Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

14. Internacionalni festival gitare

14. Internacionalni festival gitare Na tiskovnoj konferenciji održanoj 05.05.2011., najavljen je 14. Internacionalni festival gitare koji se održava u sklopu 20. Kastafskog kulturnog leta.

Program su predstavili i najavili gradonačelnik grada Kastva, Ivica Lukanović, izvršna voditeljica Kastafskog kulturnog leta, Mirna Rubeša, te umjetnički selektori – Davor Merkaš i Damir Halilić Hal.

U nastavku vam donosimo program i biografije vrhunskih i svjetski poznatih umjetnika koji će nastupiti na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu gitare u Kastvu.

Na Festivalu će nastupiti Zsofia Boros, Zagrebački gitaristički trio, a čast da zatvori festival pripala je – gitaristi Stinga – Dominicu Milleru i njegovom bendu.

Zsofia Boros, gitara
Morphing Quartet (Solisti Komornog orkestra Morphing)
Nedjelja, 08.05.2011.
Crkva Sv.Jelene Križarice, 20,00 sati
“Buenas dias Senor Astor”

“High spirits”
Zagrebački gitaristički trio (Istvan Roemer, Darko Petrinjak, Goran Listeš)
Utorak, 10.05.2011.
Crkva Sv. Jelene Križarice
“The November Tour”
Dominic Miller & Band
Srijeda, 11.05.2011.
Društveni dom “Braće Matešić”, 20,00 sati


Zsófia Boros

Zsófia Boros stekla je sjajan ugled među mladim gitaristima zbog svoje virtuoznosti na instrumentu i svojih inovativnih ideja za koncertnu gitaru.

Zsófia Boros nastupa diljem svijeta na različitim festivalima, surađuje s izvanrednim glazbenicima te izvodi brojne recitale i koncerte u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su Nikolaisaal u Potsdamu, Konzerthaus-Schubertsaal i Musikverein na Balu Bečke filharmonije u Beču kao i u Koncertnoj dvorani Xalapa u Meksiku.

Zsófia je počela svirati gitaru kada joj je bilo šest godina. Studirala je na Konzervatoriju Bartók Béla u Budimpešti i Konzervatoriju u Bratislavi te Fakultetu glazbe i izvedbenih umjetnosti u Beču, a postdiplomski je studij završila na Gitarističkoj akademiji Francisco Tárrega u Italiji. Jozef Zsapka, Walter Würdinger, Paolo Pegoraro i Stefano Viola neki su od njezinih učitelja.

Zsófia je osvojila brojne stipendije pri čemu treba istaknuti stipendiju centra Herbert von Karajan Centrum iz Austrije, kao i Zaklade Dr. Robert und Lina Thyll Dürr iz Švicarske.

Jedan od njezinih jedinstvenih projekata je duo anDanzas, osnovan 2008., s bečkom plesačicom stepa Sabinom Hasicka. Klasična gitara i step kao ritam udaraljki stapaju se u očaravajući prikaz zvuka i energije te stvaraju jedinstvenu koncertnu izvedbu intimne komorne glazbe, kompleksno jednoglasje kao i moćne erupcije visoke brzine.

Producent njezinog samostalnog CD-a „Music Box“ iz 2008. Preiserrecords također je izdao njezin prvi CD „evocacion“ iz 2005., koji izvodi Duo AgiLeo s flautisticom Danielom Lahner.

Natjecanja:

1995. 1. nagrada, North London Musical Festival
2000. primljena na Menuhin Organisation, Live Music Now
2001. 2. nagrada, Concorso Internazionale Giovani Concertisti, Rim
2002. 2. nagrada, Verdi Note, Rim
2002. posebno priznanje, Forum Gitarre, Beč
2005. 1. nagrada, Concorso Internazionale Val Tidone, Italija
2005. 1. nagrada, Niccoló Paganini Wettbewer u Parmi, Italija: Duo AgiLeo /flauta-Daniela Lahner/
2006, 2. nagrada, Concorso Europeo di Chitarra Classica, Nagrada Enrico Mercatali u Gorici, Italija
2006. 1. nagrada, Premio Enrico Mercatali u Gorici, Italija: Duo AgiLeo
2006 3. nagrada, 8. Concurso de Guitarra Clássica de Sernancelhe, Portugal
2008 2. nagrada, 6. Međunarodno gitarističko natjecanje J.K. Mertz u Bratislavi,Slovačka


