Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Damir Urban vs. Nikola Tesla - Tri čvora na trepavici

Damir Urban vs. Nikola Tesla - Tri čvora na trepaviciKoncert Damira Urbana: Tri čvora na trepavici (Torpedo, Rijeka, 17. srpanj)
Dirigent: Alan Bjelinski
Sudjeluju: Urban & 4 i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca

Sanjao sam kako se glazba poput konca ušila u mene.
Sanjao sam kako imam nepobjedivu vojsku ljudi, najbolji bend na svijetu.
Sanjao sam kako ću raditi s dirigentom dovoljno ludim i slobodnim da se dignemo visoko, visoko... gdje zvuk postaje slika.
Sanjao sam kako ću pustiti glas uz najveći orkestar... kako ćemo glazbom ispuniti svaki još neosvijetljeni kut neba.
Sanjao sam kako ću možda jednom biti dijelom ”Riječkih ljetnih noći”... postati najsretniji čovjek svijeta.
Sanjajte sa mnom... budni.
O tri čvora na trepavici... O onom nedostižnom nečemu.
(Damir Urban)

Damir Urban, Alan Bjelinski i Nikola Tesla čine glazbeno-scensko djelo pod nazivom ”Tri čvora na trepavici” koji će se premijerno prikazati u petak, 14. srpnja u riječkoj tvornici Torpedo u sklopu ovogodišnjeg programa Riječkih ljetnih noći. Osim Rijeke, ”Tri čvora na trepavici” u planu je na jesen predstaviti svoju energiju zvuka i u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Nakon gotovo dvije godine od začetka ideje, suradnja glazbenika Urbana i maestra Alana Bjelinskog nadahnuta Teslinim maestralnim radom, oživjet će ”u obliku čiste energije”. Primarni princip iskorištavanja prirodne energije da bi služila čovjeku, Urban je pretočio u svoj princip - iskorištavanje energije zvuka da bi se postalo čovjekom. Bjelinski će pak svojom dirigentskom palicom ravnati Urbanovom četvorkom (Marco Bradaschia - bubnjevi i udaraljke, Sandi Bratonja - bas, akustična gitara i harmonika, Saša Markovski - klavijature, Luka Toman - gitara) i Opernim orkestrom HNK Ivana pl. Zajca koji broji gotovo 60 ljudi, te time svima okupljenima pružiti događaj za pamćenje.

Za ovaj koncert pripremljena je vrhunska tonska tehnika, kao i posebno pripremljeni filmski efekti, a ovom prilikom želja je svih oživjeti vječnu energiju kao ostavštinu Nikole Tesle prikazujući je putem specijalnih vizualnih i audio trikova u izvedbi HVFX grupe iz Engleske i Denija Šesnića.

Postoji nekoliko razloga zašto smo koncert nazvali ”Tri čvora na trepavici”. Naime, kada smo počeli raditi na ovom projektu znali smo da želimo ostvariti nešto savršeno i idealno, pa samim time možda i nedostižno. Isplesti tri čvora na trepavici predstavljalo bi iznimnu vještinu i savršenstvo talenta i spretnosti koje bismo ovim djelom željeli dostići. Zanimljivo je da je Nikola Tesla, čijim smo radom djelomično i bili inspirirani, ovaj izraz upotrijebio kada je opisivao svoju majku. Naime, rekao je da je njegova majka imala toliko spretne ruke da je mogla isplesti tri čvora na trepavici. Nama se činilo primjerenim i dovoljno poetičnim da svoje djelo nazovemo upravo tim imenom - izjavio je Damir Urban nedavno riječkom Novom listu. Treba dodati i to da upravo prostor nekadašnje tvornice Torpedo u kojem je davne 1866. izumljen prvi torpedo će pružiti idealnu kulisu za ovaj glazbeno-scenski događaj.

Ulaznice se po cijeni od 99 kuna mogu kupiti u TIC-u na Korzu te na blagajni HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Info na Rijeckeljetnenoci.com.

