Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Boris Rakamarić Boro, PHC - Tolerancija & zajebancija

Boris Rakamarić Boro, PHC - Tolerancija & zajebancijaAko kojim slučajem nemate pojma tko su PHC onda je posljednji trenutak dopunske nastave za ispravljanje takve greške u poznavanju Ri rock gradiva, ili pak sigurno niste odavdje. PHC je s pravom rečeno kultni underground bend iz Rijeke s jasnom namjerom ostajanja ”pri svome”. O čemu se radi pojašnjava naš sugovornik Boro, tata-mata ovog dugovječnog trija, šef ”Studija za sirotinju” koji je iznjedrio preko stotinu audio snimaka i jedan od najzanimljivijih tipova sa scene koje možete sresti u gradu.

Pošto smo intervju odradili e-mailom, pustili smo ga u izvornom ”arhaičnom” obliku, onako, za bolji doživljaj PHC duha. Svejedno, kada stignete naručite koji CD preko njihovog sajta ili, još bolje, pogledajte ih uživo. Do tada... tolerancija i zajebancija.

RI-ROCK: Kada si se uopće prvi puta uhvatio gitare i mikrofona?

BORO: hehe...odma u vugla a? pa ne sjećam se točno. išo sam ko mulac na solfeggio al sam tandrkao po stričevoj akustičnoj gitari oduvjek pa mi ju je na kraju i poklonio. kakva greška!

RI-ROCK: Zašto?

BORO: a pa razlozi su došli tek kasnije... pubertet i to. zapravo vlado kalember mi je prišapnuo pravi razlog: pusti kosu, sviraj gitaru i imaćeš puno cura... ajel? dada... i stvarno... heheeeeee... samo neznam što ću kad mi opane sva kosa ....buhuhuuuuuuu

RI-ROCK: Kako su izgledali počeci PHC-a ?

BORO: pa zapravo PHC je moj četvrti a vjerojatno i zadnji bend. počeo sam u DJECA ZLA (hc ala SOD), pa u LESH (nešto ko Motley Crue) i onda PARAPLESIA (thrash/speed metal u stilu KREATOR) i onda PHC (ammmm...hmm...ne znam sto bi to bilo zapravo... neki šaljivi pop možda... alter)

RI-ROCK: Jesu li zatvorili Fadilinu ćevapdžinicu?

BORO: kolko ja vidim neeeeee (+ zadah od kapule)

RI-ROCK: OK. PHC... novi bubnjar, drugi po redu...

BORO: hihihihi !!! treći po redu!... u originalnoj postavi MIHI (njega vidite u filmu ”ritam rock plemena”)... pa onda vrlo kratko ali slatko ROBI... i sada daklem ŠULJO... iskusan i već dugo na sceni (Šajeta, Doremi4, Kal, Nova moda, At discretion, Grč i mnogi drugi...) a eto sad i PHC... to mu je sigurno najteži posao do sada :))))))... koliko ja vidim publika ga je odlično prihvatila a to je najvažnije. pitaj njega za komentare heheeee...

RI-ROCK: Koliko ste albuma do sada izdali, kako ih distribuirate i koliki je interes?

BORO: paaa. za sada ni jedan album u tom smislu da imamo label ali imamo 3 cedejića na koje smo popržili naše snimljene stvari i nešto video materijala... redom EUDREKA pa RINFUZO pa 3JAJA i sad nešto prtljamo oko četvrtog... s tim da je EUDREKA autorski a ovi ostali su sa prepjevima... ”distribuiramo” ih po našim svirkama ali razmjenjujemo se i sa drugim bendovima a nešto sitno i neka kao prodaja po kafićima... uglavnom po nastupima... interes je uvijek iznad očekivanja začudo... prvi je kompletno rasprodan tako da ga ni mi nemamo više! a evo zadnji (3JAJA) prošo preko 1000 komada prošle godine... to je nama čudo nad čudima...

RI-ROCK: Koji ti je album PHC-a najdraži?

BORO: hmm... ne brijem na ”albume”... ja sam ti više ”single” tip :)))) ne znam... mislim da je ”marija” ok stvar, možda i ”zumbuli”... ”platikartu”, ”666”, ”entercergu”, ”čašelomin”... maneznam... ja ti nekako najviše volim svirat za publiku pa ako se njima neka stvar sviđa onda se i meni sviđa to sto se to njima sviđa... osobno slušam drugačiju glazbu... ali par puta godišnje poslušam i PHC... i okej je!!!......uf...nisam odgovorio na pitanje...

RI-ROCK: Svirke u Rijeci i Hrvatskoj?

BORO: svakako. sad je na redu buzet pa vrbovec pa sesvete pa zagreb pa nova godina pa valjda će i nekakav ri rok bit samo neznam kad a i imamo jednu feštu u fužinama za odradit... to ti zapravo NENO dogovara tako da on ti sve zna o tome... ja saznam zadnji... samo me potrpaju u auto i kažu di idemo :)))

RI-ROCK: Najbolji gig PHC-a ikada je...

BORO: huuuuu... dosta ih je bilo! ma ja stvarno stvarno volim svirat i kreveljit se tako je da meni svaki nastup super... čak i na ultrarijetkim probama bude frend il dva i to je opet meni super...

RI-ROCK: Ljudi su na vašim koncertima uvijek sretni, nasmijani,veseli. Nije to baš lako postići, pogotovo ovdje. Kostimografija je bitan segment vašeg nastupa?

