Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

30. obljetnica Ri Rock scene - Koja je prava godina?

30. obljetnica Ri Rock scene - Koja je prava godina?Riječka rock scena nezaustavljivo juri prema 30. obljetnici svoga postojanja. Mada se u posljednje vrijeme ”lome koplja” oko oko toga da li ovaj hvalevrijedan jubilej treba obilježiti 2008. ili 2009. godine nepobitno je da povoda za održavanje velike manifestacije povodom 30. rođendana Ri Rock scene ima napretek.

Razriješimo prvo ”otvoreno” pitanje - kada je uopće rođen Ri Rock? Prisjetimo se nakratko povijesti...

Iako neki akteri scene tvrde da bi koncert za obilježavanje 30. godina postojanja Ri Rock scene trebao biti upriličen nadolazeće godine povodom prvog koncerta grupe Termiti u riječkom klubu ”Modra” 23. listopada daleke 1978., čini se realnijim prolongirati željeni jubilej u 2009. godinu kada bi doživljenje tri dekade Ri Rocka imalo jače faktografske temelje. Naime, prije prvog nastupa Termiti ondašnja postava ”kolega punkera” Parafa već je održala nekolicinu nastupa.

Dana 21. studenog 1979. godine u riječkoj je Dvorani Mladosti održan prvi ”Ri Rock festival” čiji se neprekidni kontinuitet nastavlja i danas, a mjesec dana kasnije, točnije 6. prosinca te ’79. svjetlo dana ugledao je prvi vinilni singl grupe Paraf ”Rijeka / Moj život je novi val” - što je prvi audio zapis Ri Rock scene. Također spomenimo da je 21. studenoga te godine održan legendarni zajednički nastup Parafa i Termita u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela ”Kvarner”.

Mišljenja smo da je, koliko god neki akteri i ”sidemani” Ri Rock scene požurivali spomenutu obljetnicu iz ovih ili onih razloga, pravo vrijeme za jedinstvenu obljetnicu ipak 2009. godina i to iz dva spomenuta razloga: prvi - održano je prvo izdanje ”Ri Rock festivala”, a drugi - objavljen je prvi nosač zvuka Ri Rocka, kultni singl Parafa.

Kako bi trebala izgledati proslava 30. godina postojanja Ri Rock scene? Sigurno je jedno - trebalo bi uključiti više osoba, organizacija i izvođača kako bi se jubilej proslavio što kvalitetnije i bez svojatanja Ri Rocka kao nečega na čemu se - eto - može zaraditi novac samo ako se proda dovoljno čaša pive.
Osim koncerta svakako bi bilo poželjno objavljivanje prigodne CD kompilacije, knjige i stalne izložbe o Ri Rocku (dokumentarni film već imamo), održavanje barem nekolicina javnih tribina na temu Ri Rocka - i tako redom. Bio bi pravi uspjeh kada bi većina 2009. godine u Rijeci bila u znaku riječkog rocka.
Nemoguće?
Rijeka je tradicionalno blagonaklona prema svom najpoznatijem brandu pa se uz vještu kordinaciju može postići zanimljiv rezultat bez potrebe da se ideja u početku ”otpili” kao mission impossible ili nemušto preurani s obljetnicom na osnovu varljive usmene predaje i poigravanja s datumima.

Eto nove teme za razgovore i promišljanja za kraj ove i tijekom nadolazeće godine.

Robert Paulić

Paraf - ”Narodna pjesma” (video obrada: RiRock.com, 2007.)

Objavljeno 02.09.2007.

Vremeplov

Možda vam je poznato da neki antropolozi smatraju glazbu prvim od svih umjetničkih načina izražavanja ljudske rase, koji je uobličen još u vremenima davno prije naprednih civilizacija Maya, Egipta, Sumera... još tamo u pećinama, dok su ljudska bića mumljala i žvakala meso životinja i pripadnika suparničkih plemena.
Luda Furlan Zaborac (The Bambi Molesters)