Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

JAZZ TIME 2005. - Publika zadovoljstvo izrazila dugim pljeskom

Austrijska harfistica i skladateljica Monika Stadler otvorila je prvu večer 14. međunarodnog festivala jazza u Rijeci. Nastup te nagrađivane i uvažene harfistice klasičnog i jazz obrazovanja u Hrvatskom kulturnom domu bio je iščekivan ne samo zbog rijetkog spoja harfe i jazza, nego i zbog osebujnog skladateljskog pristupa.

Naime, Monika Stadler svoju skladateljsku energiju opisuje kroz »ženski princip u glazbi koji počiva na intuiciji i prepuštanju trenutku«. Njena želja da pronađe vlastiti zvuk rezultira kombinacijom klasične glazbe, jazza i worlda, ali sa vrlo snažnom duhovnom podlogom. Svojim orginalnim doživljajem glazbe i svijesti o značaju tišine u glazbi, Monika Stadler proširuje tehničke i zvukovne mogućnosti harfe. Riječka publika je vrlo koncentrirano pratila njene glazbene kreacije i odlično reagirala na njene edukativne priče i duhovite komentare tijekom nastupa.

U svojem glazbenom izrazu konceptualno je neopterećena i slobodna pa nekad diskretno vokalizira svoje skladbe. To najčešće nije pjevanje u klasičnom smislu, nego jedna vrsta vokalne boje koja je nenametljiva, prirodna i jednostavno prisutna kao dodatni zvukovni element harfi. Zavidna preciznost, visoka tehnička spremnost, odličan ritam i istančan osjećaj za boje, Moniku Stadler predstavljaju kao vrhunskog interpretkinju, ali i iznimno kreativnu glazbenicu.

U drugom dijelu večeri nastupili su američki jazzeri, pijanist Bill Mays, kontrabasist Martin Wind i Matt Wilson na bubnjevima. Ovaj trio zaslužuje pažnju i izaziva poštovanje jer Bill Mays spada u legende američke jazz scene koji aktivno svira još od šezdesetih godina, a tijekom karijere pratio je zvijezde kao što su Sarah Vaughan, Ron Carter ili Frank Sinatra. Poznat je po svom »crossover« pristupu glazbi gdje kombinira klasičnu i jazz glazbu. Odlična komunikacija, profinjen zvukovni balans među instrumentima i slobodan pristup improvizaciji odlike su ovog trija koji se ne libi nasmijati, komentirati i »poigrati« na sceni pa njihov nastup postaje zabava i za one koji sviraju i one koji slušaju.Tako Bill Mays svira klavir izvana (po tipkama), ali i iznutra (po žicama u tijelu instrumenta), dok bubnjar Matt Wilson često svira rukama, »zaluta« u oponašanje zvuka tradicionalnog japanskog daiko bubnja, ili se poigra zvukom kineskog instrumenta luo, što je manji brončani gong koji se koristi u tradicionalnoj kineskoj operi. Bilo da se radilo o ranom Bill Evansu (skladba »Your Story«) ili o Bill Maysovoj autorskoj skladbi »Judy«, to je svirka koja je davno savladala tehničke i interpretativne uvijete pa predstavlja maštovitu i spontanu igru zvukom koji je sofisticiran i »cool«.

Ono što nije bilo cool, je izlaženje dijelova publike usred koncerta, što ne samo da ometa i kvari atmosferu, nego i pokazuje nepoštovanje prema glazbenicima. Isto tako, kvaliteta ozvučenja bi mogla biti bolja za izvođače ovakvog kalibra i manifestaciju koja postaje hvalevrijedna tradicija u Rijeci.

Posljednji dan 14. međunarodnog riječkog festivala jazz glazbe počeo je nastupom jedinog hrvatskog glazbenika koji je ove godine nastupio na »Jazz Timeu«, a to je etablirani riječki gitarist Darko Jurković. Specifičnost njegova nastupa jest osebujna tehnika »two hand tapping« koja se sastoji od sviranja po vratu gitare sa obje ruke što omogućava izvođenje nekoliko glazbenih linija istodobno. Ove se godine Jurković publici predstavio uz svoj »češki« trio u čijem se sastavu još nalaze i jedan od ponajboljih europskih kontrabasista – František Uhlíř te njegov sunarodnjak, bubnjar Jaromír Helešic. Uz jazz standarde, ovaj hrvatsko-češki trio izveo je i nekoliko autorskih skladbi. Bile su to Františekove »June in Prague«, »Henzar/Hands up« i balada »From heart to heart,« te dvije Jurkovićeve skladbe: »Try Again« i »Fly Time«.

Jazz standardi kao i autorske skladbe odsvirane su sa osjećajem i razumijevanjem uz vrlo ugodan balans u zvuku te finu interakciju među glazbenicima. Uz odlične solaže Františeka i Jurkovića tijekom programa, posebno je efektna bila eksplozija energije bubnjara Helešica u posljednjoj skladbi na programu. Riječka publika svoje je zadovoljstvo izrazila dugim pljeskom.

Festival »Jazz Time« zaključen nastupom kvarteta trenutno vodećeg japanskog jazz pijanista mlađe generacije Yutaka Shiina u čijem internacionalnom sastavu sviraju renomirani glazbenici: Talijani Francesco Bearzatti (tenor saksofon) i Gianluca Renzi (kontrabas) te Francuz Lionel Boccara (bubnjevi). Yutaka Shiina je pijanist impresivne karijere, tehnički moćan, bogat u tonu i izrazu i superioran kao vođa svog europskog kvarteta. Publika je sa posebnom pažnjom slušala i pljeskom nagrađivala solaže mladih, ali vrsnih jazzera koji su odlično parirali pijanistu koji se sa svojim instrumentom druži od treće godine.

Maša Bogojeva Mazgan - Novi list

Objavljeno 26.02.2008.

Vremeplov

Meni je danas pozicija glazbe, u društvu i u medijima, ne smiješna, već čudnovata, čudnovato bizarna. Danas možeš ići u šoping centar i vidjeti bend kako svira za ljude koji su tamo došli kupovati. Meni je to čudnovato.
Marin Alvir (Marinada)