Nikola Tesla - Čovjek izvan vremena

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje.
Nikola Tesla, Smiljan 1856. - New York 1943.

Hrvatski pronalazač, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla je rođen 10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljan kod Gospića (neki izvori navode da je ipak rođen 9. srpnja). Porijeklom je iz srpske obitelji. Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Nikolina Mandić neobrazovana ali veoma inteligentna žena. Nikola Tesla je bio sanjar s poetskom crtom, kako je sazrijevao svojim ranijim kvalitetama dodavao je samodisciplinu i želju za preciznošću. Tesla je pohađao njemačku osnovnu školu u Smiljanu, a istu je završio u Gospiću. Nakon toga upisao se u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Baš kao i svako dijete slobodno vrijeme najviše je volio provoditi s prijateljima. No, uživao je u hvatanju ptica (ljubav prema pticama pratiće ga čitav život) i čitanju. U vrijeme puberteta volio se kartati ali tako zarađeni novac nikada nije nosio kući već ga je poklanjao drugima. Nakon završetka gimnazije Nikola se dvije godine nije školovao. Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da postane svećenika ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu (Tehničko sveučilište). Kasnije će u Pragu studirati tehniku. Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama.

Jedno vrijeme radio je kao inžinjer Telefonskog društva u Budimpešti. Nakon Budimpešte zaposlenik je Edisonove tvrtke (Continental Edison Company) u Parizu. Godine 1883. na zadatku u Strasbourgu izvan radnog vremena konstruira prvi indukcijski motor. Godinu dana kasnije - 1884. odlazi u Sjedinjene Države i postaje američki državljanin. U New York je stigao s četiri centa u džepu, nekoliko vlastitih pjesama i proračunima za leteći stroj. Prvo zaposlenje u Sjedinjenim Državama našao je ponovo u tvrtki Thomasa Edisona, ali se dva izumitelja nikako nisu mogla složiti u načinu rada, što je vodilo ka neizbježnom sukobu. U svibnju 1885., George Westinghouse, glava Westinghouse Electric Company iz Pittsburga kupuje prava na Teslin patent višefaznog sistema naizmjenično pokretnog dinama, transformatora i motora. Ta transakcija dovela je do velikog sukoba između Edisonovog direktnog sistema i Tesla-Westinghouseovog izmjeničnog pristupa u kojem je ovaj drugi odnio pobjedu. Tesla uskoro osniva vlastiti laboratorij u New Yorku 1887. gdje je radi do svoje smrti 1943. godine. Tada je napokon uspio izumiti elektro-magnetski motor koji će biti osnova svih strojeva koji se pokreću izmjenjivom strujom. Nastavio je stvarati važne izume kao što je npr. visokofrekventni elektricitet. U svom laboratoriju eksperimentirao je sa sjenografom, slično onome što je činio Wilhelm Röntgen kada je 1895. otkrio X-zrake. Pored toga radio je na svjetiljki s karobonskim dugmetom i različitim tipovima svjetla. Godine 1891. izumio je Teslin navoj, indukcijski navoj često korišten u radio tehnologiji. Dvije godine kasnije - 1893. u Chichagu je održan Expo, a izrada sistema osvjetljivanja povjerena je Tesli. Tesla je također predvodio i konstrukciju pogona hidrocentrale na Nijagarinim slapovima 1896. godine. Tesla je nastavio s novim izumima, kao što su bežični prijenos električne energije i radijsko upravljanje letjelicama. Također je osmislio preteče radara, iskorištavanje solarne energije, radio komunkaciju s drugim planetama itd.

