Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

6. Barufe - Opatijska proljetna rapsodija

6. Barufe - Opatijska proljetna rapsodijaDrago čitateljstvo, u nastavku teksta možete pročitati razgovor s Damirom Tomićem - Jabetom mlađim organizatorom ’’Opatijskih barufa’’. Tema su ’’Opatijske barufe’’, Opatijska alter scena s malim vraćanjem u povijest.

RiRock.com: Evo, pred nama su 6. Barufe, vrati se malo na početak pa nam kaži kako i zašto je sve to počelo?

Jabe: Počelo je 2002 godine kao rezultat sveopće dosade i nedogađanja ovakvih manifestacija uopće! Tada su bili Party-i u zamahu i nije bilo pa skoro nikakvih koncerata, a kamoli festivala tu kod nas...
Taman smo napravili udrugu i inspirirani time odlučili pokrenuti nešto... Bilo je isto aktualno pitanje skateparka u Opatiji i Rijeci pa smo eto spojili to, i svirku i skateboarding te su prve ’’Barufe’’ to i bile..! Dvodnevni mali festival bendova te Skate natjecanje! To je stvarno bilo malo za razliku od sada ali je bilo za to vrijeme jedina manifestacija takvog tipa tu u Opatiji..i zato posebna. ’’Opatijske Barufe’’, kao ime je došlo sasvim slučajno.
Kao, kako ćemo nazvati...? Barufa!? Kažin...? zvučalo je super, ’’Opatijske Barufe’’! I nije bilo zamišljeno da se održava svake godine, već je to bilo samo za taj događaj. No, 2005 godine sam osjetio potrebu da krene dalje, također potpisivanjem peticije za klub mladih u Opatiji, to i pokrenuti...Što se i obistinilo, klub Mladih tj. prostorije su dodijeljene udrugama u Vili Antonio u Opatiji ( kraj Opatijske boćarije) prošlog mjeseca.
I tako je to krenulo... Sve skupa je imalo smisla, ljudima je to potrebno tj. nedostatak takvih manifestacija uopće u Opatiji.. A ’’Barufe’’ su prve u Opatiji takvog tipa..!

RiRock.com: puno je mladih bendova, koji su ti kriteriji pri odabiru istih?

Jabe: Pa nema baš nekih kriterija..! Mislim da se mora dati prilike svim mladim bendovima da sviraju... bili oni dobri ili loši, to ovisi o njima koliko će se dalje razvijati i truditi..! U zadnjih par godina na Barufama želimo što više Opatijskih mlađih bendova da sviraju... da se ”revitalizira” Opatijska scena. Što mislim da se i je unazad dvije godine... Windfuckers, Shamrock, ŠTBK, i noviji Tandemi, Pancakes...i brdo mlađih u Opatiji radi bendove i trude se na tom pitanju!! Što je stvarno super!! Opatija je grad potencijala!! ;)

RiRock.com: Misliš li da su Barufe zamijenile/zasjenile festival ’’Opatija gori’’?

Jabe: ’’Opatija gori’’ je bio super festival!! No, brzo je ”umro”...Organizatori nisu imali volje za tim, što mislim da je bez veze...! Dvije godine se održavao i prestalo... Barufe su daleko zasjenile ’’Opatija gori’’, jer su već šeste ove godine i razvile potpunu priču! Šteta je što se ’’Opatija gori’’ nije nastavila... To je bio moj prvi koncert na kojem sam svirao i bilo je super! Mi imamo volje za organiziranjem...što je najbitnije! Volja i dobra vibra, te doprinijeti nečim lijepim svojem gradu.. To nas vodi naprijed!
Na kraju se uvijek isplati i ima se jedan dobar festival na kojega smo svi ponosni!!
Ali treba se dati puno truda i ljubavi prema tome... Mi to imamo i dajemo!

RiRock.com: Koji je razlog seljenja festivala sa Slatine na Ljetnu?

Jabe: Razlog tome je rast festivala! Na Slatini se ne može svirati radi okolnih Hotela, iako ni na Ljetnoj nije skroz drugačija priča ali je prihvatljivija..! Te naravno, festival se mora sam ispšlaćivati na neki način pa se mogu i ulaznice naplatiti....! Na Slatini je to nemoguće!! A i ljetna kao prostor je predivan i mislim da je najbolji prostor za održavanje takvih manifestacija uopće!! PUN POTENCIJALA!! Savršen!!!

RiRock.com: Koje su novosti ovogodišnjih Barufa?

Jabe: Novost ovogodišnjih Barufa je; Još više bendova, jačih, zvučnijih imena te puno ”OFF” programa u smislu ispunjavanja Ljetne pozornice... Da se iskoristi potencijal iste..! No Barufe idu po svojem starom receptu, dobre zabave, super bendovi, druženje, uživancija...jednostavno i lijepo..!

RiRock.com: Što očekuješ od ovogodišnjih Barufa?

Jabe: Očekujem super provod, dobru svirku te osmijeh na licima svih posjetitelja Barufa... To je najvažnije! Da se svi dobro zabave!!! I da naravno ostavimo daljnji trag u smislu dobrog festivala i organizacije te nastavimo i druge godine još jače i bolje!! Progres iz godine u godinu...!

RiRock.com: Može li se reći da Opatija ima svoju vlastitu rock/punk/alter scenu?

Jabe: Može se reći!! Ima čak i odličnu scenu!! Super bendove! No, treba raditi na tome da se scena i poboljša..! Traba nam klub za svirke, razne manifestacije...
U zadnjih par godina se stvarno pokrenulo..! I kao što sam i rekao, BarufE su dobar pokretač za scenu i odlična motivacija za mlade bendove i scenu uopće...!

RiRock.com: Tvoj pogled na Opatijsku rock/punk/alter scenu?

Jabe: Opatija je oduvijek imala scenu ovakvog tipa.. No, u nemogućnosti za sviranjem te manjkom klubova, sve se moralo preseliti u Rijeku! Mislim da je Opatija uvijek imala jako zanimljive bendove, skoro jake kao i u Rijeci...! No jednostavno je teško se pokrenut ovdje.. Mislim da su Barufe dobra motivacija za scenu...dobar pokretač!!! Mislim da će se stvari još više pokretati u ovom pravcu... Imamo i Lovransku ’’pankparadu’’, radi se festival u veprincu, u Iki su počele svirke, na Tošini... sve se nešto budi!! To je odlično!!

OpatijskE BarufE VI: ProljetnA RapsodijA
Nikola Cvjetović

Objavljeno 14.05.2009.

Vremeplov

San koji čovjek sanja sam je samo san. San koji sanjamo s drugima je stvarnost... Ne vjerujem u ubijanje koji god razlog postojao za to.
John Lennon