Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Belfast Food - Mi ne radimo muziku za sebe

Belfast Food - Mi ne radimo muziku za sebeČetvrti album ovog riječkog sastava, a drugi pod okriljem Dallas recordsa sadrži 16 novih pjesama. Najavio ga je prošloljetni single ”Lagano”, kojeg je, usporedo s izlaskom albuma, naslijedio novi ”Trivijalna stvar”.

Zadržavajući svoj primarni zvuk, nastao pod utjecajem irske tradicionalne glazbe, Belfast Food je svoj izričaj proširio drugim glazbenim stilovima, od boogiea, swinga, pop-rocka, kabareta, heavyja pa sve do atmosferičnih zvukova i elektroničke glazbe.

Album je gotovo u potpunosti autorski uradak članova benda, a njegovu dolasku na svijet uvelike su pomogli gostujući glazbenici – Filip Starešinić, gajdaš koji svira prave tradicionalne irske gajde, Tina Mišković (grupa Slip) koja je nadopunila zvuk sa svojim bodhránom (irskim perkusionističkim instrumentom), te ponajbolji riječki klavijaturist Vedran Križan.

O prijašnjim albumima

”Live in Rijeka”

Prvi je album Belfast Fooda.
Snimljen je na uskršnju nedjelju 30. ožujka 1997. u rijeckom klubu ex ”Stereo” (današnji ”Jupiter”) u sklopu akcije ”Ajmo Rijeka” pod patronatom jedne relativno mlade ali jake i istaknute izdavačke kuće, Kondorcomm iz Zagreba.
Sadrži šesnaest izvedbi koje doista predstavljaju bend u reprezentativnom svjetlu i pružaju pravi ugođaj tipičnog irskog puba. Sama snimka koncerta miksana je u studiu ”CBS” u Zagrebu, a mastering i editing obavljeni su u studiu ”Metro” u Ljubljani. Sve u svemu, specifični irski štih s karakterističnim zvucima violine i banjoa, baršunastim tonom flaute i melodioznošću mandoline i harmonike, upotpunjen je rockerskom žestinom i energičnošću, a da je pritom zadržan prepoznatljiv kolorit irskog folka. Uz tradicionalne skladbe (The Foggy Dew, The Irish Rover, Star of the County Down...) na CD-u se nalaze i obrade (Brother, MacGowan, Dylan...) kao i dva hrvatska prepjeva od kojih je kao prvi singl skinut Šporki stari grad (prepjev poznate pjesme Evana MacColla, Dirty Old Town) za koji je uskoro snimljen i spot koji je već u startu postao nedvojbeni hit na brojnim top listama širom Hrvatske te se uskoro našao i na prvom mjestu najpoznatije glazbene ljestvice zabavnog programa HTV-a, emisije Hit Depo.

”Zašto zato”

Prvi je studijski album Belfast Fooda. Također, prvi je to album sa cjelovitim autorskim radovima članova grupe - Erika Malnara i Hrvoja Hodaka, te autorsko-tekstopisni debi bubnjara Bobe Grujičića.
Album je nastajao u slikovitom i pomalo divljem krajoliku otoka Krka, tokom ljeta 1999. godine, na osami imanja snimatelja i koproducenta albuma - Predraga Trpkova, a uz zvukove razigranih otočnih ovčica, daleki šum mora i miris lavande...
Osim autorskih istupa, grupa uvodi i novosti u stilu. Stilu kojeg su na prvom albumu obilježile obrade irskih tradicionala i irske folk-punk-rock (?) grupe Pogues, nadodani su utjecaji osobnih preferencija određenih članova grupe - u vidu tehno dodataka, ali i cjelovitih tehno uradaka (pjesma ”Waterbed”). Osim utjecaja modernijih stilova, na albumu se nalazi i obrada pjesme grupe ”The Beatles”-”Get back”, a posljedica je to dugogodišnjeg članstva polovice Belfast Food-a (Malnara, Širole i Grujicica) u riječkoj ”cover” grupi - the Beatles revival band. Kao kuriozitet, spomenućemo i obradu pjesme ”Volta la carta” pokojnog talijanskog autora Fabrizia de Andrea.
Ipak, uz sve novosti u zvuku, grupa je zadržala glavnu smjernicu svojeg stila, započetog na prvom albumu, a to je irsko-akustični i malo tvrđi, rekli bismo, rokerski zvuk, bez strogo definiranog ”frontmenskog” pjevača, uz ugodaj žive i spontane svirke.
Pošto su dosad spomenuti svi akteri grupe osim onih koji ce biti spomenuti sada, spomenućemo i nespomenute: Sebastian Mavrić, violinski virtuozo, čovjek velikog duha i trbuha; i - Marko Anić, svestrani muzičar, koji je razapet na sve strane-od Krka preko Rijeke do Labina.

