Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Urban & 4 - ”Otrovna kiša” (Izabela records, 1996. / Reizdanje: Dancing Bear, 2005.)

RiRock albumi: Urban & 4 - ”Otrovna kiša” (Izabela records, 1996. / Reizdanje: Dancing Bear, 2005.)Album je prvi put izašao krajem 1996. za jednokratno oformljenu etiketu ”Izabela records” vlasnika, menagera i ”mecene” projekta Encijana Mršića, te je odmah nakon objavljivanja podigao veliku prašinu, kako u riječkim, tako i u hrvatskim glazbenim krugovima.
Kritika i publika su ”preživjeli” šok podijeljenih reakcija, od oduševljenja netipičnom downtempo pjesmaricom na albumu, do, blago rečeno ”pljuvačine” projekta koji i nije imao previše dodirnih točaka sa Lauferima.

Kako god, Urban je napravio odlučujući korak odvajanja od benda najavljujući negdje ”da se radi o samostalnom albumu i da je Laufer trenutno na ledu”, a negdje da se ipak radi o počeku samostalne karijere. Čak i iz današnje perspektive izjave zvuče zanimljivo, posebice nakon nedavnih ”ukazanja” grupe na 25-tom jubilarnom Ri-rocku te na ”Fiju briju” koncertu. No, o tome nekom drugom zgodom.

Kako je svaka kritika sasvim subjektivna stvar tako si i ja ovdje mogu uzeti za pravo napisati da je ”Otrovna kiša” najbolje Urbanovo djelo do sada. Mislim da se mnogi slažu s ovom tvrdnjom. Velik Urbanov input vlastitih stvaralački i producentskih resursa nauštrb nekadašnjeg grupnog rada, ”šah-mat” potez odvajanja i astronautsko upućivanje u imaginarni emotivni svemir iznio je na vidjelo sve njegove autorske kvalitete pojačan jakim glazbenim backgroundom tadašnje ”četvorke” (Roland Fraisais - gitara, Vedran Križan - klavijature, Ljubomir Silić - bas i Marko Bradaschia - bubnjevi).

Kvalitetna suradnja s vrsnim instrumentalistima, posebice Križan (prvi u Rijeci počeo upotrebljavati nekonvencionalne, mada moderne, midi zvukove klavijatura) i Fraisais (neopterećen, gotovo anti-gitaristički pristup jednom, pa posve bazičnom, rock instrumentu) urodila je ”svemirskim” fellingom koji prožima cijelu ploču. Cjelokupnu sliku je vrsno producentski nadogradio Dragan Lukić pomno infiltrirajući magične sampleove Petera Gabriela i Ryuichija Sakamota uz pomoć ”pionirskih” samplera i PC sprava.

Koncertno ”Otrovna kiša” pak nije ostavila značajnijeg traga. Zbog mnoštva nezahvalnih okolnosti bend nije ostao na okupu (tek se na snimanje ploče ”Žena dijete” u Splitu vraća Bradaschia) tako da su mnogi ostali uskraćeni za ”face to face” doživljaj albuma. Čini se da je možda baš zbog izostanka živog suočavanja s tadašnjim Urbanom mnogo poklonika glazbenog rada popularnog riječanina često vrtjela CD iznova se prepuštajući nekonvencionalnom instrumetariju (violina, sintetski loopovi, schratchevi itd.) i, najvažnijem, - odličnim pjesmama. Obzirom na malu nakladu izdanja i nemušto odrađenu promociju, informacija o odličnom ali teško nabavljivom albumu prenosila se doslovno od uha do uha stvarajući tako mini-legendu koja je pripremila teren za ”Žena dijete” i sve ono što je, sasvim zasluženo, Urban dobio (nagrade, priznanja, statuse, mnogobrojne koncerte, milost i potporu diskografa, stalan prateći bend koji je vremenom prestao biti samo prateći i postao bend u punom smislu te riječi...).

Puno je vremena prošlo od te davne 1996. godine i upravo je ovogodišnje reizdanje ”Otrovne kiše” pokazalo kao je, kada je riječ o vrhunskim glazbenim ostvarenjima, faktor prolaznosti uistinu nedostatan da izbriše ili umanji značaj, snagu i veličinu Djela. ”Robot”, ”Nebo”, ”Astronaut”, Nuclear baby”, ”Ocean”, ”Otrovna kiša” i ”Mravi” su naslovi pjesama koji vjerovatno puno više govore negoli bilo koja glazbena kritika. Ako niste nabavili ”Otrovnu kišu” 90-tih sada je pravi trenutak - reizdanje je pun pogodak Dancing Beara, kupite album jer je on jednostavno nešto što, ako čitate ovaj tekst, morate imati u svojoj fonoteci. Ugodan let.

Pjesme:

Otrovna kiša
Nebo
Astronaut
XTC
Mravi
Polarna
Ocean
Robot
Nuclear Baby
Kralj pola srca
Previše
Otrovna kiša - instrumental

Bonus:
Nebo (video spot)
Astronaut (video spot)
Robot (video spot)
Foto galerija by Nino Šolić


Robert Paulić

Objavljeno 27.01.2006.

Vremeplov

Za mene je jedino prihvatljivo da je moja glazba živa i da evoluira. Umjetnik će radije prodavati proces nego produkt.
Peter Gabriel