Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Hesus Attor - ”Sonic Gastronomy Volume 1” (Moonlee records, 2008.)

RiRock albumi: Hesus Attor - ”Sonic Gastronomy Volume 1” (Moonlee records, 2008.)Može li se povezati određeni pravac u likovnoj umjetnosti i glazbeni pravac koji teško da može dobiti samo jedan naziv? Dadaizam i mathcore, na primjer. Može li se za Hesuse zalijepiti etiketa ”riječki eksperimentalni prog metalci”?

Da li je time barem pobliže rečeno nešto o ovom bendu koji sigurno kroči teritorijem gdje su devedesetih gazili još jedni riječki ”alternativci” - Regoč i Very Expensive Porno Movie. Teška zadaća.

Nakon što su godinama balansirali na rubu domaće glazbene margine i živog, ali sustavno zanemarivanog undergrounda, Hesusi su uspjeli doći do prvog službenog izdanja i time su osigurati respektabilniji status i reputaciju ”ozbiljnog benda”. Europa, Amerika, Japan, Australija i druga mjesta na planeti sada su teritorij koji za njih distribucijom pokriva njihov, pametno odabran, izdavač - slovenski Moonlee records - pa se tako otvara mogućnost za efektivan izvoz njihovih soničnih gastronomskih delicija gdje god se pokaže potreba da se utaže gladna glazbena usta. U igri je čak i sveprisutni Amazon, a o MySpaceu i Facebooku da i ne govorimo.

U slučaju albuma ”Sonic Gastronomy Volume 1” radi se o teškom i neobično zahtjevnom glazbenom ”pranju” instrumentima iz kojih vokal nije izuzet već i on igra igru dočaravanja neuhvatljive imaginacije kojom su se Hesusi uputili. Dečki glazbeno šeću od opernih i latino momenata do hard corea ala Fantomas ili Frank Zappa, heavy metal im je čvrsta uporišna točka, a naoko besmisleni tekstovi u spoju sa zahtjevnom glazbom govore o ovom ludom post-something modernističkom svijetu u kome je sve dozvoljeno - pa čak i lobotomizirati se u svrhu prenošenja određene poruke. Upravo to vam se može dogoditi ako se ozbiljno zakačite za njihov urnebesni koktel lude shizofrenije i ”100 na sat” skeniranja današnjice. Na albumu vas čeka hrpa premreženih podražaja i informacija u kojima je sve važno a ništa nije apsolutno. Kao i u stvarnosti. Kužite? Ne. Ok, zato i imamo ovaj ”endemski” album upornih i vrijednih kreativaca iz Rijeke da biste si sami interpretirali kakve to važne signale odašilje Hesus Attor i ima li to veze s vama.

Počnite od samog omota albuma i fenomenalnih umjetničkih hand-made slika koji ga krase. Sve ostalo što je isporučeno na ovom disku je čisto uživanje u nezamislivom podsvjesnom kolektivnom ”tripu” izmjena melodija, ritmova, tema i zvukova. Nekima će biti previše, nekima nikad dosta. Ovo je album koji ćete voljeti do besvijesti i slušati ga u pažljivo biranim trenucima ili ćete ga u nevjerici odložiti na policu zaključivši pritom da to nije glazba za vas. Sredine nema - ovo je album za hrabre.

Popis pjesama:
1. Alice Road
2. Cahracack
3. Guatemala Dreaming
4. Chasm
5. La Hesusaracha
6. Elizabeth Z. Herman
7. Trl t t t...
8. Arbeit
9. Nelson
10. He-Bill Eviskus
11. Nabroflex
12. Schwinnland Schwinnland
13. Petrosimul

Robert Paulić

Objavljeno 14.10.2008.

Vremeplov

Joao Gilberto na gitari može ”čitati novine” i zvučat će odlično.
Miles Davis