Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Art - kino Croatia: Studeni 2012.

Art - kino Croatia: Studeni 2012.U studenom u Art-kinu Croatia pogledajte Ciklus njemačkih vesterna, filmove Krste Papića, Smotru novog talijanskog filma, Američki underground film, novi film Ralpha Fiennesa Koriolan, pobjednika Pule – Pismo ćaći, film za djecu Merida hrabra…

Koriolan (Coriolanus), novi film Ralpha Fiennesa, s izvrsnim Gerardom Butlerom, Vanessom Redgrave i Jessicom Chastain, donosi tradicIonalnu Shakespearovu priču o rimskom vojskovođi Koriolanu pretočenu u moderno doba okupirano medijima i sukobima na političkoj sceni. Koriolana u Art-kinu možete pogledat od 2. do 6. studenog.

Početkom studenog Art-kino Croatia ugošćava i dva jednodnevna festivala. Najprije, u subotu, 3. studenog na repertoaru je Uhvati sa mnom ovaj dan – Uhvati film, festival osmišljen s namjerom da se filmom prikaže problematika invaliditeta.

[X]FEFV festival eksperimentalnog filma i videa, održat će se u Art-kinu u ponedjeljak, 5. studenog u 18 i 20 sati. U prvom terminu riječka publika ima prilike pogledati dvadesetak kratkih video radova recentne eksperimentalne filmske i video art produkcije, a u 20 sati igra neobičan film Four Roses Krisa De Meestera.

Riječka premijera filma Damira Čučića, Pismo ćaći, u Art-kino Croatia donosi apsolutnog pobjednika ovogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli. Svečana riječka premijera održat će se u srijedu, 7. studenoga u 20 sati, a premijeri će prisustvovati i posebni gosti, redatelj Damir Čučić, glumci Mate Gulin i Milivoj Beader, direktor fotografije Boris Poljak te producentica filma Vera Robić-Škarica.

Program Ciklusa njemačkog vesterna započinjemo prvim u seriji vestern filmova prema pričama Karla Maya, ujedno i najpoznatijim nastavkom međunarodne koprodukcije snimljene u Hrvatskoj. Uz sva tri nastavka Winnetoua, u sklopu ciklusa prikazujemo i filmove Sinovi velike medvjedice, Veliki poglavica i Braća po krvi s Gojkom Mitićem u glavnoj ulozi. Ciklus njemačkog vesterna u Art-kinu Croatia prikazuje se od 8. do 14. studenog.

Posebnost programa u studenom svakako su i dva sportska filma. Premijera filma Patagonija - posljednja divlja utrka održat će se u utorak, 13. studenog u 20 sati. Ovaj dokumentarni film svojevrstan je prikaz ekspedicijske utrke u čileanskom dijelu Patagonije. Na utrci je, drugu godinu za redom, nastupio hrvatski pustolovni tim Ad Natura (Darija Bostjančić, Dario Rocco, Stiven Vunić, Elvir Sulić), a film je nastao od snimaka napravljenih tijekom utrke i kronološki prikazuje tijek ove velike devetodnevne avanture u dužini od 500 kilometara.

Dokumentarni film Riječki Olimpijci, producenta, scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, predstavlja Rijeku kao hrvatski sportski Olimp, čiju su slavu diljem svijeta pronijeli vrhunski riječki sportaši svojim iznimnim rezultatima, koji su trajno upisani u povijest Olimpijskih igara i blistava su sastavnica hrvatske sportske baštine. Riječke Olimpijce pogledajte u utorak, 20. studenog u 18 sati.

Za najmlađe u mjesecu studenom, u posebnim matinejskim terminima, igramo izvrstan animirani film Merida hrabra. Kako se heroina Merida bori s nedaćama u svojem kraljevstvu možete pogledati u ovoj prekrasnoj avanturi u Art-kinu Croatia 10. i 11. studenog u 11 sati.

Selektor programa Ivan Paić predstavit će Američki underground film u petak, 15. studenog. Pokret filmaša, takozvani New American Cinema, promijenio je percepciju filmske umjetnosti, vrativši je njenim estetskim korijenima i eksperimentu. Buntovni artistički i avangardni pokret, nastao početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća u Americi, omogućili su i autori prisutni u programu kojeg igramo u Art-kinu.

U sklopu programa ReeQueer MoMenti u Art-kino stiže izvrsni avanturistički film ceste Prolom oblaka s oskarovkom Olympijom Dukakis i Brendom Fricker koje tumače Stellu i Dot, ocvali lezbijski par koji je zajedno preko tri desetljeća. Sada, u osmom desetljeću života, bježe iz staračkog doma iz Mainea u Novu Scotiu kako bi ozakonile svoju ljubav. Film je nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta te visoko kotira na filmskim web stranicama.

’Film koji traje još dugo nakon što ga pogledate’ – komentar je filmskih kritičara na najnoviji naslov Andreasa Dresena, dramu Zaustavljeni, koja je dosad osvojila preko deset nagrada, uključujući i nagradu Festivala u Cannesu. U središtu priče je Frank, otac i suprug zadovoljan svojim životom, sigurnim poslom i novom kućom u predgrađu, no iznenada, Frank saznaje da je neizlječivo bolestan te nastoji nastaviti s normalnim životom.

Program filmova jednog od najznačajnijih hrvatskih redatelja, Krste Papića, donosi jedinstvenu kombinaciju njegovih kratkometražnih dokumentarnih i dugometražnih igranih filmova. Program Hrvatski filmski autori - Krsto Papić započinje kratkim dokumentarnim filmom Mala seoska priredba svojevrsnim prikazom seoske priredbe, a nastavlja dugometražnim igranim filmom Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj. U sklopu programa igramo i poznate kontroverzne naslove Lisice, Kad mrtvi zapjevaju, Tajna Nikole Tesle, ali i izvanredne kratke dokumentarce Specijalni vlakovi, Halo, München i Nek se čuje i naš glas.

Smotra novog talijanskog filma u Rijeci, održava se od 26. studenog do 2. prosinca u Art-kinu Croatia. Već tradicionalna Smotra u Rijeku donosi sedam novih izvrsnih filmskih naslova talijanske produkcije. Prvi film ovog bogatog ciklusa nagrađivana je drama Veličanstvena prisutnost koja prati Pietra koji svim silama želi postati glumac, no dolaskom u Rim započinje prava avantura pogotovo kada shvati da je kuća u koju nedavno uselio opsjednuta nekom neobičnom prisutnošću.

Drama Alpe prati medicinsku sestru, bolničara, gimnastičarku i trenera koji osnivaju servis. Misija servisa je poslužiti rodbini, prijateljima ili kolegama pokojnika kao zamjena za najmilije koje su izgubili. Tvrtka nosi ime Alpe, a njihov vođa, bolničar, i sam sebe naziva Mont Blanc.

Kraj mjeseca studenog rezerviran je za dokumentarni hit - Marina Abramović: Umjetnica je prisutna. Film prati pripremu ove slavne srpske umjetnice za ono što je vjerojatno bio najvažniji trenutak njenoga života: velika retrospektiva radova u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku. Autor Matthew Akers donosi portret umjetnice i tijek njene blockbuster izložbe/performansa u sklopu kojeg je Marina provela 700 sati sjedeći i gledajući se s posjetiteljima oči u oči.

Objavljeno 06.11.2012.

Vremeplov

Meni je danas pozicija glazbe, u društvu i u medijima, ne smiješna, već čudnovata, čudnovato bizarna. Danas možeš ići u šoping centar i vidjeti bend kako svira za ljude koji su tamo došli kupovati. Meni je to čudnovato.
Marin Alvir (Marinada)