Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Uspjeh Hartera festivala - Odlična zabava uz Turbonegro i Disciplin A Kitschme

Uspjeh Hartera festivala - Odlična zabava uz Turbonegro i Disciplin A KitschmeNorveški nihilistični hard rock egzibicionisti Turbonegro svojom su bjesomučnom distrziranom tutnjavom označili drugu večer Hartera festivala kao mjesto jednogodišnjeg okupljanja raznih glazbenih ”freakova” svjetskog i regionalnog značaja. Od eminentnih DJ-a kao što je James Zabiela, preko lucidne kanađanke Peaches također u ulozi DJ-a, pa sve do standardno dobrih veseljaka iz grupe TBF i ”naše” Disciplin A Kitschme koja je prema dobrom dijelu okupljenih održala najbolji nastup viđen tijekom druge večeri festivala.

Cirkus zvan Turbonegro opravdali su angažman za headlinere druge večeri i posve raspametili svoje obožavatelje (do Rijeke su čak stigli njihovi zagriženi fanovi iz Istre, Slovenije i Srbije) i zabavili ostatak posjetitelja uz hitove ”Get It On”, ”All My Friends Are Dead”, ”I Got Erection” i ”Fuck The World”. No ipak, Turbonegro su ostali u sjeni vrhunskog nastupa Roisin Murphy iz bivšeg pop dragulja, grupe Moloko, koja je večer prije uz pomoć odličnog benda jednostavno stvorila ”ono nešto” - posebno ozračje po komu ćemo najviše pamtiti ovogodišnju Harteru.

Zanimljiva koncertna događanja privukla su uz ”veselu pozornicu” također mnoštvo posjetitelja. Za vrijeme trajanja nastupa grupe Svadbas jednostavno je bilo nemoguće probiti se do prostora u kome su nekoliko stotina posjetitelja rasplesalo uz hitove ”Trči, Trči”, ”Pričaj mi o ljubavi” i jedan od najvećih hrvatskih pop hitova - visokokalibarsku rasturačinu ”Treblebass”.

Riječki su Fatheri nakon povratka s britanske mini-turneje predstavili vrlo zanimljiv novi materijal za njihov drugi album, dok su Ante Perković, Erotic Biljan&His Heretics, Goribor, Gatuzo i Lollobrigida na drugom katu Marganova polako podizali temperaturu do treblebassovskog usijanja i niza DJ setova koji su netom uslijedili.

Jedini veći organizacijski problem bio je nestanak struje oko 5 sati ujutro za vrijeme trajanja DJ seta Jamesa Zabiele koji je zbog toga svoj nastup nastavio na after-paryju u disco klubo Tesla na Srdočima. Sa strujom iz agregata koju je osiguravala tvrtka Lamal bilo je problema i za vrijeme trajanja tonskih proba u petak zbog čeka se kasnilo s puštanjem publike na ulazu. Organizatori će vjerojatno tužiti Lamal, a oni će prema svemu sudeći izgubiti buduće support poslove, barem kada je Hartera u pitanju.

Tridesetak izvođača različitih profila, razrađena organizacija, dobro ozvučenje, solidna prateća ponuda, preko 5.000 posjetitelja u dvije večeri i dovođenje jakih imena kao što je Roisin potvrđuju da je Hartera festival nešto što je Rijeci uistinu potrebno.

Nadajmo se da će i dalje rasti prema još većem festivalu kojeg prvenstveno krasi glazbena raznolikost i značajni pomaci u kvaliteti iz godine u godinu. (R.P.)

Foto: Hartera 2008. - Prva večer, petak 13.6.
Foto: Hartera 2008. - Druga večer, subota 14.6.

Objavljeno 15.06.2008.

Vremeplov

Jako nam je stalo da stignemo do vrha, ali to ćemo postići svirajući našu muziku, bez ikakvih ustupaka.
Nick Mason (Pink Floyd)