Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Belfast Food - ”Live in Rijeka” (Kondorcomm, 1997.)

RiRock albumi: Belfast Food - ”Live in Rijeka” (Kondorcomm, 1997.)Neobičan etno-folk-rock live album, snimljen uživo u Rijeci u jednom dahu donio je specifičan irski štih s karakterističnim zvucima violine i banjoa, baršunastim tonovima flaute i melodijama mandoline i harmonike, upotpunjen rockerskom energičnošću, dok pritom nimalo ne gubi prepoznatljiv kolorit irskog folka.

Uz tradicionalne irske skladbe (”The Foggy Dew”, ”The Irish Rover”, ”Star of the County Down”) na CD-u se nalaze i obrade (Brother, MacGowan, Dylan) kao i dva hrvatska prepjeva od kojih je kao prvi singl skinut ”Šporki stari grad” (prepjev poznate pjesme Evana MacColla ”Dirty Old Town”) postavši tako evergreen drugačijeg, a opet prepoznatljivog Ri rock zvuka s više nego opipljivim irskim začinima.

”Irci s Kvarnera” na debitantskom albumu nagovještavaju sve po čemu ih danas poznajemo - odličan live show te usviran i raspoložen band za nezaboravne klupske tulume do ranih jutarnjih sati. Ubrzo Belfast Food šire dijapazon zvuka sa prepoznatljivog irish sounda na uspješnice poput ”Frane Merikan” ili ”Van iz grada” (izvrstan folk-punk duet sa Miletom iz Hladnog piva) zadržavajući sve bitne značajke prezentirane na ”Live in Rijeka”.

Koncert (tj. album) je odsviran uigrano, malo ”prljavije” za domaće producentske pojmove, što mu daje veliku dozu neodoljivog rockerskog šarma i odlično prezentira kako sa malo love snimiti odličan CD koji će se dugo vrtjeti u CD playerima, posebice klupskih DJ-a i rođendansko-novogodišnjih zabava diljem Kvarnera i Hrvatske (Irske?).

Svi skeptici koji su im predbacivali sličnost sa Poguesima (koja stoji, ali ne u negativnom kontekstu) pregrizli su jezik vrlo brzo nakon što su se BF profilirali kao prvorazredna koncertna atrakcija dostojna Irish pub booma u našoj zemlji koji se dogodio godinama kasnije nego li su ovi ”Irci s Kvarnera” hrvatima predstavili svu čar glazbene (i ne samo glazbene) univerzalnosti i ljepote Zelenog otoka na koju se pozivaju čak i domaći političari kada lamentiraju o boljitku i modelu prosperiteta za osiromašenu Hrvatsku. Čak i po tom pitanju BF su još davne 1997. godine učinili svoje - što ”Live in Rijeka” dostojno dokumentira.

Uostalom, neusporedivo je zabavnije slušati i plesati uz BF nego uz dnevno-političke manifeste, zar ne?

Pjesme:

1. Hi’den Bro
2. Foggy Dew
3. Connaughtman’s Rambles/Second Victory
4. If I Should Fall from Grace With God
5. Marie’s Wedding
6. Star of the County Down
7. Young Ned of the Hill
8. My Match Is Made
9. Connie O’Connell’s
10. Irish Rover
11. Rainy Night in Soho
12. Like a Rolling Stone
13. Spanish Lady
14. Dirty Old Town
15. Streams of the Whiskey
16. Da si tu.

Robert Paulić

Objavljeno 11.06.2005.

Vremeplov

Iza određene točke, glazba više nije moja. Vaša je…
Phil Collins