Zagrebački gitarski trio

Zagrebački gitarski trio utemeljen je 1984. godine. Nastupio je širom domovine i u mnogim gradovima svijeta poput Pariza, Dublina, Lisabona, Berlina, Rima, Prištine, Kopenhagena, Ljubljane, Tel-Aviva, Istanbula i Londona. Širok repertoar ansambla obuhvaća djela iz razdoblja renesanse do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za trio gitara pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela što su ih za ovo izvođačko tijelo skladali mnogi hrvatski autori (Papandopulo, Klobučar, Ruždjak, Parać, Radica i mnogi drugi), kao i britanski skladatelji Duarte i Blake Watkins, Rus Koškin te Portugalac Mesquita Lopes. Članovi Trija ostvarili su više zajedničkih LP-a i CD-a, a mnoge snimke napravili su i za Hrvatski radio. Trio je u svijetu jedinstven po tome što u svojim nastupima uz gitare često rabi i kontrabas (svira ga Darko Petrinjak) Uz obradbe skladbi iz baroknoga razdoblja, u kojima se to glazbalo pojavljuje kao continuo instrument, za ovu instrumentalnu kombinaciju Trio naručuje i nova djela. Uz sviranje u Zagrebačkom gitarskom triju, njegovi članovi Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš razvili su i uspješne osobne karijere solista, studijskih glazbanika i glazbenih pedagoga: D. Petrinjak i I. Römer profesori su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a G. Listeš na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Zagrebački gitarski trio dobitnik je “Vjesnikove” nagrade Josip Slavenski za 1996. godinu te nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika „Milka Trnina“ i nagrade „Vladimir Nazor“ za 2004. godinu. Trio je dobio dvije diskografske nagrade «Porin» i to 2005. za produkciju albuma Rajski otok te 2009. za produkciju albuma High spirits.


Dominic Miller

Gitarist Dominic Miller nikako nije nepoznat; čak i ljudi koji ga ne bi prepoznali po imenu najvjerojatnije su ga već čuli kako svira. Jer popis onih koji su angažirali njegove intrigantne vještine dugačak je i sadrži više od tek nekoliko teškaša iz elitnih redova međunarodne glazbene scene. Ali o tome više kasnije. Započnimo priču kako je običaj: od početka.

Dominic Miller je rođen 1960. u Buenos Airesu, Argentina, a obitelj mu se preselila u Racine, Wisconsin, u Sjedinjenim Državama tek 1970. Počeo je učiti svirati gitaru kad mu je bilo 15, kasnije je učio kod Sabastia Tapajosa i pohađao glazbenu školu Guildhall School of Music u Londonu istovremeno s violinistima Nigelom Kennedyjem i Mikeom Lindupom (Level 42). „Prilično suhoparan“ odnos prema emocionalnoj temi glazbe u spomenutoj instituciji na kraju je toliko razočarao Millera da je prekinuo pohađati nastavu i okušao sreću kao session glazbenik, nastojeći tako zaraditi za život.

Očito mu nije išlo loše jer je prilično brzo izgradio ugled. Miller je 1989. po prvi put upoznao producenta Hugha Padghama – sudbinski susret, što je danas očito, jer je doveo ne samo do Millerovog nastupa na izuzetno uspješnom albumu Phila Collinsa „But Seriously“ nedugo nakon toga, nego i do svirke na Stingovom „The Soul Cages“ koji je izašao 1991. Sve otada Dominic Miller član je Stingovog stalnog benda, svirao je na svakom CD-u i svakoj turneji do danas, a sam Sting opisuje ga kao svoju „desnu ruku i lijevu ruku“. To nije mali kompliment.

