Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Čarli zatvara Palach u ponedjeljak 7.1.

Kultni riječki klub Palach zatvara se sljedeći tjedan, i to ovaj put ne privremeno i ne odlukom Sanitarne ili neke druge inspekcije kao što je to dosad bio čest slučaj. Konačna je odluka, prema riječima voditelja Palacha Damira Čargonje Čarlija, donesena nakon deset godina poslovanja s gubicima, između ostalog i zbog brojnih pritisaka, nemogućnosti da se produlji radno vrijeme te organizira normalna koncertna djelatnost.

Koncesionar prostora Palacha, Čarlijeva tvrtka Multimedijalni centar, 7. siječnja proglašava kolektivni godišnji, nakon čega će biti pokrenuti postupak za raskid ugovora o najmu prostora i stečaj poduzeća. Prostor je u vlasništvu Grada Rijeke koji će nakon toga najvjerojatnije morati raspisati prijevremeni novi natječaj. Do daljnjeg će klub imati zatvorena vrata. Ugovor MMC-a o zakupu Palacha trebao je isteći u travnju 2009. godine, ali to će se Čargonjinom odlukom dogoditi mnogo ranije.

- Mislim da je deset godina bilo sasvim dovoljno i da smo uspjeli sačuvati Palach približno onakvim kakav bi trebao biti. Uopće nije stvar u dugu jer godinama funkcioniramo na taj način. Jednostavno smo iscrpljeni takvim poslovanjem, situacija se u gradu promijenila i postoji barem 50 mjesta koja rade do jutra. Nadam se da će se našim odlaskom iz Palacha promijeniti i uvjeti natječaja te će napokon biti omogućeno da klub bude ponajprije koncertni prostor - izjavio je Čargonja Luki Benčiću za današnje online izdanje Jutarnjeg lista.

Dodao je kako se nada da će Grad imati sluha za projekt koji su pokrenuli, muzej alternativne umjetnosti u Palachu, no MMC ga, na žalost, nije uspio realizirati. Studenti riječke Akademije primijenjenih umjetnosti preuzali su vođenje Galerije OK u sklopu Palacha pa Čargonja ističe kako bi bilo dobro i s tim nastaviti.

- Tijekom deset godina bili smo zatvarani desetak puta, a u dvije godine to je bilo i po osam mjeseci. Unatoč čestim zabranama koncertne djelatnosti, uspjeli smo organizirati više od 400 koncerata, oko 520 izložbi i 160 književnih večeri, što je najviše programa u povijesti Palacha. Klub ove godine slavi 40. obljetnicu postojanja pa bi bilo dobro da se taj jubilej obilježi na dostojan način - napomenuo je Čargonja. Prema njegovim riječima, Multimedijalni Centar Gradu će ponuditi doniranje umjetničkih djela i dokumentacije iz svoga fundusa za budući muzej alternative ako takva institucija ikada proradi.

Riječki gradonačelnik Vojko Obernsel izjavio je da će, čim MMC podnese zahtjev za raskid ugovora, pokrenuti novi natječaj za Palach. Prema njegovim riječima, Palach će zadržati svoju specifičnost kao klub za alternativna kulturna događanja i Grad Rijeka neće dopustiti da se tamo odvija bilo koja drukčija komercijalna djelatnost.

Partyjem ”Posljednji dani” u petak 4. siječnja MMC će se uz svirku bendova Diskurz i What The Funk oprostiti od kluba Palach kome će MMC službeno zatvoriti vrata 7. siječnja.

Objavljeno 03.01.2008.

Vremeplov

Ako ne vjeruješ da će se sunce dići, stani sam i pozdravi nadolazeću noć pri posljednjem svijetlu.
Chris Cornell