Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Art kino proslavilo treći rođendan!

Art kino proslavilo treći rođendan!Art-kino Croatia obilježilo je svoj treći rođendan. Dan je započeo matinejom Koko i duhovi, nastavio se riječkom premijerom filma Imamo Papu te završio svečano, premijerom dugo očekivanog dokumentarnog filma Bosanoga (sasvim slučajna smrt).

U svojem trogodišnjem radu Kino je razvilo brojne nove suradnje kako s različitim institucijama, centrima i udrugama, tako i sa brojnim filmskim entuzijastima. Art-kino Croatia nastoji promovirati riječku, ali hrvatsku filmsku proizvodnju te ostati žarišnom točkom riječke kulturne scene, mjesto okupljanja i proučavanja filmske literature.

Tijekom protekle tri godine prikazano je preko 1000 različitih filmskih naslova dok se u skladu s povećanjem broja projekcija povećala i posjećenost Kina koja od osnutka do danas bilježi preko 70000 gledanja.

Rođendansko druženje ocrtava i smjer djelovanja Art-kina Croatia. Osim bogatih kinotečnih ciklusa, posebno su važni recentni naslovi suvremene europske i svjetske filmske proizvodnje, ali i domaće produkcije te usmjerenost k programima za djecu i mlade. Upravo takav program obilježava ne samo rođendan Kina, već i protekle prikazivačke godine.
U subotu, 17. prosinca u 20 sati održana je premijera dugo iščekivanog filma riječke redateljice Morane Komljenović Bosanoga (sasvim slučajna smrt) s oko tri stotine gledatelja i gledateljica.

Dokumentarni film Bosanoga progovara o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci i koji su ostali nerazjašnjeni, ali i dalje žive u društvenom tkivu grada. Ishodište filma je pogibelj Nenada Vižina koji je posljedicom brutalnosti tadašnjeg sistema izgubio život. Filmsku glazbu potpisuje Vlado Simičić Vava dok je glas za dnevničke zapise Nenada Vižina posudio Zoran Prodanović Prlja. Film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Rođendanski vikend donio je i riječku premijeru najnovijeg filma poznatog talijanskog redatelja Nannija Morettija koji se ne boji baviti ’svetim stvarima’. Imamo Papu (Habemus Papam) prati inauguraciju novog poglavara Katoličke Crkve u Vatikanu koji se teško nosi s obvezama i dužnostima novog posla te posjećuje psihijatra. Zanimljivo je da se redatelj Moretti pojavljuje u ulozi Papinog psihijatra. Imamo Papu već je višestruko nagrađen na brojnim filmskim festivalima, među kojima je zaslužio i nagradu Zlatni globus za najbolji film te Srebrnu vrpcu u čak 7 kategorija.

Treći rođendan Kina obilježava se cijeli vikend, odnosno program se reprizira i u nedjelju. Imamo Papu prikazuje se od 17. do 22 prosinca, dok se Bosanoga (sasvim slučajna smrt) reprizira 18. prosinca u 18 sati za sve one koji nisu stigli na premijeru. Pred nama su i posljednje dvije matineje filma Koko i duhovi, u nedjelju 18. i na Badnjak, 24. prosinca u 11 sati. Ulaz je slobodan za djecu do 12 godina.

Kraj godine posvećujemo Liz Taylor, pravoj zvijezdi Hollywooda, ali i našeg Art-kina. U ciklusu In Memoriam Elizabeth Taylor, od 27. do 30. prosinca očekuju nas Oskarom nagrađeni Tko se boji Virginije Woolf?, Butterfield 8 te Odsjaj u zlatnom oku i Tajna ceremonija. Uvodnu riječ u posljednji ciklus ove godine ponudit će filmski kritičar Aldo Paquola.

Objavljeno 20.12.2011.

Vremeplov

Predivno je biti popularan, ali glupo je misliti da će to trajati vječno.
Dusty Springfield