Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

U Rijeku stiglo 7 statusa

U Rijeku stiglo 7 statusaDevetu godinu za redom nagradu za najboljeg gitaristu u jazz kategoriji ponio Henry Radanović.

Mladi riječki bubnjar Branimir Gazdik prema glasovima svojih kolega proglašen je najboljim instrumentalistom u protekloj godini. Naime, iako će neki reći kako je trinaest nesretna brojka, kada su članovi riječke podružnice Hrvatske glazbene unije u pitanju 13. dodjela nagrada »Status« koju od 1997. najboljim instrumentalistima u Hrvatskoj dodjeljuju glazbene udruge, bila je sretna.

Tako se sinoć iz zagrebačkog kluba Boogaloo sa nagradama za rad u protekloj godini u Rijeku vratilo čak njih šest s time da je upravo Gazdik taj kojemu su najbolji od najboljih dodijelili priznanje.

Devetu godinu za redom nagradu za najboljeg gitaristu u jazz kategoriji ponio Henry Radanović.

– Iako ih imam već puno još uvijek mi ove nagrade nešto znače jer ih dodjeljuje struka, ali ono što me iz godine u godinu veseli jest da Rijeka, ako ćemo gledat po nagradama, nije rock već jazz grad, kazao je Henry dodajući kako je rock samo popularniji pogotovo pred lokalne izbore. Također u jazz kategoriji nagradu je sedmi puta osvojio i Darko Jurković Charlie, dok je najboljeg jazz bubnjara četvrti status dobio Marko Lazarić, posebno ponosan na to jer je nagrada u jazz kategoriji.

– Složio bi se kako je Rijeka jazz grad, samo da to još shvate vlasnici klubova i lokala i da daju mogućnost da se više dobre, naše glazbe svira po klubovima, zaključio je Lazarić kojeg su mnogi do sada pamtili i po nastupima u orkestrima koji prate velike HRT-ove projekte, ali i kao sve traženijeg bubnjara za praćenje poznatih pjevača.

Što se jazza i Riječana tiče za sviranje alt saksofona drugi puta Statusom nagrađen je i Denis Razumović .

Nakon što je nedavno nominiran i za Porin, Branimir Gazdik osvojio je Statusa i u kategoriji zabave, pop-rock i urbane glazbe te tako ponovno Alena Tibljaša ostavio bez kipića. U istoj kategoriji , no za električnu gitaru nagrada je konačno uručena i Ivanu Pešutu.

I ove godine uz nagrade u čak 19 kategorija HGU je dodijelio i šesnaest plaketa za poseban doprinos hrvatskoj glazbi. Tako je uz ansambl Lado, Zagrebački jazz kvarteti mnoge druge nagrada dodijeljena i Dušku Jeličiću Duletu i njegovoj Bonaci i to za 30. godina umjetničkog stvaralaštva.

Deset godina više, odnosno 40. godina postojanja imena ove godine proslavit će i Novi Fosili.

– Ova nagrada puno znači, ali moram naglasiti kako je to stvarno samo 40. godina imena jer u ovom postavu smo svega nešto više od 25 godina, no i to je puno kazao je Rajko Dujmić nakon preuzimanja plakete.

Iva BABIĆ

Posebno priznanje Novom listu
HGU-u je ove godine plaketu za doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni odlučio dodijeliti upravo Novome listu, a prilikom dodjele iste istaknuto je kako je Novi list iz novina sa malim rubrikama o glazbi postao jedna od rijetkih renomiranih novina koja se bavi, istražuje i gura hrvatsku scenu.

– Zahvaljujemo Hrvatskoj glazbenoj uniji na ovom laskavom priznanju te ćemo se truditi da i u našem budućem radu na stranice Novog lista donesemo jednako puno naše, hrvatske glazbe, kazao je urednik Mozaika Novog lista Srđan Brajčić.

Dobitnici Statusa: jazz kategorija:
Darko Jurković Charlie

Elvis Penava
Matija Dedić
Goran Rukavina
Henry Radanović
Marko Lazarić
Hrvoje Rupčić
Nenad Gradovac
Davor Križić
Saša Nestorović
Denis Razumović

Dobitnici Statusa; Zabavna, pop-rock i urbana glazba
Ivan Pešut
Nedjeljko Ivković Kilmister
Branimir Gazdik
Kristian Terzić
Tomislav Goluban
Branko Sterpin

Dobitnici Statusa; Narodna i etno glazba
Aleksandar Homoky
Saša Bulić

Objavljeno 07.04.2009.

Vremeplov

Uvijek sam znao da će me gledanje unatrag na moje suze nasmijati, ali nisam znao da će me gledanje unatrag na moj smijeh rasplakati…
Cat Stevens