Iako se to itekako može smatrati poslom s punim radnim vremenom, Dominic Miller je jedan od najtraženijih session gitarista našeg vremena, a angažiraju ga mnogi njegovi kolege glazbenici. Golem broj snimki obogaćen je radom njegovih ruku, uključujući produkcije poznatih izvođača kao što su npr. Level 42, Placido Domingo, Phil Collins, Mark Hollis (Talk Talk), Pat Methney, Julia Fordham, Paul Young, The Pretenders, Manu Katché, Bryan Adams, World Party, Chuck Loeb, Manu Dibango, Vinnie Colaiuta, The Chieftains, Tina Turner, Backstreet Boys, Khadja Nin, Youssou N’Dour, Marc Lavoine, Ronan Keating, Gabin Dabiré, Steve Winwood, Sheryl Crow, Peter Gabriel, Rick Wright(Pink Floyd), Rod Stewart, Luciano Pavarotti, a.m.o.

Uza sve to, Miller ima „povremeni bend“ - “The Tweeters” - zajedno s kolegama, legendarnim session glazbenicima basistom Pinom Palladinom i bubnjarom Manuom Katchéom. “Ime nam je grozno”, priznaje veselo, “ali nismo uspjeli smisliti ništa bolje”. To je možda točno kada se radi o imenu, ali sigurno nije kada je riječ o glazbi koju stvara ovaj trio.

A to još nije sve. Miller ne ljenčari ni kao solist: 1995. izlazi njegov osobni prvijenac “First Touch”, slijedi “Second Nature” 1999., a zatim “New Dawn” (s Neilom Staceyjem) 2002. te “Shapes” u 2003. (2004. u Njemačkoj), album s novim interpretacijama slavnih klasičnih djela skladatelja kao što su Bach, Beethoven, Elgar i Albinoni. U veljači 2004. uslijedio je “Third World”– produkcija blagih tonova koja je još više proširila Millerovu bazu obožavatelja diljem svijeta. Njegova nježna svirka nadahnula je, a i dalje nadahnjuje izraze kao što su „gracioznost“, „ugoda“ i „senzualnost“ te vodi slušatelje na mjesta koja su daleko primamljivija od svega što naše sada i ovdje obično uspijeva ponuditi.

Jednako tako krasne akustične putove za bijeg može ponuditi “Fourth Wall” odnosno „Četvrti zid“, album s nazivom koji „tradicionalno“ uključuje redni broj koji kazuje da se radi o četvrtom Millerovom samostalnom albumu (Miller svira Millera). A o njemu se ne može mnogo toga reći, stvarno, osim sljedećeg: to je san snova.

Miller je gitarist izuzetne vještine, to ne treba dodatno naglašavati. On to ni ne naglašava. Samo svira. S lakoćom i spretnošću koje se ne daju opisati. Još više i još dalje od njegove nevjerojatne umješnosti uzdiže ga sposobnost da je nadmaši i stigne do točke na kojoj ostaje samo ljepota. Da vas opčara. Svaki put kad slušate (njeg)ovu glazbu. Kada sja sunce. Kada pada kiša. Kada ste tuži. Ili zaljubljeni. Kada se vozite kroz zemlju ili se uputite na šetnju, kada gledate preko nepreglednih ravnica ili promatrate more. I tako dalje. “Fourth World” je ona vrsta ploče koja će vam se svidjeti uvijek iznova, svaki put. Bez obzira na to kojom prigodom ili prigodama je slušali, vjerojatno će uvijek magično obogatiti atmosferu. Jer Miller zna kako pretvoriti brojne strane života u glazbu; stapa jazz, klasiku, pop i druge načine i raspoloženja u svoj prepoznatljiv stil. Blago opojna poslastica, jedna od rijetkih koje zaslužuju i opravdavaju opis „izvrsno“.

Cijena ulaznice za sve koncerte iznosi 60 kuna.
Prodajna mjesta: turistička agencija Kastavea (Kastav), Kartomat Rijeka, Turističko informativni centar RIJEKA, New Sound - Matulji, www.kulturaplus.com

Objavljeno 07.05.2011.

Vremeplov

Pjesnici se igraju riječima.
Paul McCartney