Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

BELFAST FOOD - Biografija

BELFAST FOOD - BiografijaGrupa Befast Food nastala je pod ovim imenom negdje u 10. mjesecu 1996. godine kad su članovi grupe zaključili, uoči jednog koncerta u klubu ”Grga” na Grobniku pokraj Rijeke, da im se trenutno ime grupe ”Ima tu neshto” baš i ne sviđa. Potom nastane opće mozganje iliti brejnstormanje, i, na veselje svih prisutnih, Erik gitarist izbaci iz sebe - BELFAST FOOD!!!. Svi su se složili da je to pravo ime za pravi uspjeh.

Međutim, počeci grupe datiraju još u rane devedeste, kad su se trojka iz srednje muzičke škole u Rijeci - Marko Anić, Hrvoje Hodak i Sebastian Mavrić nalazili u stanu onog prvoga da bi uživali u novootkrivenim zvucima koji potječu iz Irske, i toliko su im se ti zvuci svidjeli da su počeli ”skidati” te predivne melodije i napjeve i počeli ih javno izvoditi na raznim mjestima u i oko Rijeke. Bilo je tu pjesama koje su u originalu izvodili Dublinersi, Chifteansi, Pogues, Klanadth itd.; što izvornih irskih, što autorskih pjesama navedenih.

I tako, oni nastupaše, da bi ih negdje po tim koncertima zamijetio Erik koji im se spontano priključio u svirci na nekim od tih fešti. Erik je u to vrijeme svirao u svojoj grupi GIPSS, a u slobodno vrijeme odavao je počast slavnim Beatlesima, zajedno sa Bobom Grujičićem i Alenom Širolom u bendu ”Beatles Revival Band” ili ”Les Beat”, u originalu... ”Les Beat” je održavao u Rijeci legendarne koncerte, koji su ugošćavali mnoge goste sa riječke rock scene - koju su u to vrijeme predstavljali LAUFER, LET3, ENFACE i ostali.

Kako je vrijeme prolazilo, u Erikovoj glavi rađala se ideja da napravi ”pravi irski bend”, pa su se tako, početkom ljeta godine 1996. spojili na zajedničkoj neobaveznoj probi - ”Ima tu neshto” i ”Les Beat”. Prvi koncert, koji je dogovorio Marko, okupio je ekipu iz ova dva benda, na Bikers days u Puli, i kako to obično NE biva, dobili su ponudu za snimanje CD izdanja. Bend se tada zvao još ”Ima tu neshto” da bi se dva koncerta nakon toga, dogodila prije navedena situacija iz kluba ”Grga”i bend postao ”BELFAST FOOD”. Ostalo je povijest. Prvi CD je izašao u 9.mjesecu 1997. pod naslovom ”Live in Rijeka”, i kako sam naslov kaže, snimljen je na koncertu u živo u Rijeci i to na Irski i Hrvatski uskrs. Sljedi album ” Zašto Zato” 1999. godine a oba albuma su izdana za izdavačku kuću ”Kondorcomm” iz Zagreba. 2003. godine je za novu izdavačku kuću ”Dallas Records” izdan treći CD ”Melodije Irske i Kvarnera”.

”Belfast Food” se se profilirali kao kvalitetan bend, kako svirački, tako i zabavljački, jer je na njihovim koncertima uvijek dostatna količina energije i dobrih vibracija, čija kombinacija u današnje vrijeme i nije tako česta. Bend od svojih početaka bazira svoju glazbu na spoju što izvornijeg irskog zvuka sa čvrsto odsviranom bazom, a u zadnje vrijeme, aktualniji su i elektronski prizvuci koji daju dodatni štih zvuku benda. Pošto je autorski rad majka ( a i ZAMP je veći :)) Belfastovci inzistiraju na autorskom radu, koji spaja njihova iskustva u Irskoj glazbi sa njihovim glazbenim stremljenjima koja zalaze i u druge glazbene vode. Zadnji CD -”Melodije Irske i Kvarnera” sastoji se od 90 posto autorskog rada, a želja je članova da u budućnosti toga bude i više. Normalno, na koncertima će se i dalje, uz autorske uradke, svirati i prekrasni irski originali i sve što je inače osiguravalo dobru svirku i provod na njihovim koncertima. Što se tiče njihove pozicije na sceni, u sklopu riječke rock scene, Belfast Food je nekarakerističan izdanak iste, te ne nastavlja tradiciju alternativnijih i tvrđih bendova - od Termita, punk pionira pa do današnjih LET3, Urbana ili grupe GRAD. Također u širem smislu BF se ne može svrstati niti u jednu od grupacija ili podgrupacija prevladavajućih i popularnih stilova, njihov javni nastup nije niti alternativan, ali ne pripadaju niti krajnjem komercijalnom miljeu. Grupa se još uvijek bori za svoje čvrste pozicije, a dok jednom ne učvrsti, garantira dobre koncerte i dobru zabavu.

Godina 2002. je za BF godina većih promjena. Prvo, grupa mijenja izdavača, od ”Kondorcomm”-a u ”Dallas”. Pod tom etiketom izdan je treći album ”Melodije Irske i Kvarnera”. Taj album je daljnji iskorak u autorski rad, ali uz daljnje zadražavanje irskog prizvuka. Sa tog albuma ”skinuta” su tri singla: ”Van iz grada”, ”Frane ’Merikan” i ”Večeras odlazim”. Spomenimo i nominaciju za nagradu ”Porin” HRT-a u kategoriji ”najbolja instrumentalna izvedba” sa pjesmom ”Bilbo’s dream”.

Druga veća promjena je odlazak Hrvoja Hodaka iz benda, tako da je BF nastavio kao petorka.

Grupa i dalje nastavlja sa radom, stalno održavajući koncerte diljem lijepe naše, a sve više i u Sloveniji, sa planovima za teritorijalnim koncertnim širenjem…

BelfastFood.com - BF/2004.

Objavljeno 25.02.2005.

Povezani članci

Vremeplov

Cijelokupni smisao i ideja poezije tjeraju me u smijeh.
Frank Zappa