Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Hesus Attor - ”Sonic Gastronomy Volume 1” (Moonlee records, 2008.)

RiRock albumi: Hesus Attor - ”Sonic Gastronomy Volume 1” (Moonlee records, 2008.)Može li se povezati određeni pravac u likovnoj umjetnosti i glazbeni pravac koji teško da može dobiti samo jedan naziv? Dadaizam i mathcore, na primjer. Može li se za Hesuse zalijepiti etiketa ”riječki eksperimentalni prog metalci”?

Da li je time barem pobliže rečeno nešto o ovom bendu koji sigurno kroči teritorijem gdje su devedesetih gazili još jedni riječki ”alternativci” - Regoč i Very Expensive Porno Movie. Teška zadaća.

Nakon što su godinama balansirali na rubu domaće glazbene margine i živog, ali sustavno zanemarivanog undergrounda, Hesusi su uspjeli doći do prvog službenog izdanja i time su osigurati respektabilniji status i reputaciju ”ozbiljnog benda”. Europa, Amerika, Japan, Australija i druga mjesta na planeti sada su teritorij koji za njih distribucijom pokriva njihov, pametno odabran, izdavač - slovenski Moonlee records - pa se tako otvara mogućnost za efektivan izvoz njihovih soničnih gastronomskih delicija gdje god se pokaže potreba da se utaže gladna glazbena usta. U igri je čak i sveprisutni Amazon, a o MySpaceu i Facebooku da i ne govorimo.

U slučaju albuma ”Sonic Gastronomy Volume 1” radi se o teškom i neobično zahtjevnom glazbenom ”pranju” instrumentima iz kojih vokal nije izuzet već i on igra igru dočaravanja neuhvatljive imaginacije kojom su se Hesusi uputili. Dečki glazbeno šeću od opernih i latino momenata do hard corea ala Fantomas ili Frank Zappa, heavy metal im je čvrsta uporišna točka, a naoko besmisleni tekstovi u spoju sa zahtjevnom glazbom govore o ovom ludom post-something modernističkom svijetu u kome je sve dozvoljeno - pa čak i lobotomizirati se u svrhu prenošenja određene poruke. Upravo to vam se može dogoditi ako se ozbiljno zakačite za njihov urnebesni koktel lude shizofrenije i ”100 na sat” skeniranja današnjice. Na albumu vas čeka hrpa premreženih podražaja i informacija u kojima je sve važno a ništa nije apsolutno. Kao i u stvarnosti. Kužite? Ne. Ok, zato i imamo ovaj ”endemski” album upornih i vrijednih kreativaca iz Rijeke da biste si sami interpretirali kakve to važne signale odašilje Hesus Attor i ima li to veze s vama.

Počnite od samog omota albuma i fenomenalnih umjetničkih hand-made slika koji ga krase. Sve ostalo što je isporučeno na ovom disku je čisto uživanje u nezamislivom podsvjesnom kolektivnom ”tripu” izmjena melodija, ritmova, tema i zvukova. Nekima će biti previše, nekima nikad dosta. Ovo je album koji ćete voljeti do besvijesti i slušati ga u pažljivo biranim trenucima ili ćete ga u nevjerici odložiti na policu zaključivši pritom da to nije glazba za vas. Sredine nema - ovo je album za hrabre.

Popis pjesama:
1. Alice Road
2. Cahracack
3. Guatemala Dreaming
4. Chasm
5. La Hesusaracha
6. Elizabeth Z. Herman
7. Trl t t t...
8. Arbeit
9. Nelson
10. He-Bill Eviskus
11. Nabroflex
12. Schwinnland Schwinnland
13. Petrosimul

Robert Paulić

Objavljeno 14.10.2008.

Vremeplov

Ne vjerujem da bih mogla glumiti.Teško bi mi se bilo prilagoditi da budem neka druga osoba, da glumim, jer sam takva kakva jesam i nije mi lako biti netko drugi.
Dolores O’Riordan (The Cranberries)