Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Boris Rakamarić Boro, PHC - Tolerancija & zajebancija

Boris Rakamarić Boro, PHC - Tolerancija & zajebancijaAko kojim slučajem nemate pojma tko su PHC onda je posljednji trenutak dopunske nastave za ispravljanje takve greške u poznavanju Ri rock gradiva, ili pak sigurno niste odavdje. PHC je s pravom rečeno kultni underground bend iz Rijeke s jasnom namjerom ostajanja ”pri svome”. O čemu se radi pojašnjava naš sugovornik Boro, tata-mata ovog dugovječnog trija, šef ”Studija za sirotinju” koji je iznjedrio preko stotinu audio snimaka i jedan od najzanimljivijih tipova sa scene koje možete sresti u gradu.

Pošto smo intervju odradili e-mailom, pustili smo ga u izvornom ”arhaičnom” obliku, onako, za bolji doživljaj PHC duha. Svejedno, kada stignete naručite koji CD preko njihovog sajta ili, još bolje, pogledajte ih uživo. Do tada... tolerancija i zajebancija.

RI-ROCK: Kada si se uopće prvi puta uhvatio gitare i mikrofona?

BORO: hehe...odma u vugla a? pa ne sjećam se točno. išo sam ko mulac na solfeggio al sam tandrkao po stričevoj akustičnoj gitari oduvjek pa mi ju je na kraju i poklonio. kakva greška!

RI-ROCK: Zašto?

BORO: a pa razlozi su došli tek kasnije... pubertet i to. zapravo vlado kalember mi je prišapnuo pravi razlog: pusti kosu, sviraj gitaru i imaćeš puno cura... ajel? dada... i stvarno... heheeeeee... samo neznam što ću kad mi opane sva kosa ....buhuhuuuuuuu

RI-ROCK: Kako su izgledali počeci PHC-a ?

BORO: pa zapravo PHC je moj četvrti a vjerojatno i zadnji bend. počeo sam u DJECA ZLA (hc ala SOD), pa u LESH (nešto ko Motley Crue) i onda PARAPLESIA (thrash/speed metal u stilu KREATOR) i onda PHC (ammmm...hmm...ne znam sto bi to bilo zapravo... neki šaljivi pop možda... alter)

RI-ROCK: Jesu li zatvorili Fadilinu ćevapdžinicu?

BORO: kolko ja vidim neeeeee (+ zadah od kapule)

RI-ROCK: OK. PHC... novi bubnjar, drugi po redu...

BORO: hihihihi !!! treći po redu!... u originalnoj postavi MIHI (njega vidite u filmu ”ritam rock plemena”)... pa onda vrlo kratko ali slatko ROBI... i sada daklem ŠULJO... iskusan i već dugo na sceni (Šajeta, Doremi4, Kal, Nova moda, At discretion, Grč i mnogi drugi...) a eto sad i PHC... to mu je sigurno najteži posao do sada :))))))... koliko ja vidim publika ga je odlično prihvatila a to je najvažnije. pitaj njega za komentare heheeee...

RI-ROCK: Koliko ste albuma do sada izdali, kako ih distribuirate i koliki je interes?

BORO: paaa. za sada ni jedan album u tom smislu da imamo label ali imamo 3 cedejića na koje smo popržili naše snimljene stvari i nešto video materijala... redom EUDREKA pa RINFUZO pa 3JAJA i sad nešto prtljamo oko četvrtog... s tim da je EUDREKA autorski a ovi ostali su sa prepjevima... ”distribuiramo” ih po našim svirkama ali razmjenjujemo se i sa drugim bendovima a nešto sitno i neka kao prodaja po kafićima... uglavnom po nastupima... interes je uvijek iznad očekivanja začudo... prvi je kompletno rasprodan tako da ga ni mi nemamo više! a evo zadnji (3JAJA) prošo preko 1000 komada prošle godine... to je nama čudo nad čudima...

RI-ROCK: Koji ti je album PHC-a najdraži?

BORO: hmm... ne brijem na ”albume”... ja sam ti više ”single” tip :)))) ne znam... mislim da je ”marija” ok stvar, možda i ”zumbuli”... ”platikartu”, ”666”, ”entercergu”, ”čašelomin”... maneznam... ja ti nekako najviše volim svirat za publiku pa ako se njima neka stvar sviđa onda se i meni sviđa to sto se to njima sviđa... osobno slušam drugačiju glazbu... ali par puta godišnje poslušam i PHC... i okej je!!!......uf...nisam odgovorio na pitanje...

RI-ROCK: Svirke u Rijeci i Hrvatskoj?

BORO: svakako. sad je na redu buzet pa vrbovec pa sesvete pa zagreb pa nova godina pa valjda će i nekakav ri rok bit samo neznam kad a i imamo jednu feštu u fužinama za odradit... to ti zapravo NENO dogovara tako da on ti sve zna o tome... ja saznam zadnji... samo me potrpaju u auto i kažu di idemo :)))

RI-ROCK: Najbolji gig PHC-a ikada je...

BORO: huuuuu... dosta ih je bilo! ma ja stvarno stvarno volim svirat i kreveljit se tako je da meni svaki nastup super... čak i na ultrarijetkim probama bude frend il dva i to je opet meni super...

RI-ROCK: Ljudi su na vašim koncertima uvijek sretni, nasmijani,veseli. Nije to baš lako postići, pogotovo ovdje. Kostimografija je bitan segment vašeg nastupa?

