Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Četvrto izdanje Jazz Ex Tempore projekta

Četvrto izdanje Jazz Ex Tempore projektaKrajem rujna počinje novo, četvrto izdanje, multikulturnog projekta „Jazz Ex Tempore“ u organizaciji udruge Liburnia Jazz.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha kada snimka završnih koncerata održanih ’05. i ’06. osvaja sva tri Porina u kategoriji jazz glazbe, Jazz Ex Tempore nastavlja pomicati granice, i glazbene i teritorijalne.

Osim što je Jazz Ex Tempore jedan od vrlo rijetkih kulturnih projekata u Hrvatskoj koji gostujuće umjetnike aktivno uključuje u stvaralački proces, on sada postaje i hrvatski kulturni izvozni proizvod. Nakon premijernih koncerata i radionica u Opatiji i Zagrebu, Jazz Ex Tempore kreće u „osvajanje“ Europe.

Koncerti i radionice nastali u Hrvatskoj održavat će se i u Velikoj Britaniji, Finskoj, Nizozemskoj i Bugarskoj, odnosno u svim zemljama iz kojih dolaze umjetnici koji sudjeluju u njegovom ostvarenju.

Ministarstvo kulture i Odjel za međunarodnu kulturnu suradnju podržali su projekt smatrajući da je Jazz Ex Tempore jedan od vodećih programa obilježavanja godine interkulturnog dijaloga u Republici Hrvatskoj. Osim što je projekt značajan za očuvanje kulturne baštine i kulturnog identiteta, on doprinosi i promicanju hrvatske kulture u svijetu i uključuje je u međunarodnu kulturnu suradnju.

Ideja koja stoji iza svega jest poticaj stranim glazbenicima da upoznaju hrvatsku tradicionalnu glazbu i ugrađuju je u svoje nove kompozicije. Cilj projekta je okupiti u Opatiji nekoliko vrsnih glazbenika iz potpuno različitih regija svijeta koji su ujedno i poznavatelji vlastite kulturne baštine, a jazz im je zajednički jezik. Tijekom jednotjednog boravka u Opatiji oni zajednički muziciraju i stvaraju fuziju različitih glazbenih tradicija, te dio svog iskustva prenose javnosti putem radionica. Bilo je zanimljivo čuti kako Cheick Tidiane Seck iz Malija čuje istarski balun i kako ga je preoblikovao koristeći tradicionalne afričke glazbene obrasce, kako ruski umjetnik Yuri Goloubev doživljava meksičke tradicijske skladbe, ili kako kubanski bubnjar Jose Leonardo Angel Rodrigez čuje i uklapa u vlastite ritmičke idiome makedonski oro.

4. izdanje Jazz Ex Temporea prelazi najprije granice Opatije, tako da će se završni koncert osim u Vili Angiolini u Opatiji, održati i u legendarnom BP Clubu u Zagrebu.

Učesnici ovogodišnjeg Jazz Ex Temporea su: Johanna Juhola – harmonika (Finska), Hristo Yotsov – bubnjevi (Bugarska), Andrea Vicari – glasovir (Velika Britanija), Rico De Jeer – kontrabas (Nizozemska) i Elvis Stanić (Hrvatska).

Svaki od glazbenika će održati i radionicu odnosno tzv. otvoreni jazz talk posvećen svojoj glazbenoj tradiciji, odnosno vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima. Radionice su vrlo neformalne i namijenjene najširoj publici, kako glazbenicima tako i svima koje zanima upoznavanje s različitim kulturama i umjetnicima. Sve radionice i završni koncert održat će se u opatijskoj Vili Angiolini.

Detaljnije o rasporedu i izvođačima saznajte na www.liburniajazz.hr.

Objavljeno 17.09.2008.

Vremeplov

Vokale radim na kraju zato što prvo želim napraviti glazbu i gurnuti je do razine na kojoj se moram natjecati s njom.
Axl W. Rose (Guns N’ Roses)