Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Urban & 4 - ”Otrovna kiša” (Izabela records, 1996. / Reizdanje: Dancing Bear, 2005.)

RiRock albumi: Urban & 4 - ”Otrovna kiša” (Izabela records, 1996. / Reizdanje: Dancing Bear, 2005.)Album je prvi put izašao krajem 1996. za jednokratno oformljenu etiketu ”Izabela records” vlasnika, menagera i ”mecene” projekta Encijana Mršića, te je odmah nakon objavljivanja podigao veliku prašinu, kako u riječkim, tako i u hrvatskim glazbenim krugovima.
Kritika i publika su ”preživjeli” šok podijeljenih reakcija, od oduševljenja netipičnom downtempo pjesmaricom na albumu, do, blago rečeno ”pljuvačine” projekta koji i nije imao previše dodirnih točaka sa Lauferima.

Kako god, Urban je napravio odlučujući korak odvajanja od benda najavljujući negdje ”da se radi o samostalnom albumu i da je Laufer trenutno na ledu”, a negdje da se ipak radi o počeku samostalne karijere. Čak i iz današnje perspektive izjave zvuče zanimljivo, posebice nakon nedavnih ”ukazanja” grupe na 25-tom jubilarnom Ri-rocku te na ”Fiju briju” koncertu. No, o tome nekom drugom zgodom.

Kako je svaka kritika sasvim subjektivna stvar tako si i ja ovdje mogu uzeti za pravo napisati da je ”Otrovna kiša” najbolje Urbanovo djelo do sada. Mislim da se mnogi slažu s ovom tvrdnjom. Velik Urbanov input vlastitih stvaralački i producentskih resursa nauštrb nekadašnjeg grupnog rada, ”šah-mat” potez odvajanja i astronautsko upućivanje u imaginarni emotivni svemir iznio je na vidjelo sve njegove autorske kvalitete pojačan jakim glazbenim backgroundom tadašnje ”četvorke” (Roland Fraisais - gitara, Vedran Križan - klavijature, Ljubomir Silić - bas i Marko Bradaschia - bubnjevi).

Kvalitetna suradnja s vrsnim instrumentalistima, posebice Križan (prvi u Rijeci počeo upotrebljavati nekonvencionalne, mada moderne, midi zvukove klavijatura) i Fraisais (neopterećen, gotovo anti-gitaristički pristup jednom, pa posve bazičnom, rock instrumentu) urodila je ”svemirskim” fellingom koji prožima cijelu ploču. Cjelokupnu sliku je vrsno producentski nadogradio Dragan Lukić pomno infiltrirajući magične sampleove Petera Gabriela i Ryuichija Sakamota uz pomoć ”pionirskih” samplera i PC sprava.

Koncertno ”Otrovna kiša” pak nije ostavila značajnijeg traga. Zbog mnoštva nezahvalnih okolnosti bend nije ostao na okupu (tek se na snimanje ploče ”Žena dijete” u Splitu vraća Bradaschia) tako da su mnogi ostali uskraćeni za ”face to face” doživljaj albuma. Čini se da je možda baš zbog izostanka živog suočavanja s tadašnjim Urbanom mnogo poklonika glazbenog rada popularnog riječanina često vrtjela CD iznova se prepuštajući nekonvencionalnom instrumetariju (violina, sintetski loopovi, schratchevi itd.) i, najvažnijem, - odličnim pjesmama. Obzirom na malu nakladu izdanja i nemušto odrađenu promociju, informacija o odličnom ali teško nabavljivom albumu prenosila se doslovno od uha do uha stvarajući tako mini-legendu koja je pripremila teren za ”Žena dijete” i sve ono što je, sasvim zasluženo, Urban dobio (nagrade, priznanja, statuse, mnogobrojne koncerte, milost i potporu diskografa, stalan prateći bend koji je vremenom prestao biti samo prateći i postao bend u punom smislu te riječi...).

Puno je vremena prošlo od te davne 1996. godine i upravo je ovogodišnje reizdanje ”Otrovne kiše” pokazalo kao je, kada je riječ o vrhunskim glazbenim ostvarenjima, faktor prolaznosti uistinu nedostatan da izbriše ili umanji značaj, snagu i veličinu Djela. ”Robot”, ”Nebo”, ”Astronaut”, Nuclear baby”, ”Ocean”, ”Otrovna kiša” i ”Mravi” su naslovi pjesama koji vjerovatno puno više govore negoli bilo koja glazbena kritika. Ako niste nabavili ”Otrovnu kišu” 90-tih sada je pravi trenutak - reizdanje je pun pogodak Dancing Beara, kupite album jer je on jednostavno nešto što, ako čitate ovaj tekst, morate imati u svojoj fonoteci. Ugodan let.

Pjesme:

Otrovna kiša
Nebo
Astronaut
XTC
Mravi
Polarna
Ocean
Robot
Nuclear Baby
Kralj pola srca
Previše
Otrovna kiša - instrumental

Bonus:
Nebo (video spot)
Astronaut (video spot)
Robot (video spot)
Foto galerija by Nino Šolić


Robert Paulić

Objavljeno 27.01.2006.

Vremeplov

Muzika je ljepota, potraga za lijepim, potraga za duhovnom hranom...
Vlatko Stefanovski