Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

The Killers - ‘Battle Born’ (Island, Vertigo,2012.)

The Killers - ‘Battle Born’ (Island, Vertigo,2012.)Peti album za dečke iz Las Vegasa najavljen je kao povratak korijenima, povratak pjesmama koje muzički i tekstualno predstavljaju ‘Battle Born’.

Od prve pjesme The Killers kao da nisu bend koji je izdao synth-pop album ‘Day & Age’ iz 2008 godine. U pjesmi “Flesh and Bone” synth elementi su i dalje prisutni ali podjednako s gitarama koje ovaj Indie-rock bend vraćaju u muzičke vode gdje su bili sredinom prošlog desetljeća.

Druga pjesma “Runaways” je prvi singl s albuma i ona vas jednostavno “navlači” na ovaj album što zbog teksta koji opisuje priču dvoje mladih koji bježe od kuće zbog svoje ljubavi, što zbog predivnog refrena i gitare Dave Keuninga koja pjesmu podiže na veći nivo, od obične hit pjesme pravi mali film u glavi slušaoca i kao svaka dobra priča ostavlja nas s pitanjem što je bilo dalje...

”The Way It Was” spušta intenzitet koji je visoko zbog prethodnih pjesama i kao da nas priprema za sljedeću ”Here with Me” baladu u kojoj je glas Brandon Flowersa u prvom planu dok ostatak benda tiho i lagano prati pjevača u pjesmi čiji tekst slavi ljubav.

Peta pjesma “A matter of time” nas vraća u Indie-rock zvuk a ”Deadlines and Commitments” sporija od prethodne s dominacijom sintisajzera podsjeća na rani Depeche Mode.

Drugi singl “Miss Atomic Bomb” ponovno vraća ovaj album u rock vode a tekst vas uvlači u priču koju Flowers maestralno prezentira svojim glasom. Singl verzija ove pjesme je malo drugačija od album verzije.

“The Rising Tide” muzički odlazi u vrijeme osamdesetih i podsjeća na uzore The Killers, bendove kao The Smiths, New Order, Spandau Ballet.

Deveta pjesma “Heart of a Girl” još jedna je u nizu balada dok sljedeća ”From Here On Out” podiže raspoloženje veselim ritmom i gitarom koja odiše country western stilom.

Sljedeca pjesma, balada ”Be Still” remeti koncepciju ovom albumu i previše spušta raspoloženje. Posljednja pjesma, “Battle Born” po kojoj album i nosi naziv nastavlja u sporijem ritmu i pomalo kvari dojam o ovom gitarski orijentiranom albumu. Ako ste ljubitelj sporijih pjesama The Killers druga polovina ‘Battle Born’ je za vas.

Za nekoga tko ne uživa previše u muzici koju stvara ova četvorka iz Las Vegasa, ‘’The Bettle Born’’ mi uspijeva održati pažnju od početka do kraja. Previše je balada za 50 minuta muzike koju The Killers nude ali su svakako opravdali svoju najavu da se vraćaju korijenima.

Na albumu se ističe odličan vokal Brendana Flowersa koji je i glavni tekstopisac benda i ko autor je svih pjesama. Također za pohvalu su odlični tekstovi čija tema je ljubav, ali Flowers kao narator vam u svakoj od pjesama predstavlja priču koju želite poslušati ispočetka.

The Killers su i dalje veoma komercijalan bend ali ovog puta ostaju dosljedni muzičkom pravcu koji ih je i proslavio i elektro rock eksperimente s prošlog albuma ostavljaju drugima.

Mikica Stanković

Objavljeno 13.01.2013.

Vremeplov

Vrlo mi je važna sloboda u stvaranju glazbe. Kada si u bandu postoje ograničenja, postoji uloga koju moraš zadovoljiti. Kada si jednom postaviš granice teško ih je preći…
Dave Gahan (Depeche Mode)