Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Grč / Mrtvi Kanal - ”Grč / Mrtvi Kanal” (Škuc, 1985.)

RiRock albumi: Grč / Mrtvi Kanal - ”Grč / Mrtvi Kanal” (Škuc, 1985.)Kazeta Grča i Mrtvog kanala je u ’80-ima bio najradikalniji riječki album. Prvi bendovi koji su objavljeni (osim Parafa) bili su (Grč je još uvijek) jedni od najradikalnijih riječkih bendova onog doba. Zbog lakšeg snalaženja i preglednosti, pisati ću o svakome bendu posebno. A cijelu priču ove kazete povezuje Igor Modrić, u to vrijeme razorni basista Grča i Mrtvog kanala.

Mrtvi kanal

Nastao je početkom osamdesetih kao jedan od ekstremnijih punk bendova koji su zadržali beskompromisni stav kakvog su imali i na samom početku karijere. Kroz bend su prodefilirali mnogi muzičari ali za to doba bio je najneobičniji dolazak električnog harmonikaša - Srećka Gaćeše. Srećkovo sviranje harmonike u podlozi s moćnom ritam sekcijom i praskavim gitarama bili su dovoljan razlog da se bend izdigne iz prosječnosti ostalih punk bendova. Psihodelični zvuci harmonike, beskompromisni punk/new wave zvuk i izuzetno lucidni tekstovi doveli su ih u sam vrh sviračke ponude tog doba.

Mrtvi kanal je dokaz da je i Rijeka imala svoje mesije. «Slike na mramoru», «Smiješna djeca», «Menza», «Ludnica», «Oglasi» i najbolji tekst cijele ploče «Samo tijelo» reprezentativna je pjesmarica socijalno angažirane tematike. Briljantno seciranje radničke svakodnevnice, stvari koje nas okružuju i zabranjenih misli, o kojima ponekad nije bilo bolje ni govoriti, a kamoli ih javno izvoditi. Nažalost, mnogi ljudi nisu imali priliku čuti njihove pjesme, no nije Štulić jedini digao frku oko Poljske, to je napravio i Mrtvi kanal s pjesmom «Ljetovanje u Poljskoj».

Očigledno da su tekstovi Mrtvog kanala bili toliko briljantno napisani da ih ni «sistem» nije provalio, jer bi priča završila poput njihove pjesme: «Svi mi imamo dijagnozu, zabranjene misli u zadnjem džepu... Svi mi imamo unaprijed određena mjesta, sredina naprijed bez guranja molim... Svi mi imamo slike u kartoteci, karakteristike, kao svi... Svi mi imamo dijagnozu.... ». Svaka daljnja priča o Mrtvom kanalu je suvišna i zato ću ovdje završiti.

Grč

Prva kazeta i općenito tonski zapis Grča nastao je u Ljubljani u «FV» produkciji zajedno s ŠKUC-em. Nakon prvog nastupa Grča u Ljubljani u «FV» klubu Grč je dobio ponudu za snimanje kazete. No kako su imali samo pet pjesama odlučili su drugu stranu kazete prepustiti svome bratskom bendu Mrtvom kanalu. I tako smo isključivo Grčevim nesebičnim pristupom problemu dobili vrlo vrijedan dokument riječke glazbene povijesti i kazetu izrazite glazbene/tekstopisačke kvalitete koja danas predstavlja vrlo vrijedan diskofilski raritet.

Modrićev (autor svih tekstova tadašnjeg Grča) autorski rukopis vrlo prepoznatljiv i neobičan za ono vrijeme, bio je glavna okosnica u samom izričaju benda. Vrlo neobičan spoj glazbe od teškog i moćnog bubnjanja, razornog basa do lepršavih funky dionica Klasovog gitarističkog rukopisa. A sve skupa upotpunjeno Zoffovim moćnim recitiranjem.

Od početka vrlo pomno građen live performance uvelike je pridonio još radikalnijem izričaju benda. Od šljemova nacističke vojske iz 2. Svjetskog rata upotpunjenog glazbenom kulisom pjesme «Noćas će gorjeti Berlin», do pjesme «Teške noge na čizmama slobode» s legendarnim stihom: «Djeca dolaze na svijet na nogama im teške čizme slobode.. Djeca dolaze na svijet, a usta im umjesto sise krvi traže...».

Snimka Grča na ovoj kazeti definitivno nije pravi pokazatelj ostatka cijele njihove karijere i diskografije. Ipak, na ovoj su kazeti udareni temelji njihovog daljnjeg rada, i ucrtani svi kurenti njihovog budućeg istraživanja krajnje ekscesnih i radikalnih stavova. U svakom slučaju, ova kaseta je početak jednog briljantnog uma koji je ostao dosljedan sebi i 20 godina nakon osnivanja benda. Ustvari, nije ostao dosljedan zacrtanim kurentima, nego još radikalniji...

Pjesme:

Mrtvi kanal
1. Oglasi
2. Ludnica
3. Dijagnoza
4. Menza
5. Slike na mramoru
6. Smješna djeca
7. Samo tijelo
Grč
1. Teške čizme na nogama slobode
2. Složno naprijed
3. Ja imam pasoš
4. Požurite umrijeti
5. Sloboda izlazi u javnost

Nikola Cvjetović

Objavljeno 13.01.2007.

Vremeplov

Moje ime nije neka velika fora. Nema nikakvo značenje. Pokušavao sam dugo otarasiti se tereta mita o Bob Dylanu.Bob Dylan