Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

4. Liburnicon - 2. dan

4. Liburnicon - 2. danNakon uspješno održanog prvog dana Liburnicona, saznajte što vas očekuje danas. Iz cjelokupnog programa izdvajamo: koncert opatijskog benda Tandemi prošlog sijećanja, Plažakon (kupalište Tomaševac), Robin Hood Libunicona, predavanje dr. sc. Ivana Šimatovića (Zašto su obustavljena istraživanja Mjeseca?), Star Trek boćanje, Žonglerski spektakl i vatreni nastup, Talk show ”Misterija” Krešimira Miška (Svjetske urote).

Osim ovog programa očekuje vas još pregršt ostalih radionica, predavanja, debata, igara i kvizova. Koje su točne satnice provjerite u nastavku teksta:

Subota, 25.7.2009.

15.00 – 17.00h - Plažakon
Po uzoru na prošlogodišnji Liburniconski „Opstanak“, ove godine smo pripremili niz zabavnih igara na opatijskom kupalištu Tomaševac - službenoj plaži gdje će se cijela konovska ekipa kupati. Da, to je jedna od čari naše konvencije. Svi vi željni nezaboravnog originalnog provoda na kupanju, osmislili smo za vas cijeli niz igara koje uključuju razne vještine; od veslanja u čamcima, utrkivanja, plivanja, do lova na morske gnomove. Morske.. šta?!

16.00 – 17.15h – Predavanje, Cerovac, Slavenska mitologija

17.15 – 17.45h – Igra: Robin Hood Libunicona
Svoje znanje i vještine ste mogli steći u našoj radionici i prezentaciji streličarstva. Sada ćemo vidjeti tko je najviše naučio. Budite vi novi Robin Hood Liburnicona!

17.15 – 18.00h - Prezentacija: Ninjitsu mačevanje
Pogledajte predstavljanje ovog drevnog japanskog oblika mačevanja i okušajte se. Možda urpavo vi u sebi krijete njnju. Ninjutsu, jap. nin - skriveno, ustrajnost; jutsu - borba. Poznato još i kao ninpo te shinobijutsu. Skup različitih vještina koje uključuju špijunažu, prikupljanje informacija, snalaženje i preživljavanje u prirodi, skrivanje i prikradanje, kamuflažu, izbjegavanje neprijatelja, infiltraciju, svladavanje prirodnih i umjetnih prepreka, borbu golim rukama, različitim oružjima i priručnim sredstvima i sl.


17.45 – 18.15h – Igra: Little John Competition
Sigurno se sjećate one legendarne scene kada se Robin Hood bori sa Little Johnom na rijeci jer ga ovaj ne želi pustiti preko. Tema ove igre je vrlo slična, oružja isto, samo je pitanje vaše vještine i taktike. Jeste li nešto naučili od Robina Hooda? Imate priliku to dokazati.
U pričama opjevani lik Little Johna uz gustu bradu i punašan trbuščić, ostao je ponajviše upamćen je po svojoj vještini rukovanja štapom. Okušajte se u revitalizaciji ove priče i pritom ostanite na nogama! Ne brinite, nećete se ozlijediti. Za vas smo pripremili posebne mjere opreza.

18.00 – 19.15h – Predavanje: dr. sc. Ivan Šimatović - Zašto su obustavljena istraživanja Mjeseca?
Ima li života na Mjesecu tisućljetno je pitanje na koje do prije 40-ak godina nije bilo moguće odgovoriti. Tek orbitalnim snimkama posada američkih Apollo misija te nekoliko američkih i sovjetskih satelita koji su sustavno snimali Mjesečevu površinu otkriveni su na njoj mnogi šokantni detalji, dotad nevidljivi našim teleskopima, koji su, kao povjerljive informacije najvišeg stupnja tajnosti, bili zatajeni pred svekolikom stručnom i širom javnošću. Stoga ne čudi da je nakon tog šokantnog saznanja bio reduciran program Apollo misija te su naglo, i bez uvjerljiva objašnjenja, bila prekinuta sva daljnja istraživanja Mjeseca. Također se odustalo od podizanja bilo kakvih baza na njemu. Krenite sa nama na putovanje na Mjesec koji još do sada niste vidjeli.

18.00 – 19.00h – Radionica: Astrologija i moć kristala
U kontekstu činjenice da je sve energija - kristali imaju svoju frekvenciju, vrlo visoku. Imaju i svojstvo da energiju odašilju i primaju, pa su u stanju ”uzimati” energiju koju proizvodi bolest - štetnu energiju, ili puniti naše tijelo korisnom energijom, koja uništava tu energiju bolesti. Ne vjerujete? Iskušajte se u ovoj radionici. Nemate što izgubiti.

