Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

The Big 4- Live From Sofia, Bulgaria (2010, Universal Music)

The Big 4- Live From Sofia, Bulgaria (2010, Universal Music)Priča o Velikoj četvorki počela je u sunčanoj Kaliforniji prije više od 25 godina, kada su fanovi i mediji bendove Anthrax, Megadeth, Metallica i Slayer prozvali Velikom četvorkom thrash metala, do tada najbrže svirke uopće. Njihova priča nije zanimljiva samo zbog njihove genijalnosti i ultra brze svirke nego i zato što četvorka, nažalost mnogih headbangera, nikad nije održala zajednički koncert.

Godinama su kružile razne glasine o razlozima neodržavanja koncerta, a mnogi razloge vide u dobro poznatom sukobu između Davea Mustainea i Metallice, kao i velikoj kompetitivnosti Metallice i Slayera, ali i vrlo ranom skretanju Anthraxa prema srednjoj struji.

Bez obzira sve te, točne ili netočne, razloge dugogodišnjem čekanju došao je kraj ovog ljeta, koje je obilježila zajednička turneja sva četiri benda.

Četvorka je pod organizacijom festivala Sonisphere održala sedam zajedničkih koncerata, a kao trajni dokaz ovog povijesnog događaja ostao je nedavno objavljeni dvostruki live DVD snimljen u glavnom gradu Bugarske- Sofiji.

Na prvom DVD-u nalaze se snimke nastupa Anthraxa, Megadetha i Slayera, a svaki traje po sat vremena. Drugi DVD se sastoji od nastupa Metallice, dugog dva sata i dokomentarnog filma koji prikazuje članove bendova tijekom čitavog koncertnog dana.

Dokumentarac počinje dolaskom bendova na stadion Vasil Levski i smještanjem u backstage, a ubrzo počinju improvizirane probe i dijeljenje autograma okupljenim fanovima.
Kroz 45 minuta članovi bendova su na vrlo jednostavan način prikazani kao sasvim normalni i opušteni ljudi koji još uvijek uživaju u onome što rade.

Anthrax otvara festival s ’’Caught In a Mosh’’, jednom od najboljih pjesama iz njnjihove bogate pjesmarice. Tijekom čitavog nastupa držali su se provjerenog recepta te su ostatak set liste složili samo od najuspiješnijih stvari.

Između ostalih tu su i ’Madhouse’’, ’’Indians’’ te ’’I Am The Law’’ kojom su zatvorili nasutp. Iste formule držali su se i momci iz Megadetha predvođeni Daveom Mustaineom pa se se tako, na ovom iznimno vrijednom albumu, našle ’’Symphony Of Desctruction’’, ’’Wake Up Dead’’, ’’Peace Sells’’...

Slayer je ovo ljeto iskoristio za promociju novog, dosta hvaljenog, albuma ’’World Painted Blood’’ pa su tako između ’’Angel Of Death’’ i ’’Rainin Blood’’ ubacili stvari s novog albuma ’’World Painted Blood’’ i ’’Hate Worldwide’’.

Publiku je pozdravom na bugarskom jeziku osvojio Tom Araya, a Slayer je još jednom potvrdio da su ostali najžešči i najvjerniji thrasheri među Velikom četvorkom.

Metallica je i u Sofiji odsvirala uobičajeni set, gotovo identičan kakav smo imali prilike čuti u Zagrebu ove godine. Te je uz vatromet i ostale pirotehničke naprave kombinirala stvari iz svih razdoblja njihove karijere, a najvrijedniji trenutak čitavog festivala dogodio se na bisu kada su im se na pozornici pridružili članovi ostalih bendova.

Zajedno su odsvirali stvar benda Diamond Head ’’Am I Evil?’’, a time su napisali novu stranicu u povijesti heavy metala, ali i povijesti glazbe općenito.

Zanimljivo je da se ovaj koncert uživo prenosio u kino dvoranama u čitavom svijetu, a svi oni koji tada nisu imali priliku vidjeti ovaj spektakl tu priliku su dobili sada zahvaljujući ovom iznimno dobrom i vrijednom live DVD-u, koji bi se trebao naći u svakoj ozbiljnijoj fonoteci.

Obavezno za sve headbangere.

Miran Milić

Objavljeno 04.01.2011.

Vremeplov

O marketingu i diplomci ekonomskog faksa malo znaju jer Rvacka je praksa drugačija od svega što su mnogi cijenjeni dr. i prof. Oec. i marketinga napisali u udžbenicima.
Anđelo Jurkas, glazbeni kritičar