Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Bajaga i Instruktori - 30 godina albuma ”Sa druge strane jastuka”

Bajaga i Instruktori - 30 godina albuma ”Sa druge strane jastuka”Album “Sa druge strane jastuka” Bajage i Instruktora ove godine slavi okruglih 30 godina...

Bez sumnje jedan od najvećih pop rock albuma u glazbenoj povijesti ovih prostora provući će se kao glavni motiv predstojeće Tulum turneje u sklopu koje će Bajaga, zajedno sa Silenteom, Detourom, Librom i Quasarrom nastupiti u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

U godinu dana od objave debitantskog albuma “Pozitivna geografija” Momčilo Bajagić Bajaga bio je na pravom putu da postane sljedeće veliko rock ime. Prva kolekcija autorskih pjesama postavila je njega i Instruktore na velike pozornice i u središte interesa publike i medija te, zahvaljujući 50.000 prodanih primjeraka, osigurala dobru podršku izdavača, PGP-RTB-a.

U Studio 5 PGP-a, tada vjerojatno tehnički najmoderniji studio na Balkanu, bend je ušao već u studenom 1984. dobivši neograničen broj sati, pa se snimanje i miksanje produžilo čak do veljače, mada su u “Peticu” ušli već sa gotovim stvarima. Kao producenti odabrani su Kornelije Bata Kovač, s kojim su radili “Pozitivnu geografiju” i Saša Habić, koji je u svojoj bogatoj karijeri radio s mnogim veliki imenima poput Doriana Graya, Bebi Dol, Zane, Zdravka Čolića, Riblje čorbe, Van Gogha, Ramba Amadeusa i mnogih drugih.

Sam Bajaga priznaje da nije imao koncept za “Jastuk”: “To je bio kao neki dobar nastavak “Geografije”. Mi smo se tada puno družili kao bend. Bili smo klinci, imali smo vremena i gdje god da se nađemo svirali smo te stvari. Tako da su svi znali već da će to biti ok. Album je izašao u proljeće 1985. godine i s njim smo definitivno razvalili.”

Razvalili je zapravo prilično skromna ocjena prolaska albuma koji se smatra jednim od ključnih pop rock izdanja u povijesti bivše države, a i nakon njezinog raspada. Ta ocjena je značajnija pogleda li se konkurencija koju je Bajaga, kao ipak više mainstream glazbenik, imao na tadašnjoj novovalnoj i rock sceni. U svemu pomalo ludo zvuči ideja koja ih je, srećom kratko, držala – a to je da umjesto albuma objave singl “Dobro jutro džezeri / Zažmuri”…

Master albuma u konačnici je sadržavao ukupno 11 pjesama. Otvarala ga je “220” s kojom su kasnije dugo započinjali i završavali koncerte. Slijedila je “Vidi šta sam ti uradio od pesme mama”, obrada pjesme Melanie Safke postala je prvi hit s albuma, nakon koje je išla reggaeom obojana “Nemoj da budeš nja nja” i brza “Ti se ljubiš na tako dobar način” koja je s vremenom, u živoj verziji, dobila više rock aranžman.

“Dobro jutro džezeri” zvukom je odskakala od ostatka albuma, ali je postala ogroman hit, jednako kao i naslovna “Sa druge strane jastuka”. B stranu otvaraju zabavna “Šarene pilule za li-lu-le” i blago disco obojana “Dvadeseti vek”. U “Francuskoj ljubavnoj revoluciji” se kao autor prvi put pojavljuje “kičma” Instruktora Žika Milenković, a predzadnja “Nemoj da se zezaš sa mnom” napravljena je iz želje benda da imaju bržu rokenrol stvar za koncerte. Album zatvara “Zažmuri”, nesuđena B strana singla, koju su Bajaga i Instruktori odabrali da ih predstavlja u “Hitu mjeseca” gdje je dogurala da prvog mjesta i do dan danas ostala neizostavan dio koncertnog bisa.

Album su Bajaga i Instruktori promovirali na ogromnim koncertima u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i na više od impresivnih 200 svirki te godine. Prodaja je također nadmašila sva očekivanja.

Samo u prvom valu otišlo je 360.000 primjeraka, ali finalne brojke nažalost nisu poznate. Ipak, više od toga album “Sa druge strane jastuka” lansirao je Bajagu među najveća glazbena imena tadašnje scene, na poziciju koju je utvrdio izdanjima “Jahači magle” i “Prodavnica tajni” i koja je danas, tri desetljeća poslije mitskog prvog koncerta u “Kulušiću” i četiri vrhunske ploče u 80tima, potpuno nepromjenjena.

Beogradski B.U.N.T. festival ove će godine biti završen 9. studenog koncertom “Sa ženske strane jastuka” na kojem će glazbenice poput Amire Medunjanin, Katarine Jovanović, Divne Ljubojević, grupe Luz Azul, tamburaškog sastav La Banda, dječjeg zbora RTS-a i mnogih drugih otpjevati neke od Bajaginih najvećih hitova, a sve u znak okrugle obljetnice slavnog albuma.

Bajaga i Instruktori će na Tulum turneji svaku večer svirati puni, dvosatni koncertni set. Uz simbolično obilježavanje 30 godina od “Jastuka” fanovi u Zagrebu, Splitu i Rijeci čut će sve najbolje iz veličanstvene Bajagine pjesmarice – “Plavi safir”, “Verujem, ne verujem”, “Godine prolaze”, “Ruski voz”, “442 do Beograda”, “Tišina”, “Tamara”, “Moji drugovi”, “Kad hodaš”, “Muzika na struju”, “Samo nam je ljubav potrebna”, “Gore dole” i mnoge druge.

Zagrebački Tulum održat će se u Velikoj dvorani Doma sportova u subotu 24. listopada. Uz Bajagu na sceni će se naći sjajni Detour i Silente te Bajaga i Instruktori se na scenu penju u 22:15 i sviraju dva sata.

Dva tjedna kasnije, u subotu 7. studenog koncert se seli u splitsku Spaladium Arenu gdje će pored Bajage i Silentea nastupiti odlični Libar. Tulum turneja završava 13. studenog u riječkoj dvorani Mladosti gdje će program otvoriti domaći electro pop majstori Quasarr, nakon kojih program nastavljaju Silente te za kraj Bajaga i Instruktori.

Objavljeno 09.10.2015.

Vremeplov

Samo moram znati da sam dao sve najbolje od sebe i da sam bio iskren sam sa sobom.
Lenny Kravitz