Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Art-kino predstavio program

Art-kino predstavio programU Art-kinu Croatia održana je 17.09. u 11:00 konferencija za medije na kojoj je predstavljen program svečanog otvaranja nove sezone Art-kina premijerom filma ”Kamo?” redatelja Aleša Suka u četvrtak 23.09.2010. u 20:00.

Uz redatelja, konferenciji su prisustvovali Zoran Medved koji potpisuje ton i supotpisuje glazbu u filmu, te Slobodanka Mišković iz Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Aleš Suk je istaknuo da je ”Kamo?” eksperimentalna filmska freska u 7 slika u trajanju od 50 minuta, a glavna inspiracija za rad na ovome projektu je osobnost i djelo Janka Polića Kamova te vizura grada Rijeke. Aleš Suk u Kamovu vidi duha Rijeke, alternativnu kulturnu pojavu koja je vidljiva i danas, a sve su scene snimljene isključivo u Rijeci.

Posebnost filma je kombinacija glumaca i amatera, kazao je Suk, pa uz glavne glumce Alena Liverića, Ninu Violić i poznatog češkog glumca Jana Budara, uloge tumače i rukometaš Mirza Džomba, plesačica Ivona Brnelić, plesni umjetnik Žak Valenta te brojni naturščici grada Rijeke.

Zoran Medved kazao je kako je riječ o modernoj interpretaciji djela Janka Polića Kamova, te da će zvuk i glazba, budući da je riječ o nijemom filmu, odigrati ravnopravnu ulogu u iskustvu gledanja.

Na zvuku i glazbi je, istaknuo je, radilo mnogo ljudi, a specifičnost je projekta što je većina glazbe autorska: autori su Muzikant Kraliček, Josip Maršić, MAMAPAPABANDA te Zoran Medved, a zanimljivo je što su autori zvuka i glazbe pronašli glazbena djela Milutina Polića, brata Janka Polića, pa su njegove motive i songove obradili i uključili u glazbu.

Nakon filma održat će se koncert MAMA PAPA BANDA (Prag, Češka) te plesnjak uz DJ TEAM MIĆE MACE (Rijeka). Ulaz na svečano otvaranje je slobodan.

Program otvaranja sezone kina nastavlja se u petak 24.09. u 18:00 projekcijom filma ”Kamo?”, nakon čega će se u atriju kina održati razgovor s redateljem Alešom Sukom te glumcima Alenom Liverićem. Razgovor će moderirati filmski kritičar Dragan Rubeša.

Slobodanka Mišković iz Odjela za kulturu Grada Rijeke istaknula je da je ovaj film financiran Sporazumom o suradnji u području audiovizualnih djelatnosti između Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra - u cilju jačanja lokalnih autorskih i produkcijskih kapaciteta te jačanja filmske produkcije u Rijeci. Riječ je o novom i jedinstvenom modelu sufinanciranja filmske produkcije u Hrvatskoj.Pored ovog filma, dosada je temeljem ovog Sporazuma sufinancirano još osam filmova. Jedan među njima, dokumentarni film o grupi FIT Deana Lalića bit će premijerno prikazan već narednog mjeseca u Art-kinu.

Ovakvim projektima Grad Rijeka želi naglasiti da filmove ne moramo samo gledati, već i stvarati, a Art-kino je najbolja moguća pozornica za filmove o našem gradu, kazala je Mišković. U 2010. godini su sufinancirani, temeljem Sporazuma, i filmovi: Druga, redateljice Tanje Golić, Čitanje grada, redateljice Danice Mračević Jurišić, Bila je tako lijepa, redateljice Irene Škorić te Fabrio- Stablo na čistini, redatelja Bernardina Modrića.

Objavljeno 20.09.2010.

Vremeplov

Živimo u vremenu potrošačke groznice. Mladi danas umjesto šetnjom po korzu ili uz more, šetaju po shopping centrima gledajući izloge. Sve se procjenjuje i važe kroz novac - novac je jedina religija. Rijeka možda uspijeva odoljeti tome bolje od ostalih centara, ali svejedno nije imuna na te promjene i bolest polako hvata maha...
Damir Urban