BORO: pa ja se nadam da jesu :)...pa ono...cilj je zabavit se uz glazbu, ples, smijeh i druženje :))..a čuj... ništa nije lako postić... nije lako bit dobar bend u bilo kom žanru... rock, punk, metal... sve to treba muda i uvjerljivost... zato mislim da je ključno bit iskren i bit to što jesi... mi smo zajebanti... to je to. da smo depresivni i zli zvučali bi sigurno bitno drugačije :))))))) ko zna možda jednog dana :))))... kostimografija ??? hehe... uglavnom nam je toliko vruće da smo goli (pa nam skaču cice) :)))))))

RI-ROCK: Sviraš gitaru sa samo četiri žice. Kako tebi kao bivšem metalcu (možda si u duši još uvijek, tko zna) ne fale one dvije najtanje za ”vrtoglave brze solaže”. Znam što pričam jer sam te u par navrata vidio kako soliraš daleko bolje od mnogih ”službenih” metalaca.

BORO: hahahahaaa... hvala hvala (dabarjetako)...pa znaš što..... ja to sve počupo van :)))..4 žice u jedan potenciometar za glasnoću u kabel i u pojačalo... to je to. četverožični gitarista zauvijek :)))...inače broj žica nema veze sa glazbenim ili tehničkim znanjem... na četvoroglasnoj polifoniji moš doktorirat... ali daleeeeeeeeko daleeeeeeko sam ja od g. stanića, hala, čarlija i ekipe koja fakat rastura... rispekt! rispekt! ...nemam baš vremena ulagat u gitaru i to mi je jako žao ali trudim se trudim se trudim se :)))) (nikad zadovoljan!!!! superpicajzla!!! detaljomanijak!!!)

RI-ROCK: PHC su, kažu, unikatni pop. Pojasni malo manje upućenima.

BORO: mda. pa ono. u suštini tako je. mi želimo stvarati i svirati pop glazbu za sve generacije i ukuse. dakle pop. možda malo drugačiji pop ali ipak pop...neznam. naša publika zapravo diktira u kom smjeru ćemo ići. ako na neke pjesme je raspašoj i svi ih pjevaju a na druge je muk i blijedo gledanje onda pogodi što cemo svirati slijedeći put :)))). ne baratam baš superdobro tim žanrovskim definicijama ali istina je da imamo svoj ”zvuk” i da smo po njemu prepoznatljivi i to je meni pozitivna stvar. nisam sreo još neki bend koji ima sličnu koncepciju ili produkciju. to je valjda dobro. što ti misliš ??? :)))

RI-ROCK: A, valjda je... veliko je dostignuće za bend imati ”svoj zvuk”. Redovno nastupate na Ri-rock festivalima i Gitarijadama. Što kažeš na ovu zbrku koja je nastala oko imena Ri rock i preuzimanja festivala u ruke samih demo bendova?

BORO: pa čuj... mi sviramo za našu publiku i to s apsolutnim guštom! gdje i kada se svira to nam je stvarno manje važno. svirali smo od raznih stadiona i dvorana do zadnjih rupa i privatnih zabava tako da ne vidim razlog zašto bi zaobilazili festivale i gitarijade... gdje god je i jedna osoba koja nas želi poslušati i blesaviti s nama mi ćemo doć zašto ne? ako se ima volje sve se da izorganizirat i dogovorit. što se tiče zbrke - nemam pojma i nisam baš detaljno još upućen. osobno nastojim biti vrlo tolerantan prema svemu i svima (osim prema netoleranciji) tako da podržavam sve ljude sa poštenim namjerama i idejama koje nose napredak... ne volim agresivu, zavist, glupost... to uvijek loše završi. ma..... PHC je dosta dugo prisutan bend i odavno je utkan u ri-rock tako mislim da nikakva ”zbrka” ne može promjeniti način našeg rada, našu glazbu ili pak utjecati na naše fanove. a to dali je PHC zapravo ”demo bend” ili uopće ”rock” i čiji je zapravo ”Ri-rock” mislim da to našu publiku uopće nije previše briga jer im je draže đuskat i smijat se a ne svađat se oko tih stvari. ustvari ajmo ovako: ri rok je moj - dala mi ga baba za jenu kunu!!! hahahahaaaaaaa.

RI-ROCK: Aktivno furate web www.studijozasirotinju.com, misliš li da fanovi (jer PHC stvarno imaju fanove) to prate, imate li feedback putem sajta?

BORO: mi ? nene... to je od www.studijozasirotinju.com a PHC se krpa na istom serveru :)))).. primamo brdo mailova (a i smsova) a i statistika dowloada je vrlo ohrabrujuća :) ali malo smo to zapustili istina....uvijek nam uleti nešto bitnije...zato smo angažirali profesionalce (www.iac.hr) i oni će to sada napraviti kako spada - danas po meni ako je bandu imalo stalo do sebe mora imat internet stranicu jer mi se čini da ce internet biti (ako već i nije) najjači medij uopće. ali već i sada gore su tekstovi, slike, par mp3ca i slično pa klikaj narode!!!

RI-ROCK: Kad će novi CD?

BORO: eheeeeee... pa čuj evo kad se ŠULJO jos malo udomaći ćemo zbrljat nešto... ideja ima... u planu je novi cedejić sa prepjevima ali poslije toga definitivno ćemo radit nove autorske pjesmice... a do tada...vidimo se naživo!!!

RI-ROCK: Poruka za široke narodne mase...

BORO: tolerancija & zajebancija!

RI-ROCK: Jesam te štogod zaboravio upitati?

BORO: sigurno jesi :)

RI-ROCK: Ziher. To ćemo drugi put, ima dana...

Robert Paulić

Objavljeno 24.10.2005.

Vremeplov

Ustvari počeo sam se baviti fotografijom na prilično atipičan način. Nisam startao kao većina drugih dečki na putu do umjetničkog fotografa radom po novinama, pogotovo omladinskim. Ja sam odmah krenuo sa izložbama fotografija.
Rino Gropuzzo, riječki fotograf