Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Mburns - Mburns (d.i.y., 2011.)

Mburns - Mburns (d.i.y., 2011.)MBurns su peteročlani bend iz Crikvenice čiji su članovi Daniel Hanik (bass), Igor Klanfar (bubanj), Dorian Vujnović, Marko Stojanović (gitare), te Rino Klanfar (vokal).

2007.godine bend je snimio 3 demo stvari, radi se o numerama ’’Victim’’, ’’Junkyard’’ i ’’Inconstancy’’. Upravo ove tri numere izašle su na kompilaciju Crikveničke rock scene. Do kraja iste godine snimili su u studiju svog prijatelja i kolege Igora Rogovića još dvije demo stvari, ’’Never Cry’’ i ’’For A While’’. Nakon mnogih koncerata širom Hrvatske 2009. godine bend se vraća u Igorov studio i snima ’’Minanedeia’’.

I sada napokon u 2011. godini pred nama je njihov prvi samostalni album ’’Mburns’’ nastao u studiju Igora Rogovića u Crikvenici, koji ujedno zajedno s Igorom Klanfar potpisuje i produkciju albuma, te njegovu masterizaciju.

Uvodna numera imena ”131” je kratki, instrumentalni intro sastavljen od dva dijela. Laganu melodiju i violine i gitare prekidaju snažni rifovi gitare i bubanj. ”The oncoming” je numera u kojoj glavnu ulogu imaju gitare, a kao u prethodnici i tu se izmjenjuju melodični rifovi sa žestokim, i brzim dok cleam vokal prelazi u grawl te se stvara posebna atmosfera konačnosti.

U sljedećoj numeri imena ”Minandeia” uočavamo veću harmoničnost, promjene tempa te prepoznatljivu dionicu gitare. Stiže numera sporijeg tempu ”Dying with this plague” koja donosi atmosferične melodije pune varijacija te česte prekide u ritmu.

Numera ”Illumination” najbliža je pojmu rock pjesme od svih poslušanih do sada i da nema istupa u vidu scream vokala mogla bi stajati na albumu nekog ne metalcore benda.
”Junkyard” je naoko jedna od laganijih numera na albumu u kojoj se nadopunjavaju gitara i bas i clean i scream vokal. Na nju se nastavlja ”To infinity” koja nam ponovno vrača osječaj bespomočnosti, što se pojačava isprepletanjem dvaju gitara, lagane i bijesne.Dojam upotpunjuje melodija na keyboardu.

Numera ”Inconstancy” se kao i neke pjesme ranije na albumu sastoji iz dva dijela. I dok su u vidljive brojne varijacije tempa, energične gitare, te poigravanje dva vokala, drugi dio skladbe naglasak stavlja na melodiju na keyboardu praćenu clean vokalom. Da nebi sve stalo na opisu nježno, lagano i slično pobrinula se dinamična numera ”Lege artis” koja nudi brze melodije gitara.

Numera ”Victim” još je jedna pjesma brzih izmjena tempa, izmjenjivanja dvaju vokala no sadrži i malo osvježenje u vidu ženskog vokala koji čujemo pri kraju pjesme. Numera ”The furies” tipičan je primjer death metala, ultra brza gitara, dupli bubanj i solaža. Numeru ”Pegasus” oblikuju raskošne melodije gitare.

”The restless sea” je numera koja kao i sam njen naziv prikazuje sav nemir koji se skriva u njenim tvorcima, melodija, rifovi gitara, čvrstoča bubnja sve je usklađeno i uigrano do samog kraja. Zadnja numera na albumu ”Storm is gone’’ nastavlja na istom visokom levelu kao i predhodna.

Mburns progovaraju o egzistencijalnoj izgubljenosti, umoru od pretvaranja biti netko drugi, teškoći prihvaćanja realnosti,lažnim predođžbama i laganju samog sebe, kaotičnoj unutarnjoj borbi s vlastitim mislima, grižnji savjesti i želji da pronađemo izlaz iz svega.

U poplavi ’plitkih’ pjesmuljaka, Mburns su zaronili duboko u ljudsku psihu i pozabavili se strahovima svkog pojedinca. S tehničke strane gledano sve je urađeno besprijekorno, produkcija, dizajn, cover. Glazbeno su ponudili različite metal žanrove, stvorili svoju dinamiku i priču a na vama je da poslušate i odlučite dali vam se sviđa.

A.Va
Objavljeno 09.11.2011.

Povezani članci

Vremeplov

Ne volim da me ljudi prepoznaju. Uopće me ne zanima da budem poznat. Samo radim što radim.
Bruce Dickinson (Iron Maiden)