Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Putokazi - ”Mjesec” (Dallas Records, 2009.)

RiRock albumi: Putokazi - ”Mjesec” (Dallas Records, 2009.)Glazbeno putovanje na koje nas vode Putokazi nudi nam različite glazbene žanrove, razrađene aranžmane i prekrasne melodije koje upotpunjuju baršunasti, nježni vokali i jednostavni, iskreni i duboki tekstovi koji nam pokazuju put do središta bića.

Uvod u album ”Mjesec” pjesma ”InPUT” industro zvukom slušatelja smješta među cijevi rafinerije i sive zgradurine, da bi se potom lagano smirila u izgovaranju stihova ”Nome, nome” što zvuči poput mantre, a zatim prelazi u elektro improvizaciju u kojoj se djevojke iz Putokaza poigravaju svojim glasovima koristeći ih kao instrument. Pomalo mračnoj i teškoj glazbi suprotstavlja se ženski vokal otpjevavši nježno, pomalo oponašajući dječje pjevanje ”Ljubav se zaljubila a nije primijetila. Pocrvenjet uspjela, zatečeno zastala.” i time podarivši malo nade i svijetla oporom zvuku InPuta.

Pjesma ”Dvojnica” započinje lagano i maglovito da bi se uskoro kao dominanta pokazali ženski vokal čije pjevanje podsjeća na pjevanje Mille Jovovich na albumu ”The Million Dollar Hotel”, i klavir kao pratnja do trenutka kad se uključuju ostali vokali. Pjesma završava stihom ”Unutar bića prava je istina”.

Slijedi pjesma”Ogledalo žalosti”. Ovo je pjesma industro zvuka u kombinaciji s elektro glazbom i etno napjevom. Pjesma je istovremeno nježna i zanimljiva zbog poigravanja različitim zvukovima.

Pjesma ”Spavaći spavaju” nešto bržeg ritma, nježnih vokala donosi i etno komponentu. Pjevanje podsjeća na uspavanku a dok glazba zove na ples.

Zaigrani stihovi, operno pjevanje koje se izmjenjuje sa šapatom, ritam mašina i povremeno pojavljivanje klavira kratak su opis pjesme ”Sreća” koju su Putokazi izvodili još osamdesetih godina.

Mističan i pomalo mračan početak uvodi nas u pjesmu ”Tuga”. Kroz čitavu pjesmu provlači se osjećaj nelagode. Po prvi put na albumu čujemo i trube. Pred kraj pjesme osjeća se ”razvedravanje”, a do slušatelja dopire pjev ptice.

Sljedeća je pjesma ”The Laughter of King Dada” donosi karakteristično ponavljanje pojedinih riječi, stihova, poput mantre. Glazba podsjeća na filmsku glazbu a krase je smirujući vokali. Nema elektronskog eksperimentiranja nit teškog industro zvuka. Devedesetih godina ovu je pjesmu izvodila skupina Videosex.

Pjesma ”Grad, s druge strane stakla” nastala je krajem osamdesetih pa samim time i nije nova numera u opusu Putokaza. Pjesma dočarava kišni dan promatran kroz zamućeno prozorsko staklo. Djevojkama koje pjevaju na talijanskom pridružuje se muški glas. Jednoličan ritam uz ponavljanje motiva na klaviru prati pjevanje. Sredinom treće minute prelazi u jazzy improvizaciju i pjevanje na hrvatskom.

Šum valova, kiša uvode nas u predivnu pjesmu naziva ”Vodena” u kojoj su melodija, pjevanje, stihovi sklopljeni u savršenu cjelinu. Ovo je jedna od najljepših pjesama na albumu. Svojom uvjerljivom interpretacijom djevojke odvode slušatelja duboko u nutrinu vlastitoga bića.

Slijedi ”Tu sam”, pjesma koja je prvi singl skinut s albuma ”Mjesec” za koji su ujedno Putokazi snimili i spot. Pjesmu prepoznajemo po etno napjevu, osebujnom pjevanju koje podsjeća na šapat te electro podlozi u koju pred kraj upliva jazz truba.

”Sam” je prva pjesma koja započinje pjevanjem preskačući instrumentalni uvod. Elektro pratnja do trenutka kad započinje a capella pjevanje.

Pjesma ”Onoj što je rasla, ubrana i više je nema” započinje mantranjem. Tiho mantranje izmjenjuje se s etno napjevom da bi krenulo nježno pjevanje.

”Šumska” je vesela, razigrana a capella pjesma. Traje 48 sekundi.

Ponovno slijedi laganija pjesma naziva ”Lunin NumiNei” sjetnih tonova, smirujuća. U drugoj polovici čujemo bubanj koji svira marš, uključuje se i saksofon.

Tako smo pjesmu po pjesmu došli do posljednje, dodatne pjesme naziva ”PUTnik/Voyager”. Zvuk vlaka na tračnicama najavljuje nam da krećemo na put. Pjesma se nalazi i na albumu Saše Markovskog koji je ujedno i autor glazbe.

Kada govorimo o cjelokupnom doživljaju albuma treba reći da se osjeća usmjerenost ka ljudskom biću. ”Mjesec” govori o emocijama, prisutnosti, trenutku življenja. Od naslova do glasova, melodije, harmonije, glazbe i zvukova sve je uklopljeno tako da na svijetlo iznese ono skriveno u svakome od nas, da probudi emociju. Znatiželjno, razigrano ali i znalački Putokazi nas vode na ”putovanje u nepoznato”.

Anamarija Simčić Paulić
Objavljeno 04.09.2009.

Vremeplov

Prijatelj je onaj koji ti daje potpunu slobodu da budeš ono što jesi.
Jim Morrison