Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

S3ngs - ”Moderno trijezan”: Spremni za osvajanje publike

S3ngs - ”Moderno trijezan”: Spremni za osvajanje publikeDečki okupljeni pod zanimljivim nazivom S3ngs svoju prvu probu održali su 2001.godine. Od tada pa do danas dogodile su se mnoge svirke, došlo je do promjena članstva no ono što se zadržalo je njihova zanimacija za britanski Indie val i cijelu brit ostavštinu. 20.10.2010. objavljuju svoj prvi album naziva „Moderno trijezan“ za nezavisnu etiketu OSA media.

Album otvara numera „Disciplina“, brza, žestoka s gitarom u prvom planu progovara o nasilju koje je postalo naša svakodnevnica. Nakon kraja pjesme slijedi break uz „Gnossienees no.1“ Erica Satiea.

Pod rednim brojem dva nalazi se punk-rock’n’roll „Univerzalka“, melodična i hitoidna numera koja tjera na ples i pokazuje usviranost i čvrstinu benda.

Numera „Moderno trijezan“ donosi ponovo gitaru u prvom planu, uz čvrstu ritam sekciju, promjene ritma i melodija.

„Mrak song“ je kratka , brza, žestoka numera s malo teksta koji se ponavlja, a nakon nje nam dolazi jedna od ponajboljih numera na albumu naziva „Fakin zrak“. Dok je prvi dio pjevan lagan i melodičan, u drugom nas djelu čeka ska ritam uz višeglasno pjevanje.

Nadopunjavanje glavnog i pratećih vokala daje puninu pjesmi. Unutar pjesme nalaze se i stihovi Tina Ujevića iz pjesme „Igračka vjetrova“, „...za let si, dušo, stvorena. Za zemlju nije, za pokoj nije cvijet što nema korijena...“.

„Jako dobar štih“ ima instrumentalni uvod i donosi najviše promjena u brzini ritma, naime počinje lagano i već kad pomislimo da je najlaganija numera na albumu, naglo ubrzava, pa ponovno uspori, prema kraju je sve brža da bi uslijedio nagli pad.

Slijedi još jedna numera puna naglih izmjena ritmova, tempa, melodija unutar pjesme. Numera „Ulice“ je brza i žestoka stvar u kojoj instrument za instrumentom mijenjaju glavnu ulogu. Pred sam kraj otvara se instrumentalnim dijelom u kojem se gitara i ritam sekcija odlično nadopunjuju. Jedina zamjerka pjesmi je vokal koji pomalo prelazi u afektiranje.

„R’n’R“ je kako i sam naslov numere kaže prava R’nR pjesma, žestoka i brza, pamtljivog refrena i melodije. Radi se o jednoj od boljih prikaza rada skupine S3ngs.

Numeru po numeru stigli smo do devete po redu. Radi se o odličnoj, brzoj pjesmi naziva „Samuraj“. Po svom je izričaju slična „Univerzalki“. Kao i na nekolicini drugih pjesama i tu pred sam kraj slijedi kratka pauza i zatim završetak.

„Zlatni padobran“ je laganija, pjevna numera koja se pridružuje ponajboljim numerama albuma. Donosi zanimljiva ispadanja iz ritma efekte na gitari, duplanje vokala. Počinje lagano, zatim prelazi u glasnu brzu numeru koja prema svom kraju sve više diže tendencije.
I za kraj ovoga albuma dečki iz S3ngs nam nude numeru „Kraj“ u otvaranju čujemo bubanj kojem se pridružuje gitara, brzo dinamični i energično.

Dečki iz S3ngsa ne koriste forme tipa ABAB ili AABB u stvaranju svoji pjesama, već nam razigrano pokazuju da se kod njih nikada nezna što slijedi, što očekivati. Brzi počeci naglo se smiruju i obrnuto. Česte su nagle promjene smjera kretanje maelodije, pa i kad se učini da su se udaljili od izvorne teme spretno i s lakoćom zaokružuju cjelinu. U numerama skrivaju dvostruke završetke.

Pjesme na albumu mogli bi podijeliti u one melodioznije, pamtljivije i plesne te žestice za koje ne znate gdje će vas odvesti. Što se teksta tiče, tu isto ima svega kritike društva, pošalice s kritičarima ali jako puno šale... Sve u svemu jedno solidno izdanje kojim će bend zadobiti simpatije publike.

Popis pjesama:
1. Disciplina
2. Univerzalka
3. Moderno trijezan
4. Mrak song
5. Fakin zrak
6. Jako dobar štih
7. Ulice
8. R’n’R
9. Samuraj
10. Zlatni padobran
11. Kraj


Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 12.01.2011.

Vremeplov

Sviram samo blues i znam da od toga neću zaraditi neke novce. Zato me samo to i zanima.
Howlin’ Wolf