Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Grad – Ne (Dallas Records, 2010.) - Postojani u svojoj kvaliteti

RiRock albumi: Grad – Ne (Dallas Records, 2010.) - Postojani u svojoj kvalitetiNakon pet godina dočekali smo novi studijski album riječke skupine Grad. Album naziva ”Ne” s jedanaest numera predstavlja ovu skupinu u nešto modernijem svjetlu.

Već s prvom numerom, čije ime i je ”Prva” album se otvara modernijem zvuku i svjetskoj produkciji. Pjesma nudi zarazan motiv koji se provlači od početka do kraja a nose ga gitare i bubanj. Kao gost pojavljuje se Riječanin Vedran Križan (Belan & Fiumens, Manofon) na klavijaturama.

”Gotham” je radiofonična numera. Vesela i brza kao stvorena za plesanje i zborno pjevanje zasigurno će osvojiti simpatije slušatelja.

Slijedi numera kratkog i jasnog naslova ”Ne” koja donosi dašak dobro nam poznatog Grada. Za razliku od prethodnica karakterizira je žešći zvuk i nešto mračnija atmosfera.

Numera ”Milijun” nosi proročansko ime, jer već nakon prvog slušanja postaje jasno da će se dugo vremena zadržati u radijskom eteru ali i na repertoaru skupine Grad. Ovo je jedna od balada kakve nam je Grad godinama isporučivao. Brza, dinamična i čvrsta svirka koja uokviruje vokal dok progovara o svojim željama.

Na odličnu pjesmu ”Milijun” nastavlja se već uhu poznati singl ”Šuma” pa tako album ide uzlaznom putanjom, diže tenzije i isporučuje pamtljivu i zaraznu melodiju.

Dok su prethodne dvije pjesme imale brzi start, numera ”Red” počinje laganim instrumentalom na koji se nadovezuje odličan vokal Deana Škaljca. Kao gost na pjesmi pojavljuje se Raul Varljen (Paraf) na klavijaturama.

Uvod sljedeće numere nosi okus Radioheada, no to nije razlog tome da je pjesma ”Praznik” jedna od najljepših i tekstom i glazbom najjačih aduta albuma ”Ne”. ”Praznik” osvaja na prvo slušanje i staje rame uz rame uz najveće hitove skupine Grad. Svoju su podršku u ovoj pjesmi Građanima pružili Darko Terlević (Morso) i Raul Varljen na klavijaturama te Henry Radanović na bas gitari.

Distorzije i raštimane gitare, prateći vokal u vidu Mihaela Prošena (Father) i brz tempo obilježja su osme numere na albumu, pjesme ”Znak”. Vokali Deana i Miahaela odlično se slažu i nadopunjuju. Jedna od bržih i žešćih pjesama na albumu spaja se na numeru ”Izgori” koja je definitivno najbrži uradak na albumu ”Ne”. Pjesmom su dečki pokazali da uz stvaranje vrhunskih balada mogu i pržiti kada to požele.

”Boje” je numera koja nas vraća na izvorni zvuk skupine ”Grad”. A gradskom zvuku pridružuju se i Vedran Križan na klavijaturama i Darko Terlević.

Album završava numerom ”U sjeni svojih očiju” brzog tempa i čvrstih rifova.

Za dizajn albuma odgovoran je Mladen Stipanović koji je iskoristio odlične fotografije Zorana Žmirića. Snimatelji su Matej Zec i Mario Junčić.

U 43:02 minute članovi skupine Grad dokazali su svoju posebnost koja se sastoji u njihovoj tajni da uvijek zvuče jednako mladenački i svježe. Čak i kada nose zvukove promjena i dalje zadržavaju ono nešto svoje te ostaju vjerni sebi.
Ne treba niti govoriti o sviračkoj vrsnosti glazbenika grupe Grad. Bobo, Orijan, Danijel, Tomislav i Samir u svojoj su kvaliteti postojani dok žestinom izvedbi pjesama i uigranošću svjedoče da je pred njima još puno godina u svijetu glazbe.

Popis pjesama:
1. Prva
2. Gotham
3. Ne
4. Milijun
5. Šuma
6. Red
7. Praznik
8. Znak
9. Izgori
10. Boje
11. U sjeni svojih očiju

Grad - Praznik


Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 01.07.2010.

Vremeplov

Ja san čovik koji želi dodavat dobru energiju, dobar beat, dobru zajebanciju...
Dino Dvornik