Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Laibach u Rijeci - Provokativni i nakon 27 godina postojanja

Laibach u Rijeci - Provokativni i nakon 27 godina postojanjaLaibach se u subotu 5. srpnja vratio u Rijeku nakon tri godine da bi na ”Riječkim ljetnim noćima” predstavili svoj posljednji studijski uradak ”Volk” u hali napuštene tvornice Torpedo. Pomno aranžirane obrade nacionalnih himni uz beskompromisan industro zvuk benda, matrica i instrumenata bio je, kratko rečeno, savršen spoj pogođene lokacije i nesvakidašnje atmosfere kojom je suvereno vladao Milan Fras, frontmen Laibacha.

Video projekcije prilagođene izvedbama himni još su više pojačave dojam da se radi o vrhunskom koncertu svjetski priznate skupine glazbenika koji su se udružili početkom 80-ih u slovenskom industrijskom gradiću Trbovlju.

Provokativni i nakon 27 godina postojanja, unatoč velikim društvenim promjenama, Laibach su se uvijek znali pametno pozicionirati u kontra-fazi dominanih tokova kulturnih i društvenih mainstreama, potvrđujući da pravi umjetnici uvijek imaju što za reći, kao i da njihov izričaj konstantno nalazi novu vjernu publiku i zadržava stare fanove.

Ako su nekada uznemiravali i preispitivali Balkan alegorijskim znakovljem u duhu Trećeg Raicha, danas isti efekt postižu emitiranjem integralnih partizanskih budnica - što je i bio uvod u riječki koncert. U Torpedu je, primjerice, bilo vrlo zanimljivo vidjeti reakciju okupljenih na puštanje originalne verzije nacionalne himne ”Lijepa naša” - dok su jedni ustali na prve zvukove himne, drugi su sjedili. Tipično za Laibach, kažu bolji poznavaoci njihove NSK filozofije.

Iako pozvani na bis nakon zadnjih taktova, Laibach nisu nastavili koncert već su se samo naklonili i zahvalili publici. Možda i bolje, ovako je koncept ostvaren u detalje, od početka do kraja, u duhu odriješitog Laibacha - Das ist das. (R.P.)

Foto: Riječke ljetne noći 2008. - Laibach @ Torpedo

Objavljeno 07.07.2008.

Vremeplov

Možete svirati s takozvanim ”pravim glazbenicima”, no prava glazba dolazi kada dođe do interacije među stvarnim ljudima.
John Fogerty