Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Riječki glazbenici i Grad Rijeka dobivaju nagradu ”Status”

Hrvatska glazbena unija još od 1997. godine dodjeljuje nagradu ”Status” za najbolje instrumentaliste u protekloj godini. Naziv nagrade nastao je iz naziva glasila HGU ”Status” koji su dali Dražen Buhin i Paolo Sfeci. Prva dodjela održana je 27. veljače 1997. u hotelu ”Sheraton”, a otvaranjem kluba hrvatskih glazbenika – Sax! (1999.) dodjela se preselila u taj prostor.

Uz kategoriju pop, rock, zabavna i narodna glazba od 1998. uvedena je kategorija za jazz instrumentaliste. 2004. kategoriji pop-rock pridodan je naziv urbana kategorija, a sukladno produkciji i izdanjima koje su pod tim nazivom svoje mjesto našle i u diskografskoj nagradi ”Porin”. Za ”Status” mogu biti predloženi instrumentalisti - redovni članovi HGU - koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja ili kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača.

Za ovogodišnje predložene instrumentaliste kao i do sada glasati mogu isključivo članovi Hrvatske glazbene unije i to za tri predložena instrumentalista u svakoj od kategorija. Kako bi glas bio valjan potrebno je uz ime i prezime upisati broj iskaznice HGU ili matični broj građana. Glasanje traje do 24. ožujka.

Svake godine dodjeljuju se i posebne ”Zlatne plakete” zaslužnim pojedincima i ustanovama. Do sada je nagrađeno više od 60 instrumentalista, te podijeljeno više od 50 ”Zlatnih plaketa”, a ove godine Grad Rijeka zbog svog angažmana na području promicanja domaće glazbe s naglaskom na rock izvođače dobiva posebnu plaketu ”Status 2008”.

Među nominiranima za ”Status” iz Rijeke i okolice nalazima brojne nama znane glazbenike: Orijen Modrušan (Grad ”Palach uživo”), Ivan Pešut (Šajeta ”Kope i špade”), Vlado Simcich Vava (ENI ”Oči su ti ocean”), Elvis Stanić (više albuma), Olja Dešić (Neno Belan & Fiumens ”Rijeka snova”), Henry Radanović (više albuma), Luka Veselinović (Meritas ”Unplugged”), Branimir Gazdik, Slobodan Grujičić Bobo (Grad ”Palach uživo”), Marko Lazarić (više albuma), Leo Rumora (Neno Belan & Fiumens ”Rijeka snova”), Vedran Križan (Neno Belan & Fiumens ”Rijeka snova”), Boris Mohorić (Marko Tolja ”Stare dobre stvari”), Saša Nestorović (Marko Tolja ”Stare dobre stvari”) i Marijan Orešković (Marko Tolja ”Stare dobre stvari”).

”Status 2008” održati će se 16. travnja u klubu Boogaloo u Zagrebu kada ćemo objaviti tko će od ”naših dečkiju” osvojiti nagrade.

Dodatne pojedinosti i uvjete glasanje (ako ste član HGU-a) možete saznati na www.nagrada-status.hgu.hr.

Objavljeno 21.03.2008.

Vremeplov

Nitko od nas ne bi uspio da nije bilo Elvisa.
Buddy Holly