Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Damir Čargonja Čarli - Reakcija na tekst ”Palach kao muzej riječke alternative?”

Damir Čargonja Čarli - Reakcija na tekst ”Palach kao muzej riječke alternative?”U nastavku prenosimo u potpunosti reakciju Damira Čargonje Čarlija na objavljen tekst ”Palach kao muzej riječke alternative?”.

Poštovani,

vezano uz Vašu objavu teksta iz Novog Lista ”Palach kao muzej riječke alternative?” i komentar na njega, želio bih javnosti i vama pojasniti neke od svojih ideja i stavova, te na taj način doprinijeti raspravi o temi koju smatram bitnom za kulturnu scenu Rijeke i šire. Ideja muzeja u Palachu nije nova i MMC je već nekoliko godina razrađuje na način sakupljanja dokumentacije, umjetničkih radova, te proučavanja pravnih propisa koje je potrebno poštivati za vrijeme realizacije ovakvog projekta a i kasnije. Dio tih materijala; dokumentacije, umjetničkih radova možete vidjeti na izložbi „10 godina MMC-a“ koja je otvorena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Muzej nove umjetnosti / Museum of new art ili skraćeno MONA kako smo ga radno nazvali, neće biti razlog prestanka djelovanja Kluba Palach već će i programski i prostorno postati njegov dio. Upravo iz tog razloga smo krenuli u preuređenje i micanje šankova iz prvog djela Kluba Palach, s namjerom, da se uz dosadašnji prostor galerije O.K. i prostor kojeg zovemo Brigadirski klub dio prostora Kluba Palach prenamjeni za potrebe MONE.

Želim naglasiti da se preuređenje prostora izvodi po pravilnicima i Zakonu o muzejima u kojima su propisani tehnički uvjeti koje prostor mora zadovoljiti da bi dobio preporuku Muzejskog vijeća. Na osnovu dobivene preporuke Ministarstvo kulture odlučuje dali će dati dozvolu potrebnu za registraciju ustanove muzeja. Ovim zakonom i pravilnicima su također određeni uvjeti koje mora muzej ovakvog tipa zadovoljiti a po pitanju broja i stručnosti osoblja zaposlenog u jednoj takvoj ustanovi te fundusu muzeja, obradi muzejskog materijala kao i ostalih radnji potrebnih za stručno i savjesno funkcioniranje muzeja.

Ovom prilikom se osvrćem na tekst objavljenom u Novom Listu u kojem novinarka namjerno izbacuje moj odgovor na pitanje o stručnoj ekipiranosti budućeg muzeja, te na taj način provocira odgovor pročelnice Persić, ako je njen odgovor uopće bio takav u što osobno sumnjam, kako bi dodatno „zakuhala“ priču. No, novinari žive od priča istinitih i poluisitnitih i treba ih možda razumjeti.

Djelatnost MONE koja je u podnaslovu teksta u Novom Listu navedena kao djelatnost objedinjavanja dokumentacije riječke rock scene neće nikako biti jedina djelatnost s obzirom da se riječka alternativna kulturna scena sigurno ne veže isključivo uz glazbu.
Riječka alternativna glazbena povijest je važan predmet interesa budućeg muzeja a prilikom njene stručne obrade svakako će biti pozvani oni ljudi koji o njoj nešto znaju i mogu pomoći.
Djelatnost MONE neće biti vezana samo uz naš grad već će u djelu svog programa putem prezentacije umjetničkog rada pojedinaca, raznih grupacija, organizacija, pokreta, koji nisu iz riječkog alternativnog miljea, sakupljanjem i obradom njihovih materijala, doprinositi daljnjem razvoju riječke alternativne scene.

Što se tiče sakupljanja, obrade i prezentacije dokumentacije riječke glazbene scene od strane vaše udruge, objavljene na portalu RiRock.com, smatram da je to nažalost rijedak ali hvale vrijedan primjer koji će sigurno doprinijeti u realizaciji želja svih nas da riječka alternativa konačno dobije mjesto koje i zaslužuje.

Damir Čargonja Čarli


Obrada: RiRock.com

Objavljeno 18.07.2007.

Vremeplov

Ja sam polako odabrala neki svoj ton i zvuk vokala tako da sad puno teže padam pod utjecaje.
Natali Dizdar