U Colorado Springsu, gdje je boravio od svibnja 1899. do rane 1900., Tesla je došao do vjerovatno svog najvećeg otkrića - stacionarnih valova. Pomoću ovog otkrića dokazao je da Zemlja može poslužiti kao vodič i može reagirati kao glazbena viljuška na električne vibracije na određenoj frekvenciji. Također je upalio 200 žarulja koje nisu bile povezane žicom na udaljenosti od 40 kilometara, a koje su svaka pojedinačno osvijetljavale krug od 41 metra oko sebe. U to vrijeme bio je posve siguran da prima signale s druge planete, a zbog čega je bio ismijavan. Vračajući se 1900. u New York Tesla je s kapitalom američkog financijera J. Pierre Pont Morgana od 150.000 USD započeo konstrukciju tornja koji bi bežičnim putem odašiljao signale. Tesla je tvrdio da je zajam osigurao tako što je 51 % prava na svoje patente na polju telefonije i telegrafije ustupio Morganu. Pomoću tog tornja želio je osigurati slanje slika, poruka, vremenskih prognoza i burzovnih izvještaja bežičnim putem. Projekt je napušten zbog financijske panike, problema s radnom snagom i Morganovim odustajanjem od projekta. To je bio najveći Teslin poraz. Tesla je tada svoj rad presumjerio na turbine i druge projekte. Zbog nedostatka novca njegove ideje su ostale u bilježnicama koje se još uvijek proučavaju. Godine 1917. Tesla je odlikovan Edisonovom medaljom, najvećim odlikovanjem Američkog instituta elektroinženjera.

Tesla je imao veoma mali broj bliskih prijatelja. Među njima bili su pisci Robert Underwood Johnson, Mark Twain i Francis Marion Crawford. U financijskim pitanjima bio je prilično nespretan i ekscentričan, vodio se kompulzivnošću. I među znanstvenicima i u javnosti pratila ga je reputacija samotnjaka i ekscentrika. Njegov ekscentrizam spriječavao ga je da ga ljudi slušaju i da ostvaruje zaradu od svojih izuma. Iako mu je bio potreban novac 1912. godine odbio je primiti Nobelovu nagradu iz fizike jer je tvrdio da njegov suprimatelj Thomas Edison nije pravi znanstvenik. Zadnje godine svog života proveo je hraneći golubove i živio je uglavnom od godišnjeg honorara iz svoje domovine. Imao je progresivni zametak fobije. Ali istovremeno je bio brilijantan znanstvenik koji je imao dara da praktično dokaže svoje hipoteze. Njegove špekulacije o ostvarenju komunikacije s drugim planetama, izjave da može razdijeliti Zemlju poput jabuke, kao i njegova tvrdnja da je izmislio smrtonosnu zraku koja može uništiti 10.000 aviona na udaljenosti od 400 km nailazile su na podsmijehe i kritike. No untač tomu Tesla se danas smatra jednim od najplodnijih genija u elektrotehnici. Velika Teslina zasluga je uvođenje izmjenične struje u široku uporabu. Njegovi izumi zasnivani na izmjeničnoj struji postali su temelj cijelom daljnjem razvoju elektrotehnike. Ostvario je oko tisuću pronalazaka i patenata - pronašao indukcijski motor, trofazni sustav za prijenos električne snage, generator i transformator za struje visoke frekvencije (Tesline struje) i dr. Tesla je bio također jedan od pionira radio-tehnike: otkrio je sustav za bežično upravljanje i davanje znakova na daljinu, pronašao je nov sustav osvjetljenja, konstruirao je visokofrekventne alternatore kao osnovu emisionih radio-stanica, proizveo je neprigušene elektromagnetske valove, otkrio je i patentirao princip rezonancije za radio-veze, izložio ideju o interplanetarnim telekomunikacijama pomoću ultrakratkih valova, a zamislio je u cjelini radarski sustav. Objavio je radove iz fizike u kojima je iznosio originalne ideje koje su se kasnije ostvarile. U čast stogodišnjice Teslina rođenja Međunarodna elektrokomisija nazvala je njegovim imenom jedinicu magnetske indukcije Tesla (znak - T). U Češkoj jedna tvornica žarulja nosi njegovo ime, dok u Hrvatskoj postoji tvrtka Nikola Tesla - Ericsson koja se prvenstveno bavi telefonijom.

