Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Upitan ovogodišnji Porin

Nakon propalih dogovora s Gradom Rijekom, a prekjučer i s Hrvatskom radiotelevizijom, organizacija ovogodišnje dodjele glazbene nagrade ”Porin” pretvorila se u jednu od najvećih afera na domaćoj glazbenoj sceni. Njezine posljedice mogle bi se dugo osjećati u hrvatskoj glazbi jer je održavanje 12. ”Porina” postalo vrlo upitno. ”Porin” se sigurno neće održati 9. travnja u studijima 9 i 10 Hrvatske radiotelevizije kako je prvotno planirano, novi termin nije poznat, a brojni su mišljenja da je nakon svega dodjelu ove godine možda najbolje preskočiti.
No, afera nije samo pod veliki znak pitanja dovela ovogodišnju realizaciju ”Porina”, već je uzdrmala odnose među njegovim suosnivačima, ponajprije Hrvatskom radiotelevizijom i novoosnovanim Institutom hrvatske glazbene industrije pod čijim se okriljem dodjela održava.
Priopćenje Instituta hrvatske glazbene industrije tako počinje rečenicom kako je na sjednici 22. ožujka donesena odluka kojom se otkazuju daljnji pregovori s Hrvatskom radiotelevizijom u pogledu izvršne produkcije prijenosa ”Porina” i koncerta ”Počast pjesmama Drage Mlinareca”.
Odluka je posljedica – stoji u priopćenju Instituta – drastičnog odstupanja HRT-a od početnog prijedloga ugovora iz siječnja 2005. godine. U Institutu su posebno ogorčeni na to što je HRT neprestano mijenjao ugovorne uvjete, što ukazuje na dvojbu koliko je uopće moguća kvalitetna organizacija priredbe koje se treba održati za manje od dva tjedna.
Urednik zabavnog programa HTV-a Aleksandar Kostadinov kaže da uopće ne želi komentirati takve optužbe jer mu je smiješno kad netko nakon devet prijenosa ”Porina” još uvijek dvoji može li HRT kvalitetno organizirati priredbu.
– Nitko ove godine ”Porin” nije želio u svom gradu i stoga je HTV ponudio da se održi u naša dva velika studija – objašnjava Kostadinov koji je uvjeren da je glavni kamen spoticanja ipak novac, što je u svojim izjavama potvrdio i ravnatelj Mirko Galić.
Obavijest za medije s Hrvatske radiotelevizije otkriva kako je za ovogodišnji prijenos Institut od od HRT-a tražio čak 2,5 milijuna kuna, i to samo za otkup licence ”Porina”, uz to da televizija osigura sve tehničke uvjete i uvrštenje sponzora bez naknade. S HRT-a podsjećaju da su ”Porin” ove godine odbila čak tri grada – Trogir, Zadar i Rijeka – što je Upravni odbor ”Porina” prisililo da obvezu grada domaćina preusmjeri na HRT pri čemu je Institut cijenu licence smanjio na 1,2 milijuna kuna, ali ona sada uključuje samo dvije priredbe, a ne četiri.
Nadalje, čelništvo HRT-a – može se pročitati u priopćenju – iznenađeno je postupkom kojim su suosnivači nagrade ”Porin” lani jednostavno osnovali Institut hrvatske glazbene industrije i HRT-u pokušali uskratiti osnivačka prava, bez obzira na to što je HRT u dosadašnje dodjele ”Porina” uložio čak 18 milijuna kuna. Iz priopćenja proizlazi da je HRT iz poštovanja prema hrvatskim glazbenicima i vodeći računa o obvezi koja proizlazi iz statusa javnog RTV servisa, za licencu ponudio 800 tisuća kuna, pri čemu bi ukupno u obje planirane priredbe (”Porin” i ”Počast pjesmama Drage Mlinareca”) utrošio dva milijuna kuna.

Riječki HGU traži smjenu Markulja i Tutića. Ogorčenje neuspjelom organizacijom ovogodišnjeg ”Porina” jučer nije krila ni riječka podružnica Hrvatske glazbene unije. Riječki HGU je suglasan da na slijedećoj sjednici Upravnog odbora Hrvatske glazbene unije treba zatražiti smjenu Hrvoja Markulja, predsjednika Instituta hrvatske glazbene industrije i Zrinka Tutića, tajnika ”Porina”, koji niti u drugom pokušaju nisu uspjeli dogovoriti mjesto održavanja dodjele glazbenih nagrada. Riječki HGU složan je da su na taj način Hrvoje Markulj i Zrinko Tutić uvelike narušili renome ”Porina”.

Objavljeno 25.03.2005.

Vremeplov

Rock ’n’ roll je fizička, opipljiva stvar. Kada savladaš skale i progresije možeš ga oblikovati na svoj način.
Brian Setzer (Stray Cats)