Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Rundek Cargo Trio - Plavi avion (2010.,Menart)

Rundek Cargo Trio - Plavi avion (2010.,Menart)Novi album Rundek Cargo Tria sniman je u periodu od mjeseca travnja do listopada 2010. godine u studiju Partyzan pod snimateljskom palicom Ive Lorencina, miks i master odrađeni su u Ljubljani u studiju Metro. Za produkciju su zaslužni Rundek Cargo Trio i njihov asistent Edi Cukerić. Autor većeg dijela kompozicija i aranžmana je Darko Rundek, dok mu se u nekoliko pjesama pridružuju i Isabel i Dušan Vranić- Duco. Omot je oslikala Ana Kolega, a za grafičko oblikovanje je odgovorna Sanja Rocco.

Dugo očekivani album Rundek Cargo Tria, ’Plavi avion’ već nas prvom pjesmom odvodi na neobično putovanje, te nas majstori dočaravanja ambijenta svojom glazbom koja budi sva čula i donosi mirise i boje dalekih zemalja odvode u Kurdistan. I dok nam jedan od najvećih umjetnika interpretacije svojim prepoznatljivim glasom prepričava priču, uistinu imamo osjećaj da smo tamo. Pjesma duga 7:11 brži tempo poprima tek u trećoj minuti kada melodija postaje pjevnija i plesna noseći jedinstveni potpis svog autora. Od instrumenata u prvom je planu violina, def daje ritam, a tu su i neizostavni instrumenti ovog tria ruke i glas.

Sljedeća je po redu pjesma ’U borbi sa silama’ koja u svakoj stotinki svojeg trajanja dočarava snagu prirode te nas svojom prekrasnom melodijom, čvrstom svirkom i odličnim i uvjerljivim vokalom jednostavno ostavlja bez daha. Harmonika, violina, klavir, semplovi... bogatstvo zvukova opisuju nam kišu, vodu, oblake i oluju a sve to prati odlična poezija.

Pjesmu ’Sanjala si da si sretna’ krasi lagana, nježna melodija, ponavljanje stihova te vješto nadopunjavanje vokala i instrumenata. Nakon nje slijedi pjesma ’Li-la’ u kojem je Rundek još jednom dokazao svoje majstorstvo poigravanja ubacivši u odličnu poeziju uvjerljivih stihova besmislene igre riječima li-li-li, la-la-la bez da to zvuči imalo besmisleno,banalno ili glupo. Dok neki posežu za sličnim riješenjima u nedostatku inspiracije on se samo igra i koristi sve raspoloživo kako bi slušatelju približio svoju ideju.

’Para ljude vara’ pjesma je koja nam nudi još jedan novi panoramski let. Ironično ismijavanje ljudske ovisnosti o novcu uz ska ritam nudi alternativu kroz stihove ’Nek bude bogat tko više daje, Umjesto zlata nek oči sjaje i zemlja postat će raj...’.

’You think you’re busy’ u samom svom naslovu donosi svu suštinu ove pjesme. Ako dovoljno dugo ponavljamo koliko posla imamo vjerovatno je da ćemo se uvjeriti u to i osjetiti ogroman zamor, a taj zamor ova pjesma, bogata različitim zvukovima, savršeno dočarava sukobljavanjima instrumenata.

Tek nekoliko sekundi odmora i krećemo dalje uz pjesmu ’Sadimo lan’ koja ponovno donosi brži ritam i plesnu melodiju koju upotpunjuju stihovi poput ’Čitavu noć si plesala kao brod bez vesala’.

Naslovnu pjesmu ’Plavi avion’ mogli bi opisati kao najlaganiju i najnježniju pjesmu na albumu, kao kombinaciju snažnih stihova i lagane melodije.

Deveta po redu je pjesma ’Indijanska’ i da pjesma ne nosi taj naziv sam slušatelj bi joj odabrao isti. Njome Rundek Cargo Trio ponovno dokazuje nevjerovatnu sposobnost transformacije. Violina, gitara, ruke, glas, plesna i pamtljiva melodija i stihovi poput ’Rijeka šuti muzika je nijema’ .

I dok se još nisu slegli dojmovi vezani za posjet indijanskog sela, plavi avion polijeće i vodi nas u Rusiju. Pjesma ’Ruskaja’ donosi uvjerljivo pjevanje na ruskom, zanimljivu razradnju melodije i dašak ruske čvrstine i hladnoće.

Nježna, lagana pjesma ’Znak’ nudi tihi vokal, melodiju koja se raspliče poput paukove mreže, odlične instrumentalne dionice i lijepe stihove. Pjesma donosi smiraj i rasterečenje.
Tiho mrmljanje na engleskom uvodi nas u pjesmu ’Drina’ koju bi lako mogli uklopiti u soundtruck za film koji govori o bezizlaznosti situacije dok prikazuje život ljudi u bijedi i neimaštini.

Simbolika naziva albuma, ’Plavi avion’ postaje nam jasna već nakon preslušavanja nekoliko prvih pjesama. Iz pjesme u pjesmu Rundek Cargo Trio nudi nam pogled na nove kulture i vidike, drugačije mirise i boje, dopustivši nam da između dvije stanice predahnemo uz pjesme kojima dočarava određena ljudska raspoloženja, stanja duha.

Jeli avion plav poradi vezivanjj plave boje uz osjećaje poput tuge, sjete, smiirenosti koje u sebi nosi večina pjesama na albumu, ostaje nam da nagađamo. No u svakom slučaju Rundek Cargo Trio uspio je još jednom u glazbu i kroz glazbu dočarati bogatstvo kultura na ovoj našoj planeti, slušatelju nesklonom putovanjima podariti po koji miris, zvuk i osjećaj kao suvenir koji donosimo s putovanja, a svim vječnim putnicima u pauzi između dva putovanja podariti onu slatku kombinaciju nervoze, uzbuđenja i oduševljenja koje pruža otkrivanje novih mirisa, boja, oblika, lica i glasova.

Istovremeno ih povezavši pričom o letu, Rundek Cargo Trio dopuša svakoj od dvanaest pjesama da egzistiraju same za sebe i time svakom od slušatelja da po vlastitim preferencijama odabere najdraže si odredište.


Popis pjesama:
1.Kurdistan
2.U borbi sa silama
3. Sanjala si da si sretna
4. Li-La
5. Para ljde vara
6. You Think You’re busy
7. Sadimo lan
8. Plavi avion
9.Indijanska
10. Ruskaja
11. Znak
12. Drina

Rundek Cargo Trio – Indijanska
Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 04.04.2011.

Vremeplov

Privučeš lijepo pažnju i postaneš moderan i ako zadržiš dobru poziciju ti si maltene taj koji diktira modu ostalima.
Andy Summers ( iz perioda rada sa The Police)