Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Dani hrvatskih doksa u Art-kinu Croatia

Dani hrvatskih doksa u Art-kinu CroatiaDani hrvatskih doksa u Art-kino donose presjek dvogodišnje dokumentarne produkcije u Hrvatskoj kroz šest filmskih naslova, od kojih svaki na svojevrstan način korespondira s hrvatskom svakodnevicom.

U posljednjih tjedan dana mjeseca svibnja riječku publiku očekuju četiri riječke premijere, ali i dva filmska favorita riječke publike. Pred nama su priče o tragično stradalim Luki Ritzu i Nenadu Vižinu, o pravom heroju Darku Kralju i heroini Slavenki Drakulić, ali i o studentskom pokretu i radničkim nevoljama. Upravo su to priče koje zrcale našu hrvatsku zbilju.

Svečano otvorenje Dana hrvatskih doksa održat će se u četvrtak, 24. svibnja u 20 sati projekcijom novog filma mladog redatelja Igora Bezinovića – Blokada.

Blokada nudi jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a nastavio i u Rijeci, Puli, Zadru, Splitu... Redatelj Igor Bezinović pratio je sve, od ushićenih pripremnih sastanaka i blokiranja nastave do prvog umora, kroz intimne situacije i međusobne noćne rasprave, od prvotne podrške većine članova fakultetskog vijeća do okretanja leđa tih istih profesora uz pokušaj studenata da dođu do skrivenoga ministra obrazovanja. Ovaj film pokazuje da blokada nije samo fizička, već da ima mnogo šire značenje, ali i značaj za cjelokupnu hrvatsku javnost. Film Blokada je nagrađen na 21. danima hrvatskog filma nagradom publike i nagradom Oktavijan Društva filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film.

Jesam li sretna?, film Vanje Sviličić, otkriva svijet koji se nalazi u pozadini hotelske udobnosti, a koji je obilježen svakodnevnom borbom za posao i egzistenciju. Ovo je priča o sobaricama koje rade u hotelu u centru Zagreba. Dok pratimo njihovu radnu svakodnevicu globalna ekonomska i financijska kriza potresa njihova radna mjesta. Promatrajući žene kako obavljaju svoj svakodnevni posao pratimo ih kroz fazu eskalacije problema do predstojećih otpuštanja. Glavni lik je glavna sobarica Marija koja ima zadatak nadzirati rad ostalih. Razapeta između prijateljstva i zadatka da procijeni tko će ostati na svom radnom mjestu, Marija se cijelo vrijeme psihički lomi. Svaki radni dan donosi opasnost, netko će ostati bez posla, netko će platiti cijenu recesije. Film je nagrađen na Liburnija Film Festivalu i ZagrebDoxu 2011. godine posebnom nagradom žirija.

Riječku će premijeru doživjeti i dokumentarni film Kralj u režiji Dejana Aćimovića o Darku Kralju, paraolimpijcu i stopostotnom invalidu. U teškom ranjavanju Kralj gubi lijevu nogu, četrnaest dana leži u komi, liječnici mu jedva spašavaju život, a nedugo nakon toga ostavlja ga supruga. Ponovno uči hodati i jedva se odupire depresiji. Danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle. Kralj je jedini sportaš u povijesti sporta, koji je na najvećem svjetskom natjecanju, Paraolimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu, u samo jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta za redom.

Uz četiri riječke premijere filmova, u Art-kinu repriziramo i tražene dokumentarne uspješnice. Najprije je riječ o filmu riječke redateljice Morane Komljenović, Bosanoga (sasvim slučajna smrt), koji govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci i koji su ostali nerazjašnjeni, ali i dalje žive u društvenom tkivu grada. Prvi riječki hipi, Nenad Vižin, navodno je, bježeći od tadašnje milicije, sam skočio s prozora hotela Continental. Nenad je urmo tri dana nakon događaja. U službenu milicijsku priču ne vjeruje cijela jedna generacija Riječana i Riječanki. Bosanoga je nagrađena na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma nagradom za najbolju produkciju, a na ZagrebDoxu posebnim priznanjem žirija.

