Top singlovi

  1. David Bowie - The Stars (Are Out Tonight)
  2. Depeche Mode -Soothe My Soul
  3. Zaz - On Ira
  4. Mark Knopfler - Privateering
  5. My Buddy Moose - Shine! Shine! Shine!
  6. Muse - Panic Station
  7. Queens Of The Stone Age - I Appear Missing
  8. Lana Del Ray - Young And Beautiful
  9. Thirty Seconds To Mars - Up In The Air
  10. Bullet For My Valentine - P.O.W.

Top album

David Bowie – The Next Day

dvd preporuka

Iron Maiden - "Maiden England Tour"

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: En Face – ’’S dlana Boga pala si’’ (Lobel, 1994.)

RiRock albumi: En Face – ’’S dlana Boga pala si’’ (Lobel, 1994.)’’U vrijeme kad smo snimali naš drugi album Damir Urban je navratio u studio i na našu sreću počeo se raspitivati o stvarima te ih preslušavati. Mi smo prilkom snimanja imali problema s jednom od njih te smo pitali Urbana bi li je on probao otpjevati? On je pristao i iz prvog pokušaja je snimio. Nakon studijskog miksanja nastao je duet i stvar je bila gotova.’’

Tako je, prema riječima Sandra Bastijančića, prije šesnaest godina nastala pjesma ’’S dlana Boga pala si’’, pjesma koja je postavila temelje daljnjem radu grupe En Face te ubrzo postala jedna od himni riječkog rocka.

Pjesma ’’S dlana Boga pala si’’ naslovna je pjesma njihovog drugog studijskog albuma, izdanog 1994. godine, a objavila ga je izdavčaka kuća Lobel. Na albumu se nalazi deset pjesama, 9 autorskih i obrada Dylanove pjesme Mr. Tambourine Man.

En Face je za razliku od ostalih rječkih bendova koji su nastajali u to vrijeme krenuo nešto drugačijim putem i za svoj glazbeni izričaj izabrao nešto blaži zvuk i prihvatio pop melodije čime se dosta približio zvuku britpopa dok su njihovi suvremenici, recimo grupa Laufer, prihvatili nešto čvršći zvuk bliži američkom grungeu.

Taj utjecaj otočnog rocka devedesetih najviše se osjeća na pjesmama ’’Pogledaj’’, ’’Jocker’’, ’’Večeras’’... Na albumu se može naći i par laganica poput ’’Apolon’’ ili ’’Dođite na svijet’’, dok je pjesma ’’Cvijetovi zla’’ nešto žešća i bliža uobičajenom riječkom zvuku.

Od ostalih pjesama, kvalitetom i popularnošću odskače, već spomenuta, ’’S dlana Boga pala si’’, duet s Damirom Urbanom za koju su 1996. godine nagrađeni Porinom u kategoriji Najbolja vokalna suradnja. Pjesma je vrlo brzo postala jedna od riječkih rock himni, ali i jedna od najizvođenijh domaćih rock pjesama.

’’S dlana Boga pala si’’ njihov je drugi album, prvi koji je doživio ozbiljniju nakladu, a na njemu se nalaze pjesme ujednačene kvalitete s jednom vanvremenskom koja je ovaj album učinila kultnim izdanjem sveukupne riječke diskografije te En Face promovirala u jedne od predvodnika njihove generacije.

Popis pjesama:
1. ’’S dlana Boga pala si’’
2. ’’Pogledaj’’
3. ’’Večeras’’
4. ’’Cvjetovi zla’’
5. ’’Dođite na svijet’’
6. ’’Posljednji trag’’
7. ’’Mr. Tambourine Man’’
8. ’’Jocker’’
9. ’’Ponekad’’
10. ’’Apolon’’


Miran Milić

Objavljeno 23.12.2010.

Vremeplov

Što sam stariji, to sam manji. Vidim druge dijelove svijeta koje prije nisam vidio. Druge poglede. Vidim više svijet izvan sebe…
Neil Young