Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Art-kino: 9. Festival filmova o ljudskim pravima

Art-kino: 9. Festival filmova o ljudskim pravima9. Festival filmova o ljudskim pravima počinje 12. prosinca s čak tri ili četiri filmske projekcije dnevno. Tema ovogodišnjeg Festivala jest ’zemlja’ koju u Rijeci promatramo kroz 15 različitih filmskih naslova u kojima svaki nudi svoj specifični pristup. Zemlja kao ekološko, ekonomsko i političko pitanje propituje prostor privatnog, gradskog i javnog te je, u perspektivi ljudskih prava, ujedno i tlo, teritorij, ali i zemljište. Zemlja je na početku i na kraju: obrađivanje zemlje kao najstarija ljudska djelatnost, ratovi, planetarna ekološka kriza, zemljište kao posljednji preostali objekt špekulacije globalnog kapitalizma.

Na samome početku, 12. prosinca u 17 sati, kao prvu projekciju Festivala gledamo dokumentarni film Nasamareni ste! u kojem se pojavljuje i ’zvijezda’ Donald Trump kao otimač zemljišta u svrhu izgradnje golf oaze u Škotskoj. Redatelj Anthony Bexter prati višegodišnju borbu lokalnog stanovništva protiv ikone suvremenog kapitalizma.

Drugi dan Festivala filmova o ljudskim pravima, u utorak, 13. prosinca u 19 sati, igra višestruko nagrađivana drama Tomboy o devetogodišnjoj djevojčici koja se prilikom preseljenja s obitelji vršnjacima predstavila kao dječak te nastavlja živjeti u skladu s time.
U srijedu u 21 sati i 30 minuta izdvajamo projekciju dokumentarnog film Srđana Keče, Pismo ocu, koji nas gotovo zaboravljenim obiteljskim fotografijama, snimkama i pitanjima vraća u istragu prošlosti oko smrti redateljevog oca. Film je proglašen najboljim balkanskim dokumentarnim filmom’na Dokufestu 2011. godine.

Moj bosonogi prijatelj priča je o Shallimu, bosonogom vozaču rikši koji svakodnevno, već 35 godina, vuče ljude i teret. Film je nastao kao desetogodišnje zanimanje redatelja Lee Seong-gyou za Shallima koje je preraslo u neobično prijateljstvo. Projekcija filma je četvrtak u 19 sati.

U petak u 19 sati održat će se projekcija filma Ako i jedno stablo padne: priča o fronti za oslobođenje Zemlje. Ovaj višestruko nagrađeni dokumentarni film pogled je redatelja Marshalla Curryja na jednu radikalnu ekološku aktivističku skupinu koju je FBI nazvao ’najvećom američkom terorističkom prijetnjom’.

Posljednji film Festivala, Slava kurvi, trodijelni je portret o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Bangladešu, Tajlandu i Meksiku. Projekcija filma je zakazana za petak, 16. prosinca u 21 sat.

Osim izdvojenih naslova, tijekom 9. Festivala filmova o ljudskim pravima u Rijeci, gledamo još 10 različitih filmskih naslova, koji ove godine, osim što su izravno vezani za ljudska prava – tiču se i ’zemlje’.

Svi su filmovi titlovani na hrvatski, a i engleski titl imaju filmski naslovi koji nisu izvorno engleskog govornog područja.

Puno više o programu i ostalim filmovima možete pronaći na službenim web stranicama: www-art-kino.org

Objavljeno 12.12.2011.

Vremeplov

Od sebe očekujem duplo od onoga što očekujem od drugih.
James Brown