18.45 – 19.00h – Igra: Gnoma s ramena
Sigurno se odmah pitate zašto smo brutalni prema gnomovima? Nismo. Dapače, ova igra je oda njihovoj snalažljivosti i ljupkosti. Cilj ove igre je da vaš prijatelj gnom otvori vrata neprijateljskog dvorca. Jedan od svima-nama najdražih načina je – ručni način.

18.00 – 19.00h – Igra: Treće Intergalaktičko prvenstvo u Star Trek boćanju
O ovoj legendarnoj Liburniconskoj igri ne treba puno trošiti riječi. Uživite se u ulogu pravedne Federacije, ratničkih Klingonaca, podmuklih Romulanaca ili moćnog Dominiona, no budite na oprezu od uvijek nemilosrdnog Borga! Osvajajte planete, sklapajte saveze, učinite sve da pobijedite. Iskušajte se u ovoj grupnoj strateškoj igri koja nema previše veze sa pravim boćanjem i vidite dali posjedujete ono što je potrebno da budete pravi admiral zvjezdane flote ili će vaš savez biti zauvijek izbrisan sa zvjezdanih karata.

19.00 – 19.30h, te 21.15 – 21.45h – Performance: Mr. Lallo – (19.00h)Žonglerski spektakl i (21.15h) Vatreni nastup
Umjetničko ime ovog žonglerskog virtuoza i zabavljača je ”Mr. Lallo“. Bavi se komičnim uličnim teatrom. Koristeći različite elemente cirkusa (žonglerstvo, baloni, monocikl, žonglerstvo vatrom i sl.) kroz improvizaciju i interakciju ljude uključuje u njegov svijet mašte. Njegov cilj je da izvedba pobudi maštu i ostavi osmijeh na lica velikih i malih.
Mr. Lallo je zapravo Massimo Leggieri iz Rima, no već dvije godine živi na svom obiteljskom gospodarstvu na Učki. Svoje točke će posebno prilagoditi ovogodišnjem Liburniconu. Ne propustite ovu izvrsnu zabavu za sve generacije.


19.30 – 20.00h – Prezentacija: Meteorološki balon
Meteorološki balon je balon slobodnog tipa opremljen instrumentima za meteorološka mjerenja. Loptast je i ispunjen helijem ili vodikom. Po namjeni mogu biti: za uzdizanje meteoroloških instrumenata (i za mjerenje vjetra na visini), za određivanje visine oblaka, i posebni, koji služe samo za određivanje brzine vjetra na visini. Ne propustite ovu vrlo zanimljivu kratku prezentaciju meteo balona i njegovo lansiranje u bliski svemir.

19.30 – 21.00h - Talk show: ”Misterija” Krešimira Miška, tema: Svjetske urote
Jesu li teorije zavjere produkt ljudske mašte ili ljudskog razuma? Teorije zavjere nemaju poklonike samo među rijetkim paranoidnim pojedincima, već su prihvaćene u više socijalnih slojeva, uključujući i intelektualce. Stoga one, poput mnogih intelektualnih tvorevina, imaju neku funkciju. Da li smatrate da one pomažu boljem razumijevanju uzročno-posljedičnih veza ljudske aktivnosti kroz pretjerano pojednostavljenje i redukciju? Ili zamagljivanju činjenica? Ukratko, da li teorije zavjere pomažu ljudima da nađu smisao u naizgled kaotičnim događanjima? U čemu se onda razlikuju od religije? Kroz brojne poznate svjetske urote, njihove uzroke i brojna pitanja, voditi će vas naš popularni voditelj Krešimir Mišak. Gosti ove vrlo zanimljive diskusije biti će dr. sc. Ivan Šimatović i dr. sc. Marijan Vejvoda.

20.00 – 20.30h – Igra: Put na Mjesec
Godina je 1969. i započela je nova povijesna utrka u svemiru. Cilj je osvojiti Mjesec, ali u toj namjeri niste sami. I druge velesile uključile su se u ovu igru prestiža i svaki trenutak može biti presudan. Odaberite pravi put, zaobiđite sve prepreke koje vam stoje na putu i budite brži od svojih protivnika. Put na mjesec je ekipna igra spretnosti, domišljatosti i koordinacije,
Ova originalna Liburniconska igra natjerat će vas sigurno na plač. Da li od muke ili od smijeha, to ne znamo. Natječu se istovremeno dve grupe po četiri natjecatelja.

20.15 – 21.15h – Radionica: Chainmail
Milan Perić iz prijateljske nam udruge ”3. Zmaj” predstaviti će nam ukratko svoja znanja i vještine izrade srednjovjekovnog žičanog oklopa i nakita od verižnjača / ringica. U predstavljanju osvrnut će se na osnovne arapske i europske tehnike te vještine izrade srednjovjekovnog žičanog oklopa. Pohađatelji će slobodno moći postavljali pitanja u vezi povijesti oklopa i njihove učinkovitosti u borbi. Na Liburniconu ćete imati mogućnost da uz stručno vodstvo izrađujete vlastiti oklop i nakit po vlastitim željama.

