Sax (gitare, prateći vokal) i Sinke (truba, prateći vokal), Mark (dodatne gitare -pjesme br. 4 i 5, bas gitara u pjesmi br.5, prateći vokal) te Branko (truba).

ignor ’Rac’ignor - Sara, Lana


AS Paulić


Objavljeno 13.09.2012.

Vremeplov

Kada bi samo nekoliko kompanija u svijetu bilo malo manje pohlepno ljudi na dnu bi imali mnogo više.
Chris Martin (Coldplay)