Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Pretpremijerna izvedba novih Urbanovih pjesama oduševila Riječane

Pretpremijerna izvedba novih Urbanovih pjesama oduševila RiječaneU petak navečer na Trsatskoj gradini tražila se karta više - s razlogom, jer Damir Urban i njegova ”Četvorka” nastupili su u svom gradu nakon trijumfalnog nastupa na Rokaj festu u Zagrebu gdje su unatoč mnogim zanimljivim stranim i domaćim imenima pobrali same riječi hvale nekih desetak tisuća posjetitelja.

Tako je i bilo i u Rijeci. Iako od Urbana nikada ne znate što možete očekivati, bilo da se radi o koncertima ili albumima, za ovaj koncert bend se svojski potrudio da da svoj maksimum, što je publika znala prepoznati.

Nove pjesme koje smo imali prilike čuti, za sada bez naslova, dale su nagovijestiti da se radi o ”dobrom starom” Urbanu - kako je i sam rekao ”nisu bitni nazivi već ono što pjesme govore”. A govore mnogo. Urban će vam na novom albumu ”Negativ”, koji ovih dana odlazi producentu Nikši Bratošu na završnu obradu, pjevati o mornarima što dignutih jedara plove svijetom, preispitivanjima, borbi sa svojim unutarnjim demonima i - o ljubavi, zar ste sumnjali. Glazbeno, u novim pjesmama osjetno je velik angažman vrhunski usviranog benda, posebno Luke Tomana čije gitarske dionice daju savršen balans Urbanovoj maestralnoj i ”neuhvatljivoj” vokalnoj izvedbi.

Od starih pjesama, posebno treba izdvojiti neobičnu trip-hop verziju ”Moje vode” kojoj je udahnut novi život, a i lišena je patetike, ponajprije zahvaljujući odličnom trippy aranžmanu, te nadahnuti izvedbu Lauferove pjesme ”Mjesečev rog”. U potonjoj je gostovao godfather Vava Simčić - čiju smo solo skladbu ”Tristan de Cunha” također imali prilike čuti na Gradini.

Urban inače rijetko izvodi obrade drugih autora ali je u petak navečer izveo dvije pjesme svog frenda Gibonnija - ”Anđeo u tebi” i ”Posoljeni zrak i razlivena tinta”. Iako u pomalo hermetičnim aranžmanima u odnosu na originale Urban je obje pjesme, ako je suditi prema nekim komentarima, izveo možda i bolje od samog autora, koji se ispričao što nije stigao na Gradinu gdje je trebao nenajavljeno otpjevati nekoliko skladbi.

Par stotina okupljenih znalo je osim Urbana i benda pljeskom nagraditi i goste, od kojih se posebno istakla mlada violinistica Nataša Veljak. Sve u svemu, bila je to još jedna večer u kojoj su okupljeni uživali u nešto mirnijoj, prostoru prilagođenoj svirci - složit će se mnogi - najboljeg benda kojeg je Rijeka dala. (R.P.)

Objavljeno 14.07.2008.

Vremeplov

Ratovi su uvijek započinjali zbog religija.
Glenn Danzig