Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Mirko Ilić u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

Mirko Ilić u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnostiIzložba ”Mirko Ilić: Strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975.–2008.” zasigurno je izniman događaj u riječkoj kulturi, koja će publici pružiti mogućnost upoznavanja s dosadašnjim opusom autora koji je početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća pokrenuo novi val zanimanja hrvatske javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao iznimne rezultate u ilustraciji, 3D grafici i edukaciji.

Priča zvana Mirko Ilić iznenada se pojavila ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća na hrvatskome kulturnom obzorju. Ilić je tada pokrenuo val zanimanja hrvatske javnosti za strip i ilustraciju te ubrzo nakon toga, 1986., kao u bajkovitoj priči, s kovčegom u ruci ušetao u Ameriku gdje mu se gotovo ostvario njegov američki san. Veza s Hrvatskom nikada nije prekinuta, tako da Ilić 1998./1999. radi vizualni identitet za 14. međunarodnu izložbu crteža u Rijeci. Plakat je nagrađen visokim priznanjem za dizajn u Americi, a autoru je priređena samostalna izložba u Malom salonu, koja zbog nepoznatih razloga nije navedena u popisu njegovih izložaba u Hrvatskoj. Na izložbi su riječkoj javnosti predstavljene ilustracije i špica cjelovečernjeg filma ’You′ve Got Mail’.

Riječki je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, odmah nakon otvorenja zagrebačke izložbe, prepoznao vrijednost projekta, premostio administrativno-tehničke poteškoće i uz maksimalno razumijevanje, potporu i angažman Mirka Ilića, Dejana Kršića, Društva za istraživanje popularne kulture Vizum i Agencije Polikom te Grada Rijeke koji je podržao prijedlog, dogovorio preuzimanje i postavljanje izložbe u svome prostoru. Postavku Ilićeve retrospektivne izložbe u Rijeci Muzej deklarira kao stručni interes s aspekta ispunjenja vlastite misije kojom se obvezuje da će stvarati uvjete i raditi na obradi tema poput brandinga identiteta i dizajna u suvremenim uvjetima.

Mirko Ilić - Retrospektiva
Strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975.–2008.
MMSU, Rijeka, Dolac 1/II
04.7. do 27. 08. 2008
Otvorenje: petak, 04.07. 2008. u 20 sati
Radno vrijeme: svakim danom osim ponedjeljka 10 – 13 i 18 do 21 sat
Autori koncepcije izložbe: Dejan Kršić i Ljubica Dujmović Kosovac

Više na www.mmsu.hr i www.mirkoilic.com.

Objavljeno 04.07.2008.

Vremeplov

Rijeka je kao grad kroz godine imala i uspone i padove što se tiče mjuze ali je uvijek bila tu negdje u vrhu gradova iz kojih su se pojavljivali odlični bendovi. Rijeka će za nas uvijek biti grad muzike.
Ivan Bojčić (Morso)