Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Branko Kostelnik - ”Moj život je novi val”, knjiga intervjua

Branko Kostelnik - ”Moj život je novi val”, knjiga intervjuaKnjiga intervjua Branka Kostelnika ”Moj život je novi val” - razgovori s prvoborcima i dragovoljcima novog vala [među kojima nalazimo i mnoge riječke glazbenike] - na jednome mjestu sakuplja razgovore koje je Branko Kostelnik, istaknuti novinar, glazbenik, glazbeni kritičar i organizator tijekom 2002. do 2005. godine vodio s najvažnijim sudionicima novoga vala.

To su redom Gregor Tomc [Pankrti], Petar Pero Lovšin [Pankrti], Boris Leiner [Azra], Valter Kocijančić [Paraf], Zdrave Čabrijan [Paraf], Vim Cola [Paraf], Jasenko Houra [Prljavo kazalište], Davorin Bogović [Prljavo kazalište], Predrag Kraljević [Termiti], Nebojša Čonkić Čonta [Pekinška patka], Jura Stublić [Film], Darko Rundek [Haustor], Zoran Predin [Lačni Franz], Dušan Kojić Koja [Šarlo akrobata], Vlada Divljan [Idoli], Srđan Gojković Gile [Električni orgazam], Laibach, Margita Stefanović Magi [Ekatarina Velika], Zoran Kostić Cane [Partibrejkers], Anja Rupel [Videosex] i Iztok Turk [Videosex].

Kostelnik u devetnaest intervjua navodi sudionike novoga vala da mu ispričaju svoje viđenje najvažnijeg glazbenog pokreta na području bivše Jugoslavije. Branko Kostelnik spremajući većinu ovih intervjua isključivo za ovu knjigu uspio je iz sugovornika izvući ono najbolje, skrivene tajne, manje poznate detalje iz njihovih karijera – jednom riječju kako je sve nastalo i kako se sve pokrenulo.

U knjizi ”Moj život je novi val” mnogi legendarni, ali već gotovo posve zaboravljeni muzičari, po prvi put nakon mnogo godina progovaraju o svojim karijerama, poput Valtera Kocijančića ili Nebojše Čonkića Čonte. Sudionici novoga vala danas se nalaze diljem svijeta od Kanade, preko Londona, Beča, Pariza do Ljubljane. Knjiga razgovora s prvoborcima i dragovoljcima novog vala važan je dokument vremena, dokument koji govori i o jednom prošlom vremenu, ali i o današnjem vremenu kada se novi val iznova počeo otkrivati.

Bez sumnje, ova će knjiga postati nezaobilazna u proučavanju novoga vala. Knjiga je opremljena s pedesetak najboljih fotografija iz vremena novoga vala koje su za ovo izdanje ustupili najveći onodobni fotografi, Dražen Kalenić, Mario Krištofić, Ivan Posavec, Mio Vesović, Andrija Zelmanović i mnogi drugi. Mnoge od fotografija sakupljene su iz privatnih foto albuma glazbenika te su u knjizi prvi put objavljene. Zanimljivo štivo za ”staro i mlado”, pogotovo danas kada je rock ponovo aktualiziran, kako u svjetskim, tako i u našim domaćim kulturnim i glazbenim prilikama.

Riječ autora:
Kada sam vrelog lipnja, sada već daleke 2000. godine, zajedno s kolegom i prijateljem Tomislavom Brlekom, nakon sveopće kolektivne katarze u zagrebačkoj Tvornici, na prvom pravom velikom povratničkom koncertu nekoga ”s one strane granice”, nakon punih deset godina - a o Vladi Divljanu je riječ - sutradan s njim napravio veliki intervju koji je objavljen u Zarezu, nisam ni sanjao da će to biti prvi u nizu intervjua za koje će se kasnije roditi ideja da se uknjigove u ovakvo jedno izdanje koje upravo držite u ruci. Prvu bubu u uho bacio mi je sam Divljan, nevjerojatni šarmer i svjetski putnik, jedan od - po mom osobnom sudu - ponajboljih izdanaka ex YU novovalne škole, kada je na spomenutom koncertu, predstavljajući novi Old Stars Band, svog vjernog suradnika i prijatelja, simpatičnog bucmastog basista Zdenka Kolara nazvao prvoborcem iz ’81. Nakon probijenog leda, slijedila su sve češće i gostovanja drugih punk/novovalnih prvoboraca (i dragovoljaca, dodao bih, i jesam!) poput Zorana Predina, Dušana Kojića Koje i Srđana Gojkovića Gileta, a hrvatsku metropolu je posjetila i legendarna klavijaturistica Margita Stefanović Magi i sa zagrebačkim rokerima dala svoj obol nostalgičnom sjećanju...

Broj stranica: 400
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2004
Izdavač: Fraktura, Zg, HR.

Mate Bogut

Objavljeno 09.03.2006.

Vremeplov

Punk kao pokret možda i jest mrtav ali neke ključne zasade tog pokreta, tako zorno prisutne na riječkoj sceni, zasigurno nisu. Jer bez tih zasada, uobličenih u glazbenom antikonformizmu, u nepristajanju na diktat industrije zabave, u naglašenoj individualizaciji autorskog rukopisa, sve pod cijenu svjesna pristajanja na status marginaliziranog, teško da bi te scene ikad bilo.
Velid Đekić, riječki publicist i novinar