Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Barufe, buka, Op.Art i turizam

Barufe, buka, Op.Art i turizamJučer je gradsko poglavarstvo Opatije donijelo odluku da se neće smjeti održavati koncerti na otvorenom nakon 24 sata. Razlog tome je bila ovogodišnja manifestacija Barufe 4 u sklopu festivala Op.Art koji je djelom financiran od strane istog poglavarstva sa 50 tisuća kuna. Razlog toj odluci je bila žalba jedne gošće hotela Kvarner, što se nalazi u neposrednoj blizini Ljetne pozornice na kojoj se koncert Barufe (punk, rock, HC, metal muzika) održavao (barem tako piše u Novom Listu od 23. svibnja 2007.).

Jedan poziv i odmah se diže frka i zabranjuje se!?
Blago se turistima, kako poglavarstvo uvijek brani njihove interese na uštrb interesa onog dijela lokalnog stanovništva kojeg zanima alternativna muzika i kultura, što je pohrlilo na Barufe gladno bilo kakvog sličnog događanja.

Budući da su se i prošle godine neki hoteli žalili zbog glasne muzike na istoimenoj manifestaciji, pa je iz tog razloga događanje preseljeno na Ljetnu pozornicu, čovjek se zapita kamo dalje seliti?

Maknuti fest iz Opatije ili u neki podrum daleko od nevinih očiju stranih turista koji ne smiju imati dojam da itko živi u Opatiji izuzev on ih u konobarskim i sobarskim uniformama.
Festival koji je rađen da se pokaže da stanovnici Opatije ne zavise samo o turizmu i da se takvo mišljenje prikaže kao stereotip, je otkrio da taj stereotip živi u umovima onih koji se žale na fest i umovima članova poglavarstva, čak što više, žele zacementirati takvo stanje zauvijek i pretvoriti građane Opatije u sluge turista i ništa više.

Turist se požali zbog buke i odmah se zabranjuje, a meni se pol metra od prozora spavaće sobe već četiri mjeseca izvode bučni radovi s raznim bagerima i pneumatskim bušilicama. Radovi su se odužili zbog nesposobnosti poglavarstva da izabere adekvatne izvođače radova i poslovične nesposobnosti samih izvođača radova.

Jasno sve se totalno fušarilo i sada kada je sezona pred nosom, radovi se požuruju, pa tako kada dođem kući umoran nakon posla još dugo do nekih 18:30 moram trpiti zvukove pneumatske bušilice.

Ali ja sam građanin Opatije, a ne strani turist zbog kojih se ti radovi požuruju.
Ja moram trpiti običnu buku građevinskih strojeva, jer je to u svrhu turista, dok turist ne može jednom godišnje otrpiti rock koncert namijenjen stanovnicima Opatije, Rijeke i okolice jer on ima veća prava nego građanin Opatije.

Tako se pokazalo da vodeća vlast nema razumijevanja za daljnje razvijanje grada prema alternativnom kulturnom i zabavnom pravcu, već će Opatija postati muzej voštanih figura iz 19. stoljeća, pogodno tlo za zapadnjačke antropologe i BBC serija o plemenitim divljacima, a jedina zabava je neki debilni mehanički konj za rodeo koji svira idiotsku pjesmu ”Cotton eye Joe” na glavnom kupalištu Slatina, ponavljajući je po cijeli dan (sve dok osobe jašu) i tako iritira svakoga tko živi u blizini.
Ali ako se sviđa turistima onda super!

BBC će zaključiti da je to čin inicijacije mladog Opatijca u muškaraca.
Neće mnogo niti pogriješiti.

Marin Tomić

Objavljeno 23.05.2007.

Vremeplov

Mene iznenađuje da mladi ljudi ne nalaze dovoljno provokacije u ovom vremenu u kome živimo da bi stvorili nešto što je zanimljivo i drugačije. Ima tu i tamo nekih pokušaja ali to ne dobacuje na žalost previše daleko.
Zoran Vulović Vule, intervju za RiRock.com