Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

12. Jazz Ex Tempore: Sraz divova!

12. Jazz Ex Tempore: Sraz divova!Ovogodišnji 12. Jazz Ex Tempore s ponosom predstavlja eksluzivnu glazbenu poslasticu – sraz pijanističkih divova – Matije Dedića i Vasila Hadžimanova.

Zajednički koncert dvojice najboljih jazz pijanista ovih prostora do sada se, igrom slučaja, nikada nigdje nije dogodio. I u njihovim biografijama ima dosta „igre slučaja“.

Nebrojene su sličnosti u biografijama ove dvojice glazbenika: obojica su sinovi iz kultnih glazbenih obitelji (Matija – sin Arsena Dedića i Gabi Novak, Vasil – sin Zafira Hadžimanova i Senke Veletanlić), obojica su rođeni iste godine, obojica počinju svirati klavir s pet godina, obojica u isto vrijeme odlučuju upisati jazz akademije, obojica su ostvarili uspješne jazz karijere i obojica su proglašeni najboljim jazz pijanistima u svojim zemljama.

Stoga je, zaista, gotovo nevjerojatno da nikada nisu svirali zajedno unatoč tome što se i oni i njihove obitelji vrlo dobro poznaju i privatno i umjetnički.

Osim biografskih podudarnosti, Matija i Vasil su potpuno autentične glazbene osobnosti i njihove poetike se bitno razlikuju. Dok je Matija predstavnik najboljeg od suvremenog jazza i moderne improvizirane glazbe, Vasil kombinira balkanske tradicionalne ritmove i fuziju suvremenih zapadnih glazbenih stilova od jazza do funka i world musica.

Ovaj koncert bit će praizvedba njihove suradnje, pa slobodno možemo očekivati sraz divova jer se od dva toliko talentirana glazbenika ni ne može dobiti ništa manje.

Za one koji žele osobno upoznati ova dva izuzetna umjetnika i čuti što imaju reći o svojem glazbenom iskustvu organizirane su i radionice, tzv. jazz talk, u opatijskoj vili Antonio:
srijeda, 19. 10., 20:00 : VASIL HADŽIMANOV
četvrtak, 20. 10., 20:00 : MATIJA DEDIĆ

Završni koncert, uz pratnju basiste Luke Veselinovića, bubnjara Peđe Milutinovića i gostovanje domaćina Elvisa Stanića, će se održati u petak, 21.10., u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner s početkom u 20.30.

Ulaznice, po cijeni od 70 kn, mogu se kupiti u Festivalu Opatija i na prodajnim mjestima sustava Moje karte, online na www.mojekarte.hr i ispred ulaza u dvoranu sat vremena prije početka koncerta.

Članovi HGU-a (članska iskaznica), studenti (X-ica) i stariji od 65 g. (osobna iskaznica) imaju 50 % popusta na cijenu ulaznica. Ulaznice s popustom ne mogu se kupiti online.

Objavljeno 12.10.2016.

Vremeplov

To je laž da se ratovi vode u ime boga. Možda tako izgleda, ali uvijek iza toga stoje interesi otđjeni od ljudi. Politika velikih sila ili nešto slicno.


John Mclaughlin