U javnim glasilima povremeno se javljaju priče kako je Nikola Tesla osmislio neke izume koje nikada nije obznanio. Za te izume navodno se interesiraju poznate obavještane službe. Navodno je riječ o bežičnom prijenosu električne energije i mogućnosti da se materijalizirani objekti učine nevidljivima. Filmsku verziju ovog posljednjeg ”pronalaska” možete vidjeti u filmu ”Philadelphia Express” koji je navodno rađen prema istinitom događaju. Obzirom da je Tesla bio plodan pronalazač neke njegove pronalaske pokušavalo se pripisati drugim pronalazačima (Marconi npr.).

Nikola Tesla je preminuo u New Yorku 7. siječnja 1943. godine u 87-oj godini života. Nakon Tesline smrti kovčezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i druge počasti, kao i njegove laboratorijske bilješke zapečačeni su. Neko vrijeme nalazili su se u vlasništvu Teslinog rođaka i jedinog nasljednika Save Kosanovića. On je kasnije svoje tako stečeno nasljedstvo poklonio gradu Beogradu, a u svrhu osnivanja muzeja Nikola Tesla. Za vrijeme 2. svjetskog rata Nikola Tesla je javno podržao partizanski pokret u bivšoj Jugoslaviji, poznata je njegova izreka ”ponosim se svojim srpskim porijeklom i Hrvatskom domovinom”.

Gotovo je nemoguće pričati o Tesli samo kao o izumitelju - piše u jednom svojem osvrtu japanska kustosica medijske umjetnosti i predsjednica srednjo­europskog kluba Teslinih obožavatelja Keiko Sei. Njegovi sljedbenici uvijek se moraju nositi s viškom koji ga prati. Postoje složeni razlozi za to, i baš ta složenost bila je razlog da sam se zainteresirala za Teslu. Zato sam kasnih osamdesetih godina počela organizirati seriju izložbi i simpozija u uvjerenju daje Tesla važan subjekt i u kontekstu suvremene medijske umjetnosti. Nije moguće sažeti život tog izumitelja u kratak tekst. Zato ću se u daljnjem tekstu usredotočiti na pitanje zašto je Tesla izbrisan iz stranica povijesti.

Pričalo se da su industrijski divovi i moćni karteli, kao što su Rockefeller ili J P Morgan iz General Electrica pokušali sabotirati njegove izume financijskim putem. Vrlo je vjerojatno da su poduzete i druge mjere kako bi se prezrelo genija i njegova dostignuća. Jedan od nevjerojatnih primjera je fotografija iz 1921. godine, na kojoj su Einstein, Charles Steinmetz i Tesla. Modificirana kopija te fotografije kružila je među novinarima neko vrijeme, a na njoj se Tesla ne pojavljuje. Izbrisan je kako ne bi bio vrednovan jednako kao Einstein.

Takva manipulacija fotografijama, često korištena u totalitarnim društvima poput ranog Sovjetskog Saveza, upotrijebljena je da bi se iz ljudskog sjećanja uklonila izumiteljeva utopijska vizija. Sve do njegove smrti protiv Tesle usmjeren savez Edisona, Marconija, Steinmetza i drugih nalazio je načina da u svakoj prilici napadne Tesline ideje i djelovanje. Odgovarajući na pitanje koliko ga smetaju ti ljudi koji ga žele spriječiti, Tesla izgovara danas slavni komentar: ”Sadašnjost je njihova, no meni pripada budućnost”.

Unesco i Hrvatska vlada proglasili 2006. godinom Nikole Tesle.

Linkovi: Nikolatesla.hr, Znanstvenici, Tesla-museum.org, Teslasociety.com Literatura: Margaret Cheney objavila je dosad najbolje napisanu njegovu biografiju ”Tesla - čovjek izvan vremena” originalno objavljenu 1978. godine, kasnije je nadopunjavana - prevedena je i na hrvatski jezik.

Robert Paulić

Objavljeno 28.06.2006.

Vremeplov

Biti intelektualac stvara mnoga pitanja bez odgovora. Možeš napuniti život idejama a još uvijek sam odlaziti kući. Ono što uistinu imaš a vrijedi su osjećaji. To je meni glazba.
Janis Joplin