Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Deva - Prvi u svijetu snimio album na PlayStationu

Deva - Prvi u svijetu snimio album na PlayStationuPrvi samostalni album Opatijca ”na privremenom radu u Rijeci” Dejana Adamovića Deve ”Dobri kućni duh” u izdanju Aquarius Recordsa bio bi još jedan u nizu albuma da iskusni glazbenik koji je surađivao s bendovima iz Rijeke, te Zagreba cijeli album nije realizirao na PlayStationu. Naime, Deva je prvi glazbenik u Hrvatskoj, a možda i u svijetu koji je svoj album u potpunosti realizirao pomoću programa ”Music 2000” za Sonyevu konzolu za igrice, popularni PlayStation.

Uopće nisam planirao snimiti album na PlayStationu. Naime, prolazio sam kroz inspirativni period života i napisao sam nekoliko pjesama koje sam imao potrebu pohraniti, a nisam ih želio zapisati na notnom papiru, već sam htio čuti kako one zvuče. Otkad se pojavio, veliki sam obožavatelj PlayStationa pa sam si nabavio program ”Music 2000” i odmah sam poludio za njim jer je praktičan i brz. Iako postoje kvalitetniji kompjuterski programi namijenjeni profesionalnom radu, ”Music 2000” najbolji je za kućnu upotrebu. Kad sam završio snimanje, snimku sam podijelio prijateljima koji su pohvalili album, a snimka je potom igrom sretnih okolnosti došla u ruke generalnom zastupniku Sony PlayStationa za područje bivše Jugoslavije, zagrebačkoj tvrtki GMC koja se odmah zainteresirala jer, koliko je njima poznato, to još nitko na svijetu nije napravio, kazao nam je Deva i naglasio kako je i svjetski poznati Moby na albumu koristio neke samplove programa uz žive instrumente, ali u puno manjoj mjeri. Naime, Deva je kompletan album, a u jednoj pjesmi čak i back vokale, realizirao na PlayStationu, a isti je program koristio i za dio produkcije, što znači da je polovica studijskog posla obavljena u programu ”Music2000”.

Generalnom uvozniku GMC se jako svidjela ideja, priča im je bila jako zanimljiva i velikodušno su se ponudili pomoći. Snimku su poslali u središte Sonyja kojima se također dopala ideja, no problem je jezična barijera tako da postoji mogućnost da se album snimi na engleskom jeziku. Svima je to jako simaptično i svi se čude kako sam to uspio realizirati, no namjera nije bila napraviti album na taj način, već se sve dogodilo spontano, kaže on.

Pjesme su nastale u relativno kratkom roku, ali kad sam odlučio napraviti album, zatvorio sam se u kuću na godinu dana i intenzivno radio. Sve su pjesme autobiografske, ljubavne, moram li još što dodati – kukam, žalim se i pitam zašto, zašto, zašto. ”Dobri kućni duh” stih je jedne pjesme u kojoj molim da ona bude moj dobri kućni duh. Pjesme su iskreno moje, to je moje osobno iskustvo, a tekstovi sve govore, priznao nam je Deva i dodao kako je riječ o pop glazbi, potpuno drugačijem glazbenom žanru od onog po kojem je dosad bio poznat.

Mnogi prijatelji ne mogu vjerovati da je to izašlo iz mene. Naime, svirao sam u rokerskim i još žešćim bendovima u Hrvatskoj, poput benda ”Very Expensive Porno Movie”, zatim nekadašnjih ”Yarsa”, a s još tri djevojke iz benda ”Mayflower” predstavljali smo Hrvatsku na Biennalu mladih u Lisabonu. Surađivao sam i s brojnim drugim riječkim bendovima, a trenutačno sviram u bandovima ”The Stuff” i ”Metrobolik”. Obožavam Stinga i ”Ekatarinu Veliku”, a dvanaest pjesama na albumu su pop skladbe koje na sekundu zadiru u alternativu, kaže nam Deva i poručuje kako je sve spremno za izdavanje albuma, još samo da Aquarius Records i tvrtka ”GMC” dogovore neke bitne sitnice, pa će ”Dobri kućni duh” ugledati svjetlo dana.

Danijela Bauk - Novi list / obrada: Ri-rock.com

Objavljeno 13.07.2006.

Vremeplov

Nikada se nisam osvrtala unatrag sa žaljenjem. Nikada nisam mislila zašto nisam postala glumica ili zašto sam samo veslala za Johnom? Uvijek sam hodala uz njega, a on je uvijek podržavao sve što sam radila.
June Carter Cash