BORO: pa ja se nadam da jesu :)...pa ono...cilj je zabavit se uz glazbu, ples, smijeh i druženje :))..a čuj... ništa nije lako postić... nije lako bit dobar bend u bilo kom žanru... rock, punk, metal... sve to treba muda i uvjerljivost... zato mislim da je ključno bit iskren i bit to što jesi... mi smo zajebanti... to je to. da smo depresivni i zli zvučali bi sigurno bitno drugačije :))))))) ko zna možda jednog dana :))))... kostimografija ??? hehe... uglavnom nam je toliko vruće da smo goli (pa nam skaču cice) :)))))))

RI-ROCK: Sviraš gitaru sa samo četiri žice. Kako tebi kao bivšem metalcu (možda si u duši još uvijek, tko zna) ne fale one dvije najtanje za ”vrtoglave brze solaže”. Znam što pričam jer sam te u par navrata vidio kako soliraš daleko bolje od mnogih ”službenih” metalaca.

BORO: hahahahaaa... hvala hvala (dabarjetako)...pa znaš što..... ja to sve počupo van :)))..4 žice u jedan potenciometar za glasnoću u kabel i u pojačalo... to je to. četverožični gitarista zauvijek :)))...inače broj žica nema veze sa glazbenim ili tehničkim znanjem... na četvoroglasnoj polifoniji moš doktorirat... ali daleeeeeeeeko daleeeeeeko sam ja od g. stanića, hala, čarlija i ekipe koja fakat rastura... rispekt! rispekt! ...nemam baš vremena ulagat u gitaru i to mi je jako žao ali trudim se trudim se trudim se :)))) (nikad zadovoljan!!!! superpicajzla!!! detaljomanijak!!!)

RI-ROCK: PHC su, kažu, unikatni pop. Pojasni malo manje upućenima.

BORO: mda. pa ono. u suštini tako je. mi želimo stvarati i svirati pop glazbu za sve generacije i ukuse. dakle pop. možda malo drugačiji pop ali ipak pop...neznam. naša publika zapravo diktira u kom smjeru ćemo ići. ako na neke pjesme je raspašoj i svi ih pjevaju a na druge je muk i blijedo gledanje onda pogodi što cemo svirati slijedeći put :)))). ne baratam baš superdobro tim žanrovskim definicijama ali istina je da imamo svoj ”zvuk” i da smo po njemu prepoznatljivi i to je meni pozitivna stvar. nisam sreo još neki bend koji ima sličnu koncepciju ili produkciju. to je valjda dobro. što ti misliš ??? :)))

RI-ROCK: A, valjda je... veliko je dostignuće za bend imati ”svoj zvuk”. Redovno nastupate na Ri-rock festivalima i Gitarijadama. Što kažeš na ovu zbrku koja je nastala oko imena Ri rock i preuzimanja festivala u ruke samih demo bendova?

BORO: pa čuj... mi sviramo za našu publiku i to s apsolutnim guštom! gdje i kada se svira to nam je stvarno manje važno. svirali smo od raznih stadiona i dvorana do zadnjih rupa i privatnih zabava tako da ne vidim razlog zašto bi zaobilazili festivale i gitarijade... gdje god je i jedna osoba koja nas želi poslušati i blesaviti s nama mi ćemo doć zašto ne? ako se ima volje sve se da izorganizirat i dogovorit. što se tiče zbrke - nemam pojma i nisam baš detaljno još upućen. osobno nastojim biti vrlo tolerantan prema svemu i svima (osim prema netoleranciji) tako da podržavam sve ljude sa poštenim namjerama i idejama koje nose napredak... ne volim agresivu, zavist, glupost... to uvijek loše završi. ma..... PHC je dosta dugo prisutan bend i odavno je utkan u ri-rock tako mislim da nikakva ”zbrka” ne može promjeniti način našeg rada, našu glazbu ili pak utjecati na naše fanove. a to dali je PHC zapravo ”demo bend” ili uopće ”rock” i čiji je zapravo ”Ri-rock” mislim da to našu publiku uopće nije previše briga jer im je draže đuskat i smijat se a ne svađat se oko tih stvari. ustvari ajmo ovako: ri rok je moj - dala mi ga baba za jenu kunu!!! hahahahaaaaaaa.

RI-ROCK: Aktivno furate web www.studijozasirotinju.com, misliš li da fanovi (jer PHC stvarno imaju fanove) to prate, imate li feedback putem sajta?

BORO: mi ? nene... to je od www.studijozasirotinju.com a PHC se krpa na istom serveru :)))).. primamo brdo mailova (a i smsova) a i statistika dowloada je vrlo ohrabrujuća :) ali malo smo to zapustili istina....uvijek nam uleti nešto bitnije...zato smo angažirali profesionalce (www.iac.hr) i oni će to sada napraviti kako spada - danas po meni ako je bandu imalo stalo do sebe mora imat internet stranicu jer mi se čini da ce internet biti (ako već i nije) najjači medij uopće. ali već i sada gore su tekstovi, slike, par mp3ca i slično pa klikaj narode!!!

RI-ROCK: Kad će novi CD?

BORO: eheeeeee... pa čuj evo kad se ŠULJO jos malo udomaći ćemo zbrljat nešto... ideja ima... u planu je novi cedejić sa prepjevima ali poslije toga definitivno ćemo radit nove autorske pjesmice... a do tada...vidimo se naživo!!!

RI-ROCK: Poruka za široke narodne mase...

BORO: tolerancija & zajebancija!

RI-ROCK: Jesam te štogod zaboravio upitati?

BORO: sigurno jesi :)

RI-ROCK: Ziher. To ćemo drugi put, ima dana...

Robert Paulić

Objavljeno 24.10.2005.

Vremeplov

Danas svi pričaju kako su nekada rockeri htjeli rušiti ne znam što, a zapravo smo svi bili mladi i ludi i bilo je normalno biti protiv svega. Nije li to zadaća mladosti?
Igor Modrić, riječki redatelj