Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: En Face – ’’S dlana Boga pala si’’ (Lobel, 1994.)

RiRock albumi: En Face – ’’S dlana Boga pala si’’ (Lobel, 1994.)’’U vrijeme kad smo snimali naš drugi album Damir Urban je navratio u studio i na našu sreću počeo se raspitivati o stvarima te ih preslušavati. Mi smo prilkom snimanja imali problema s jednom od njih te smo pitali Urbana bi li je on probao otpjevati? On je pristao i iz prvog pokušaja je snimio. Nakon studijskog miksanja nastao je duet i stvar je bila gotova.’’

Tako je, prema riječima Sandra Bastijančića, prije šesnaest godina nastala pjesma ’’S dlana Boga pala si’’, pjesma koja je postavila temelje daljnjem radu grupe En Face te ubrzo postala jedna od himni riječkog rocka.

Pjesma ’’S dlana Boga pala si’’ naslovna je pjesma njihovog drugog studijskog albuma, izdanog 1994. godine, a objavila ga je izdavčaka kuća Lobel. Na albumu se nalazi deset pjesama, 9 autorskih i obrada Dylanove pjesme Mr. Tambourine Man.

En Face je za razliku od ostalih rječkih bendova koji su nastajali u to vrijeme krenuo nešto drugačijim putem i za svoj glazbeni izričaj izabrao nešto blaži zvuk i prihvatio pop melodije čime se dosta približio zvuku britpopa dok su njihovi suvremenici, recimo grupa Laufer, prihvatili nešto čvršći zvuk bliži američkom grungeu.

Taj utjecaj otočnog rocka devedesetih najviše se osjeća na pjesmama ’’Pogledaj’’, ’’Jocker’’, ’’Večeras’’... Na albumu se može naći i par laganica poput ’’Apolon’’ ili ’’Dođite na svijet’’, dok je pjesma ’’Cvijetovi zla’’ nešto žešća i bliža uobičajenom riječkom zvuku.

Od ostalih pjesama, kvalitetom i popularnošću odskače, već spomenuta, ’’S dlana Boga pala si’’, duet s Damirom Urbanom za koju su 1996. godine nagrađeni Porinom u kategoriji Najbolja vokalna suradnja. Pjesma je vrlo brzo postala jedna od riječkih rock himni, ali i jedna od najizvođenijh domaćih rock pjesama.

’’S dlana Boga pala si’’ njihov je drugi album, prvi koji je doživio ozbiljniju nakladu, a na njemu se nalaze pjesme ujednačene kvalitete s jednom vanvremenskom koja je ovaj album učinila kultnim izdanjem sveukupne riječke diskografije te En Face promovirala u jedne od predvodnika njihove generacije.

Popis pjesama:
1. ’’S dlana Boga pala si’’
2. ’’Pogledaj’’
3. ’’Večeras’’
4. ’’Cvjetovi zla’’
5. ’’Dođite na svijet’’
6. ’’Posljednji trag’’
7. ’’Mr. Tambourine Man’’
8. ’’Jocker’’
9. ’’Ponekad’’
10. ’’Apolon’’


Miran Milić

Objavljeno 23.12.2010.

Vremeplov

Vjeruj u ljubav. Vjeruj u čaroliju. Do vraga, vjeruj u Djeda Božićnjaka. Vjeruju druge. Vjeruj u sebe. Vjeruj u svoje snove. Ako ti nećeš, tko će?
Jon Bon Jovi