Melodije Irske i Kvarnera”

Nastajalo je kao da je rađano. Toliko je naime muke i bola prouzročio taj proces. Ali su zato djeca ispala krasna. Bobo, Erik, Hrvoje, Marko, Sebo i Alen danas su ponositi oci (da, sve muški roditelji) pjesama/djece koja se veselo i razigrano čuju iz vaših zvučnika i slušalica.
Just kidding...Dakle, priča ide ’vako:
Negdje početkom prošle godine pocela je serija proba u garaži barba Jakova pod radnim naslovom ”za novi cede”. Članovi benda su jedan po jedan donosili i iznosili svoje briljantne ideje u vidu tekstova, melodija da bi tokom trećeg mjeseca nastale demo snimke koje je nesuđeni vlasnik tonskog studia - Alen, snimao u svoj kompjuter.
Nakon toga - faza pregovora sa raznim izdavačkim kućama (jer je istekao ugovor sa Kondorcommom), ali o tome necemo više.
Osmi mjesec - ponovo probe, ovaj puta za pravo snimanje u pravom studiju. Pjesme su dobile novo ruho (neke od njih), našle su se tu i neke starije stvari, i nakon kreativnog procesa izrade kolekcije remek-djela, grupa se dade na put. Put ih nanese u Novo Mesto, gdje su u studiu RSL, pod budnim uhom snimatelja Janeza Križaja snimali bazni dio - bubanj, bas i neke od instrumenata. Zatim, vratiše se oni u Rijeku, gdje ih u svom istoimenom (ne i istoprezimenom) studiju ugosti veseli snimatelj i glazbenik David Trkulja. Tu se radila nadogradnja - pjevanje, solo instrumenti, kompjuter, a paralelno je Hrvoje pohodio studio Šišmiš u Velikoj Gorici i zajedno sa gostujućim muzičarima usnimavao lijepe zvukove tin whistla, harfe itd.. Da bi glazbena alkemija bila gotova, našli su se tu Aco, Dejan i studio Tivoli u Ljubljani gdje su svi sastojci bili pomiješani, prokuhani i pretočeni u master CD, uz asistenciju Alena, ali i ostalih članova grupe.
Album je snimljen, smiksan, članovi su zadovoljni kako je to sve ispalo.

O novom albumu

U nedavnom razgovoru za Muzika.hr magazin Erik Malnar, vođa ”zelene” skupine priča o stanju u bendu i novom ”Zelenom albumu”:

Što bi mogao reći da je staro, a što nekakva novost na ovome albumu?

Staro, u glazbenom stilu, je svakako irska glazba, kao najprepoznatljiviji utjecaj kod Belfast Fooda. Ona je sigurno prisutna u jednoj mjeri, jer slušajući i svirajući tu muziku već gotovo 10-ak godina, ona jednostavno izlazi spontano iz nas. Ako netko želi čut tog irskog, čut će dovoljno. Ali ovaj put nismo išli na sigurnu kartu prepjeva poznatih standarda, poput ”Lud ko šlapa”, ”Šporki stari grad” ili ”Mate i Matilda”, nego smo stavili svoje pjesme, koje su stilski svakojake, ali i dalje ostaje dojam Belfast Fooda, i mi smo i dalje prepoznatljivi kao bend.

Album je vrlo slojevit, i glazbeno i tekstulano, i jako smo zadovoljni tekstovima na ovom albumu. Ima i nekakvih novih zvukova, prizvuka i stilova. Ja se nadam da su ljudi slušajući nas na koncertima navikli da smo mi stvarno nekakav bend koji miksa stilove i Irska je samo jedan od tih utjecaja, koji se spontano nameće. Ne želimo ništa forsirati.

Koja su očekivanja benda sa ”Zelenim albumom”?

Nama je naravno najbitnije svirati. Svakako će nam goditi ako album dobije dobre kritike. Naravno, i ako prodaja na kraju krajeva dobro ide, pa makar umnožavali album i piratski, nama je drago. Reakcija publike nam je bitna, naročito kad nam nakon koncerata publika dolazi i vidimo da im se sviđa. Netko kaže da ga baš briga šta kritičaru pišu, meni je sve bitno, no neki put nije bitno šta ti netko kaže, nego tko ti to kaže. Dakako, očekujemo da će album bit uspješan.

Mi ne radimo muziku samo za sebe, nego i za takav javni posao. S jedne strane je vrlo ugodno radit nešto što dopire do drugih ljudi, da nešto možeš reći kroz tu muziku, a s druge strane moraš biti spreman da se to nekome i ne sviđa, a normalno, da se nekome i sviđa.

Službeni site: www.belfastfood.com.

Mate Bogut / Artist info

Objavljeno 18.03.2006.

Povezani članci

Vremeplov

Prijatelj je onaj koji ti daje potpunu slobodu da budeš ono što jesi.
Jim Morrison