Na pitanje Tko je ustvari Slavenka Drakulić? odgovor nastoji dati poznati redatelj Petar Krelja u dokumentarnom filmu Slavenka ili o boli. Svojevrstan filmski portret poznate hrvatske spisateljice Slavenke Drakulić, temeljen na crticama iz njezinoga života, progovara o potresnoj i teškoj, ali i odvažnoj borbi protiv bolesti otkazivanja bubrega.

Za kraj svibanja čeka nas dokumentarni film Miroslava Sikavice o tragično preminulom mladiću Luki Ritzu. Premlaćivanje zagrebačkog maturanta Luke Ritza, njegova posljedična smrt 2008. godine te višemjesečna potraga za maloljetnim počiniteljima, potresli su hrvatsku javnost i potaknuli dotad neviđenu građansku kampanju otpora eskalaciji vršnjačkog nasilja. Oblak je intimna priča koja se događala daleko od očiju javnosti - dugometražni dokumentarac o traumatičnom gubitku sina jedinca, najboljeg prijatelja, prvog dečka. Film koji u vremenskom razdoblju od godinu dana nakon Lukine smrti prati njegove najbliže u svakodnevnoj borbi s bijesom, tugom, razočaranjem, tjeskobom i uspomenama. Istovremeno to je i priča o potrebi i važnosti građanske solidarnosti i aktivizma u današnjem društvu. Oblak je nagrađen na 21. danima hrvatskog filma nagradom za najbolju montažu (Iva Kraljević) i nagradom za najboljeg producenta (Fade In).

Posebnost ovih Dana hrvatskih doksa svakako jest i dolazak redatelja i redateljica ovih izvrsnih filmskih ostvarenja. U Art-kino Croatia dolaze Igor Bezinović, Morana Komljenović, Vanja Sviličić, Dejan Aćimović i Miroslav Sikavica. Razgovori s redateljima održat će se nakon prve projekcije njihovog filma prema programu.

Raspored Dani hrvatskih doksa, od 24. do 31. svibnja

četvrtak, 24. svibnja
20h Blokada (režija: Igor Bezinović; Hrvatska, 2012., 92’)
- svečano otvorenje
- gosti Igor Bezinović i Oliver Sertić

petak, 25. svibnja
19h Blokada (režija: Igor Bezinović; Hrvatska, 2012., 92’)
21h Jesam li sretna? (režija: Vanja Sviličić: Hrvatska, 2010., 60’)
– gošća Vanja Sviličić

subota, 26. svibnja
19h Jesam li sretna? (režija: Vanja Sviličić: Hrvatska, 2010., 60’) – dokumentarni
21h Kralj (režija: Dejan Aćimović; Hrvatska, 2011., 75’ )
- gost Dejan Aćimović

nedjelja, 27. svibnja
19h Kralj (režija: Dejan Aćimović; Hrvatska, 2011., 75’ )
21h Bosanoga (sasvim slučajna smrt) (režija: Morana Komljenović; Hrvatska 2011., 74’)
- gošća Morana Komljenović

ponedjeljak, 28. svibnja
Dani hrvatskih doksa:
19h Bosanoga (sasvim slučajna smrt) (režija: Morana Komljenović; Hrvatska 2011., 74’)
21h Slavenka ili o boli (režija: Petar Krelja; Hrvatska, 76’)

utorak, 29. svibnja
Dani hrvatskih doksa:
19h Slavenka ili o boli (režija: Petar Krelja; Hrvatska, 76’)
21h Oblak (režija: Miroslav Sikavica; Hrvatska, 2011., 78’)
- gost Miroslav Sikavica

srijeda, 30. svibnja
Dani hrvatskih doksa:
19h Oblak (režija: Miroslav Sikavica; Hrvatska, 2011., 78’)
21h Blokada (režija: Igor Bezinović; Hrvatska, 2012., 92’)

četvrtak, 31. svibnja
Dani hrvatskih doksa:
19h Blokada (režija: Igor Bezinović; Hrvatska, 2012., 92’)
21h Blokada (režija: Igor Bezinović; Hrvatska, 2012., 92’)

Objavljeno 24.05.2012.

Vremeplov

Ako ne vježbam jedan dan to osjećam ja. Ako ne vježbam dva dana to osjeća moj instrument. Ako ne vježbam tri dana to osjeća moja publika.
Mstislav Rostropovich