Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Riječki glazbenici i Grad Rijeka dobivaju nagradu ”Status”

Hrvatska glazbena unija još od 1997. godine dodjeljuje nagradu ”Status” za najbolje instrumentaliste u protekloj godini. Naziv nagrade nastao je iz naziva glasila HGU ”Status” koji su dali Dražen Buhin i Paolo Sfeci. Prva dodjela održana je 27. veljače 1997. u hotelu ”Sheraton”, a otvaranjem kluba hrvatskih glazbenika – Sax! (1999.) dodjela se preselila u taj prostor.

Uz kategoriju pop, rock, zabavna i narodna glazba od 1998. uvedena je kategorija za jazz instrumentaliste. 2004. kategoriji pop-rock pridodan je naziv urbana kategorija, a sukladno produkciji i izdanjima koje su pod tim nazivom svoje mjesto našle i u diskografskoj nagradi ”Porin”. Za ”Status” mogu biti predloženi instrumentalisti - redovni članovi HGU - koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja ili kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača.

Za ovogodišnje predložene instrumentaliste kao i do sada glasati mogu isključivo članovi Hrvatske glazbene unije i to za tri predložena instrumentalista u svakoj od kategorija. Kako bi glas bio valjan potrebno je uz ime i prezime upisati broj iskaznice HGU ili matični broj građana. Glasanje traje do 24. ožujka.

Svake godine dodjeljuju se i posebne ”Zlatne plakete” zaslužnim pojedincima i ustanovama. Do sada je nagrađeno više od 60 instrumentalista, te podijeljeno više od 50 ”Zlatnih plaketa”, a ove godine Grad Rijeka zbog svog angažmana na području promicanja domaće glazbe s naglaskom na rock izvođače dobiva posebnu plaketu ”Status 2008”.

Među nominiranima za ”Status” iz Rijeke i okolice nalazima brojne nama znane glazbenike: Orijen Modrušan (Grad ”Palach uživo”), Ivan Pešut (Šajeta ”Kope i špade”), Vlado Simcich Vava (ENI ”Oči su ti ocean”), Elvis Stanić (više albuma), Olja Dešić (Neno Belan & Fiumens ”Rijeka snova”), Henry Radanović (više albuma), Luka Veselinović (Meritas ”Unplugged”), Branimir Gazdik, Slobodan Grujičić Bobo (Grad ”Palach uživo”), Marko Lazarić (više albuma), Leo Rumora (Neno Belan & Fiumens ”Rijeka snova”), Vedran Križan (Neno Belan & Fiumens ”Rijeka snova”), Boris Mohorić (Marko Tolja ”Stare dobre stvari”), Saša Nestorović (Marko Tolja ”Stare dobre stvari”) i Marijan Orešković (Marko Tolja ”Stare dobre stvari”).

”Status 2008” održati će se 16. travnja u klubu Boogaloo u Zagrebu kada ćemo objaviti tko će od ”naših dečkiju” osvojiti nagrade.

Dodatne pojedinosti i uvjete glasanje (ako ste član HGU-a) možete saznati na www.nagrada-status.hgu.hr.

Objavljeno 21.03.2008.

Vremeplov

Grci uopšte ne priznaju da postojimo, Bugari kažu da smo Bugari, Srbi ne priznaju crkvu... Čuvanje tradicionalne glazbe je čuvanje našeg makedonskog identiteta. Na primer, najpopularniji Makedonac zadnjih 50 godina je Toše Proeski, opet muzičar.
Gorazd Čapovski (Mizar)