Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Blagdan Band - ”Palach is Not Dead” (Dilema, 1996.)

RiRock albumi: Blagdan Band - ”Palach is Not Dead” (Dilema, 1996.)«Palach is not dead» je prvijenac riječke «supergrupe» Blagdan band (koja je naslijedila nekadašnji Morski doprinos) sastavljene od članova bivših i aktualnih legendarnih riječkih grupa, a snimljena u cijelosti na nastupu u Palachu, 29.12.1995.godine. Album su snimili Vlado Simčić-Vava, gitara (Laufer, En Face, Mone); Zoran Prodanović-Prlja, vokal (Let 3); Želimir Gržančić, gitara; Sandro Bastijančić-Jegi, bass (En Face) i Alen Tibljaš, bubanj (Laufer, En Face, Metrobolik).

Set lista je sastavljena od obrada legendarnih rock klasika iz raznih doba «bolje prošlosti» rock ’n’ rolla. Cijela ploča odsvirana je u jednom dahu, u izuzetnim aranžmanima punk-rocka i s manijakalnom energijom same grupe. Izuzetna svirka i odlična interpretacija Prlje kao glavnog vokala, sigurni je dobitak kompaktne i energične live ploče Blagdan band-a. Na albumu gostuje i legenda riječkog punka, Valter Kocijančić, sa pjesmom njegovih Parafa «Rijeka» i to je jedina pjesma iz lokalne pjesmarice punkersko-angažiranih pjesama. Očit je izbor pjesama koje su kao sigurni favoriti već doživjele obrade i nekih drugih bendova: «Surfin bird» i «Do you wanna dance?», koje su obradili Ramonesi (Slava im...), «Somethin’ else», Sex Pistolsa na «The great rock ’n’ roll swindle», soundtracku iz istoimenog filma, a obrada Van Morrisonove skladbe «Gloria» može se slobodno «staviti uz bok» obradi istoimene pjesme u izvođenju Patty Smith.

Možda je klub Palach u vrijeme snimanja ploče i bio bastion urbanog zvuka, posljednje utočište urbane gerile i zvukova koji su obilježili cijele generacije ljudi ovoga grada, no nažalost danas, nakon skoro 10 godina od snimanja ovog live albuma, Palach je na rubu društvenog kulturocida. To je pitanje za neku drugu temu ili osvrt, neovisno o recenziji albuma snimljenog u tom prostoru, no unatoč neulaženju u problematiku egzistiranja i ponude današnjeg MMC Palach ostaje vidljiva činjenica da «Palach is dead», i to gotovo nepovratno.

Uglavnom, ako vas zanima kako Beatlesi, Van Morrison ili pak «You’re one that I want», megahit iz soundtracka filma «Grease», zvuči u punk-rock maniri, ovo je prava ploča koja će vam dati odgovore na ta i slična pitanja. Da citiramo sam band u izvedbi Neil Youngovog klasika: «Keep on rockin’ in a free wooooooorlllddd...»…

Pjesme:

1. You’re not the one that I want
2. You’re the one that I want
3. Somethin’ else
4. Do you wanna dance
5. Now I wanna be your dog
6. Blowin’ in the wind
7. I should have known better
8. Louie, Louie
9. Janie Jones
10. Rijeka – Feat. Valter Kocijančić / Paraf
11. Surfin’ bird
12. Lonely boy
13. Anarchy in the U.K.
14. Keep on rockin’ in a free world
15. Love will tear us apart
16. Gloria.

Nikola Cvjetović

Objavljeno 11.03.2005.

Vremeplov

Grci uopšte ne priznaju da postojimo, Bugari kažu da smo Bugari, Srbi ne priznaju crkvu... Čuvanje tradicionalne glazbe je čuvanje našeg makedonskog identiteta. Na primer, najpopularniji Makedonac zadnjih 50 godina je Toše Proeski, opet muzičar.
Gorazd Čapovski (Mizar)