Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Mburns - Mburns (d.i.y., 2011.)

Mburns - Mburns (d.i.y., 2011.)MBurns su peteročlani bend iz Crikvenice čiji su članovi Daniel Hanik (bass), Igor Klanfar (bubanj), Dorian Vujnović, Marko Stojanović (gitare), te Rino Klanfar (vokal).

2007.godine bend je snimio 3 demo stvari, radi se o numerama ’’Victim’’, ’’Junkyard’’ i ’’Inconstancy’’. Upravo ove tri numere izašle su na kompilaciju Crikveničke rock scene. Do kraja iste godine snimili su u studiju svog prijatelja i kolege Igora Rogovića još dvije demo stvari, ’’Never Cry’’ i ’’For A While’’. Nakon mnogih koncerata širom Hrvatske 2009. godine bend se vraća u Igorov studio i snima ’’Minanedeia’’.

I sada napokon u 2011. godini pred nama je njihov prvi samostalni album ’’Mburns’’ nastao u studiju Igora Rogovića u Crikvenici, koji ujedno zajedno s Igorom Klanfar potpisuje i produkciju albuma, te njegovu masterizaciju.

Uvodna numera imena ”131” je kratki, instrumentalni intro sastavljen od dva dijela. Laganu melodiju i violine i gitare prekidaju snažni rifovi gitare i bubanj. ”The oncoming” je numera u kojoj glavnu ulogu imaju gitare, a kao u prethodnici i tu se izmjenjuju melodični rifovi sa žestokim, i brzim dok cleam vokal prelazi u grawl te se stvara posebna atmosfera konačnosti.

U sljedećoj numeri imena ”Minandeia” uočavamo veću harmoničnost, promjene tempa te prepoznatljivu dionicu gitare. Stiže numera sporijeg tempu ”Dying with this plague” koja donosi atmosferične melodije pune varijacija te česte prekide u ritmu.

Numera ”Illumination” najbliža je pojmu rock pjesme od svih poslušanih do sada i da nema istupa u vidu scream vokala mogla bi stajati na albumu nekog ne metalcore benda.
”Junkyard” je naoko jedna od laganijih numera na albumu u kojoj se nadopunjavaju gitara i bas i clean i scream vokal. Na nju se nastavlja ”To infinity” koja nam ponovno vrača osječaj bespomočnosti, što se pojačava isprepletanjem dvaju gitara, lagane i bijesne.Dojam upotpunjuje melodija na keyboardu.

Numera ”Inconstancy” se kao i neke pjesme ranije na albumu sastoji iz dva dijela. I dok su u vidljive brojne varijacije tempa, energične gitare, te poigravanje dva vokala, drugi dio skladbe naglasak stavlja na melodiju na keyboardu praćenu clean vokalom. Da nebi sve stalo na opisu nježno, lagano i slično pobrinula se dinamična numera ”Lege artis” koja nudi brze melodije gitara.

Numera ”Victim” još je jedna pjesma brzih izmjena tempa, izmjenjivanja dvaju vokala no sadrži i malo osvježenje u vidu ženskog vokala koji čujemo pri kraju pjesme. Numera ”The furies” tipičan je primjer death metala, ultra brza gitara, dupli bubanj i solaža. Numeru ”Pegasus” oblikuju raskošne melodije gitare.

”The restless sea” je numera koja kao i sam njen naziv prikazuje sav nemir koji se skriva u njenim tvorcima, melodija, rifovi gitara, čvrstoča bubnja sve je usklađeno i uigrano do samog kraja. Zadnja numera na albumu ”Storm is gone’’ nastavlja na istom visokom levelu kao i predhodna.

Mburns progovaraju o egzistencijalnoj izgubljenosti, umoru od pretvaranja biti netko drugi, teškoći prihvaćanja realnosti,lažnim predođžbama i laganju samog sebe, kaotičnoj unutarnjoj borbi s vlastitim mislima, grižnji savjesti i želji da pronađemo izlaz iz svega.

U poplavi ’plitkih’ pjesmuljaka, Mburns su zaronili duboko u ljudsku psihu i pozabavili se strahovima svkog pojedinca. S tehničke strane gledano sve je urađeno besprijekorno, produkcija, dizajn, cover. Glazbeno su ponudili različite metal žanrove, stvorili svoju dinamiku i priču a na vama je da poslušate i odlučite dali vam se sviđa.

A.Va
Objavljeno 09.11.2011.

Povezani članci

Vremeplov

Nakon tišine, ono što najbolje izražava neizrecivo je - glazba.
Aldous Huxley