Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

U skloništu na Kozali ”musicbox” za mlade

U gradu koji se jako ponosi svojom rock kulturom, odnosno bogatom i raznovrsnom glazbenom scenom, jedan od najvećih problema s kojim se glazbenici, pogotovo oni mlađi, susreću je nedostatak prostora za vježbanje. Oni sretniji uspiju pronaći neku garažu ili drvarnicu u koju potrpaju potrebnu opremu skupljenu s raznih strana i uz blagonaklonost susjeda uspijevaju održavati probe. Međutim, puno je onih koji niti uz najbolju volju prostor, ali ni opremu, ne mogu osigurati. Dobra vijest za sve riječke glazbenike je da se u rješavanje tog problema uključio i Grad koji će bendovima za tu namjenu prepustiti dio prostora u atomskom skloništu na Kozali gdje će se urediti svojevrsni “music box” - prostor u kojem bi trebale stasati nove snage riječke glazbene scene.

Samo sklonište veličine je 140 kvadrata i predviđeno je uređenje pet odvojenih prostorija od kojih se jedna može pretvoriti čak i u manji glazbeni studio kako bi bendovi mogli napraviti demo snimke. Prednost skloništa je ta što je u potpunosti zvučno izoliran, što su pokazala i provedena ispitivanja, tako da ne bi trebalo biti problema sa susjedima zbog buke.

- Na ideju smo došli jer želimo omogućiti bendovima kvalitetne i adekvatne uvjete rada, a osnova je prostor. Demo grupama je teško nabaviti opremu, ali i plaćati recimo 150 eura mjesečno za unajmljivanje garaže. Grad nam je izašao u susret i nadam se da će kroz nekoliko mjeseci projekt zaživjeti - ističe Tomislav Dekanić iz udruge RiRock u razgovoru sa Jasminom Đećevićem za Jutarnji list. Prostorom bi upravljala udruga koja bi i osigurala većinu opreme, a cijena korištenja bi za bendove bila simbolična.

Inače, sličan projekt je već bio pokrenut u Palachu i tada je u “boxu” vladala poprilična gužva. Bendovi su svirali tijekom cijelog dana, a termin za probu je bilo gotovo nemoguće dobiti, što je još jedna potvrda koliko je jedan takav prostor potreban. U skloništu će se urediti i dva sanitarna čvora, kao i opskrba pitkom vodom.

Činjenica da se na posljednjem RiRock festivalu pojavilo 50-ak mladih bendova je najbolje obrazloženje zašto smo se odlučili na ovakav potez. Osim toga, rokerska kultura duboko je ukorijenjena u Rijeci. Raspisan je natječaj za uređenje prostora, što će financirati Grad, a nadam se da će to biti gotovo za nekoliko mjeseci - ističe riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Prostor će se udrugama prepustiti na upravljanje bez najamnine.

Objavljeno 19.02.2008.

Vremeplov

Kada pričamo o tome tko je najviše utjecao na moj glazbeni ukus moram ti reći da su to... pa, moji roditelji. Oni su razgovarali pjevajući. Stvarno. Stalno su pjevali... ujutro, navečer, stalno. Pogotovo moj otac. On je Irac, znaš? Nakon par pinti piva samo bi pjevao na sav glas. U takvoj atmosferi sam odrasla do 14-te godine mada se tada uopće nisam planirala baviti pjevanjem...
Roisin Murphy, intervju za RiRock.com