21.15 – 22.30h – Predavanje: Mladen Ban – ’’Povijest Budućnosti“
Godina je 2376. Na akademiji Zvjezdane flote održava se predavanje o povijesti Federacije. Svi studenti su obavezni prisustvovati! Nakon skoro jednog desetljeća ponovno predavanje o ’Povijesti budućnosti’, mogućoj budućnosti kakvu nam nude ’Zvjezdane staze’...naravno, dopunjeno novim saznanjima u međuvremenu.

21.45. – 23.00h – Koncert grupe ’’Tandemi prošlog sjećanja“
Ovaj mladi vokalno-instrumentalni sastav iz Opatije predstaviti će se po prvi puta posjetiteljima Liburnicona, nadamo se, u najboljem izdanju. Liburnicon i dalje nastavlja sa promocijom glazbenika iz lokalne zajednice čime činimo jednu malu dobru gestu prema mladima koji su aktivni i promiču pozitivne vrijednosti.

23.00 – 00.00h – Igra: Wizard Battle Arena
Da li ste ikad rekli da ste upravo Vi najmoćniji i najiskusniji čarobnjak? Ili možda samo želite okusiti moć koja je svuda oko vas, koja samo čeka da ju potaknete i pokažete protivnicima svu njenu razornu snagu? Ovo je prava šansa da vidite da li ste stvoreni da vladate ili služite. Dođite na Wizard Battle Arenu i potvrdite ono o čemu ste do sada samo pričali. Wizard Battle Arena je dvoboj wizarda po pravilima highlandera (there can be only 1). Igraci dobiju pre-generated likove sa odredjenim statistikama (str, dex..) i mjestom za magije. Likovi su dnd wizardi 17. nivoa.

23.00 – 23.45h - Kviz: ’’Ki ča zna, krhko je znanje’’
Da je znanje krhko još davno je ustvrdio Tin Ujević, a parafrazirali su ga na čakavštini u svom kvizu Pazinjani iz udruge «Albus». U ovoj igri za sve filmske moljce, traže se odgovori na pitanja iz filmskog serijala „Terminator“.

23.45 – 00.00h – Zabavni program: Dnevnik RTJ
Davne 1969. čovječanstvo je ostalo zapanjeno da su dva amerikanca sletjeli na Mjesec. Pogledajte u ovoj kratkom performasu kako je to tada izgledalo u očima jednog zaboravljenog naroda - jugoslavena.

00.00 – 00.45h – Kviz: Star Trek Dummy
Neka od svojih znanja ste imali prilike obnoviti na predavanju Mladena Bana „Povijest Star Treka“. Sada ćemo vidjeti tko je najveći zaljubljenik u Star Trek i tko ne skriva svoje znanje od ušiju javnosti.

00.00 – 00.45h – Igra: I love Indiana Jones!
Ovaj legendarni lik iz filma uvukao vam se pod kožu i više nego što znate. Iznenaditi ćete se što se u svima nama skriva mali Indiana Jones. Pustolov, šarmer i profesor u jednom. Ova igra za kasne noćne sate biti će posebna poslastica za sve avanturiste.

00.45 – 01.45h – Kviz: Iz seljaka u junaka!
Ovaj Liburniconski kviz prošle godine bio je potpuni uspjeh. Natjecatelj mora slušati priču i odgovoriti na pitanja, no pazite se jer na svakom uglu vreba opasnost. Mnogi su pokušali, no rijetki su i uspjeli preživjeti lavinu pitanja od kojih svako slijedeće može biti posljednje. Zarađujte bodove, dokažite se znanjem i prolazite vješto kroz ovaj neobičan kviz.

01.00 – 02.00h - Debata, Žic vs. Kurelić, tema: Utopija vs Distopija
Nema ništa bolje od kasnonoćnih pametovanja. Onda su svi pametni. Ova debata dva velika ljubitelja sf & fantasya privući će cijelu intelektualnu elitu željnu nadmudrivanja. Dobacujte svoje komentare kulturno i baratajte argumentima. Distopija je, za one koji ne znaju, fiktivno društvo koje predstavlja antitezu utopije, obično ju karakterizira ugnjetavajuća kontrola kao kod diktatorskih vlada. Utopija valjda znate što je.

Ostale informacije saznajte na službenim stranicama festivala.

Objavljeno 25.07.2009.

Vremeplov

Dopuštanje pozitivnog iskazivanja mladenačke, često buntovne i nerazborite energije koja dolazi iz ovakvih prostora može u jednom trenutku dati najljepše trenutke tim mladim ljudima, a u isto vrijeme usmjeriti i sam tijek njihovih života. O istim tim ljudima u nekoj mjeri ovisi i budućnost ovog grada.
Damir Čargonja Čarli, intervju za RiRock.com