Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

U Rijeku stiglo 7 statusa

U Rijeku stiglo 7 statusaDevetu godinu za redom nagradu za najboljeg gitaristu u jazz kategoriji ponio Henry Radanović.

Mladi riječki bubnjar Branimir Gazdik prema glasovima svojih kolega proglašen je najboljim instrumentalistom u protekloj godini. Naime, iako će neki reći kako je trinaest nesretna brojka, kada su članovi riječke podružnice Hrvatske glazbene unije u pitanju 13. dodjela nagrada »Status« koju od 1997. najboljim instrumentalistima u Hrvatskoj dodjeljuju glazbene udruge, bila je sretna.

Tako se sinoć iz zagrebačkog kluba Boogaloo sa nagradama za rad u protekloj godini u Rijeku vratilo čak njih šest s time da je upravo Gazdik taj kojemu su najbolji od najboljih dodijelili priznanje.

Devetu godinu za redom nagradu za najboljeg gitaristu u jazz kategoriji ponio Henry Radanović.

– Iako ih imam već puno još uvijek mi ove nagrade nešto znače jer ih dodjeljuje struka, ali ono što me iz godine u godinu veseli jest da Rijeka, ako ćemo gledat po nagradama, nije rock već jazz grad, kazao je Henry dodajući kako je rock samo popularniji pogotovo pred lokalne izbore. Također u jazz kategoriji nagradu je sedmi puta osvojio i Darko Jurković Charlie, dok je najboljeg jazz bubnjara četvrti status dobio Marko Lazarić, posebno ponosan na to jer je nagrada u jazz kategoriji.

– Složio bi se kako je Rijeka jazz grad, samo da to još shvate vlasnici klubova i lokala i da daju mogućnost da se više dobre, naše glazbe svira po klubovima, zaključio je Lazarić kojeg su mnogi do sada pamtili i po nastupima u orkestrima koji prate velike HRT-ove projekte, ali i kao sve traženijeg bubnjara za praćenje poznatih pjevača.

Što se jazza i Riječana tiče za sviranje alt saksofona drugi puta Statusom nagrađen je i Denis Razumović .

Nakon što je nedavno nominiran i za Porin, Branimir Gazdik osvojio je Statusa i u kategoriji zabave, pop-rock i urbane glazbe te tako ponovno Alena Tibljaša ostavio bez kipića. U istoj kategoriji , no za električnu gitaru nagrada je konačno uručena i Ivanu Pešutu.

I ove godine uz nagrade u čak 19 kategorija HGU je dodijelio i šesnaest plaketa za poseban doprinos hrvatskoj glazbi. Tako je uz ansambl Lado, Zagrebački jazz kvarteti mnoge druge nagrada dodijeljena i Dušku Jeličiću Duletu i njegovoj Bonaci i to za 30. godina umjetničkog stvaralaštva.

Deset godina više, odnosno 40. godina postojanja imena ove godine proslavit će i Novi Fosili.

– Ova nagrada puno znači, ali moram naglasiti kako je to stvarno samo 40. godina imena jer u ovom postavu smo svega nešto više od 25 godina, no i to je puno kazao je Rajko Dujmić nakon preuzimanja plakete.

Iva BABIĆ

Posebno priznanje Novom listu
HGU-u je ove godine plaketu za doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni odlučio dodijeliti upravo Novome listu, a prilikom dodjele iste istaknuto je kako je Novi list iz novina sa malim rubrikama o glazbi postao jedna od rijetkih renomiranih novina koja se bavi, istražuje i gura hrvatsku scenu.

– Zahvaljujemo Hrvatskoj glazbenoj uniji na ovom laskavom priznanju te ćemo se truditi da i u našem budućem radu na stranice Novog lista donesemo jednako puno naše, hrvatske glazbe, kazao je urednik Mozaika Novog lista Srđan Brajčić.

Dobitnici Statusa: jazz kategorija:
Darko Jurković Charlie

Elvis Penava
Matija Dedić
Goran Rukavina
Henry Radanović
Marko Lazarić
Hrvoje Rupčić
Nenad Gradovac
Davor Križić
Saša Nestorović
Denis Razumović

Dobitnici Statusa; Zabavna, pop-rock i urbana glazba
Ivan Pešut
Nedjeljko Ivković Kilmister
Branimir Gazdik
Kristian Terzić
Tomislav Goluban
Branko Sterpin

Dobitnici Statusa; Narodna i etno glazba
Aleksandar Homoky
Saša Bulić

Objavljeno 07.04.2009.

Vremeplov

Možda vam je poznato da neki antropolozi smatraju glazbu prvim od svih umjetničkih načina izražavanja ljudske rase, koji je uobličen još u vremenima davno prije naprednih civilizacija Maya, Egipta, Sumera... još tamo u pećinama, dok su ljudska bića mumljala i žvakala meso životinja i pripadnika suparničkih plemena.
Luda Furlan Zaborac (The Bambi Molesters)