Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Opatija je ”u banani” - 16. i 17.5. kreću Barufe uz Let3 i KUD Idijote

Na današnjoj konferenciji na novinare u prostorijama glazbenog dućana ”Nova glazbala” u Ružićevoj ulici u Rijeci performerskim činom svečanog puštanja poznate opatijske ptice iz umjetnog spolovila Damira Martinovića Mrleta iz Leta3 najavljeno je peto izdanje festivala Opatijske Barufe. Mlada bijela golubica uspješno je, barem simbolički, zamijenila već umornog i dotrajalog pernatog prijatelja iz ruke poznatog simbola grada - kipa ”Djevojka s galebom” smještenog uz glavno gradsko kupalište Slatina.

Prema riječima Damira Tomića ispred organizatora tema ovogodišnjih Opatijskih Barufa je tzv. ”opatijska banana” gdje se kroz festival pokušava skrenuti pažnju te eventualno apelirati na događanja u Opatiji te sve veće nezadovoljstvo mladih ali i građana Opatije. Putem festivala ”Opatijske Barufe”, udruga KUD Ventil se zalaže za aktivniji život mladih u gradu te za veću ponudu kulturnih zbivanja tijekom cijele godine, mišljenjem da Opatija ne treba u potpunosti postati ”elitni” grad na tragu Monte Carla te težiti samo kongresnom turizmu. On smatra da se u ”kraljici turizma” trebaju najprije zadovoljiti uvjeti življenja građana koji godinama unazad njeguju te stvaraju kulturu i ”duh” grada Opatije. Također, bilo je i riječi o potrebi konstruktivnog rješavanja problematike natkrivanja Ljetne pozornice na kojoj će se tijekom vikenda 16. i 17. svibnja održati 5. Opatijske Barufe.

S njime se složio i Martinović, i sam nekadašnji ”opatijac”, koji je podsjetio da je svojevremeno Opatija imala alternativnu scenu poniklu krajem 70-ih godina u Klubu 48 u kome su svoj zanat brusili Let3, Termiti, Cacadou Look, Fit, Beta Centaury i Elvis Stanić te da je utemeljeno alternativno kazalište mladih te ostvareni zanimljivi projekti i performansi poput tada u alternativnim krugovima popularnog ”Nurnberškog procesa”.

Osim jednoglasnog zaključka da je Opatija već duže vrijeme ”u banani”i da se treba mladima pomoći u ostvarenju aktivnijeg života grada istaknuto je da će na festivalu nastupiti čak 22 izvođača, dok posebno treba izdvojiti headlinere Barufa - pulske legende KUD Idijoti nastupiti će u petak 16.5. uz Pase, Six Pack, One Piece Puzzle i druge. Tu su također Let3 koji su i potekli iz Opatije a u njoj nisu svirali već čitavo desetljeće. Let3 je za drugu, subotnju večer pripremio ”zagonetan” repertoar i - prema svemu sudeći - u osveženoj će postavi predstaviti svoj prvi live DVD snimljen prošle godine u riječkoj Harteri povodom 20 godina djelovanja grupe.

U navedene nastupe izvođača festival će podržati i rock grupe Morso, Viva Glorio, ManDrill, My Buddy Moose te mnoga manje komercijalna imena, a u sklopu manifestacije biti će upriličena i druga glazbena, sportska i umjetnička događanja. Opatiju 16. i 17. svibnja očekuje ”vrući” vikend, a kompletan program možete pronaći na stranici www.op-barufe.com.

Objavljeno 08.05.2008.

Vremeplov

Svatko će u budućnosti imati svojim 15 minuta slave.
Andy Warhol