Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Doček Nove godine u Rijeci - Srce nije kamen, lova nije problem

Doček Nove godine u Rijeci - Srce nije kamen, lova nije problemVjerojatno ste već čuli informaciju da bi doček Nove godine na riječkom Korzu svojim nastupom trebao ”uveličati” makedonski pop soap pjevač Toše Proeski, te shodne time svojim lakoglazbenim repertoarom zasnovanom samo na jednom hitu zabaviti okupljeno pučanstvo koje tradicionalno dolazi u centar Rijeke ispratiti staru i dočekati Novu godinu. Prošlih godina željenu pozornicu (radi se o iznimno unosnom poslu za izvođača i njegov menagment brojivom u opipljivim desecima tisuća eura) na riječkom Korzu dijelili su Oliver, Gibonni, Parni valjak, Severina, Hladno pivo, Novi Fosili i drugi.

Bili vi sretni ili ne odabirom izvođača činjenica je da su iz Grada Rijeke redovno konzultirali HGU podružnicu Rijeka pri odabiru imena koja bi mogla nastupiti 31. prosinca - no, ove godine to nije slučaj. Upravo je HGU kao strukovna organizacija glazbenika bio dobar izbor za pružanje savjetodavne i logističke pomoći gradskim čelnicima. Grad Rijeka je ove godine prihvatio ponudu Primorskog radija, i mada još ugovor nije službeno potpisan, gotovo je sigurno da će Proeski, bez obzira što je u kratkom roku tri puta nastupao u Rijeci, sebi još jednom priskrbiti sigurnu novogodišnju gažu. Iz riječkog HGU-a se pretjerano ne slažu s odabirom ovog izvođača, pogotovo što njihova savjetodavna usluga ovoga puta nije zatražena, već je elegantno i ”na mala vrata” zaobiđena. Predsjednik Damir Urban je to i potvrdio izjavom da Proeski nikako ne nudi ekskluzivitet, nema repertoar kojim bi zabavljao publiku puna dva sata, te da postoje daleko kvalitetniji glazbenici, kako domaći, tako i strani.

Iako je na adresu Gradskog poglavarstva stiglo nekoliko ponuda, čini se da je Grad Rijeka prosudio da je upravo ponuda Primorskog radija najatraktivnija, pa će do kraja ovog tjedna dogovoriti i posljednje detalje vezane za petosatni novogodišnji program te potpisati i konačan ugovor s Proeskim.

Tradicionalni novogodišnji koncerti na otvorenom uvijek je bio predmet gradsko-glazbenih tema, no do ”slučaja Proeski” sve se manje više svodilo na to da Rijeci treba ponuditi ipak zabava s naznakom glazbene mainstream kvalitete - što je do sada relativno uspješno prolazilo, posebice kada su u pitanju Parni valjak, Oliver, Gibonni i Hladno pivo. Angažman Proeskog ipak daje jasne naznake da se ipak radi o bjelodanom proklizavanju na tankom ledu procjene glazbenog mainstreama za uspješno zadovoljavanje masovnog ukusa ”rockerskog grada” (koji to nije, ili je kada jest onda je to u svrhu skupljanja bodova u sasvim određene ciljeve, najčešće - političke i osobne).

Uključenje Nene Belane & Fiumensa u organiziranu gradsku novogodišnju večer je s druge strane mudra odluka, i da je, recimo, sve ostalo ”samo” na angažmanu Belana, ne kao dodatnog izvođača za ”ugrijavanje” već kao nosioca manifestacije, sve bi bilo daleko elegantnije rješeno u korist građana Rijeke željnih dobre zabave. Belan svojom pjesmaricom, koja se proteže još od uspješnica Đavola pa sve do danas, posve odgovara dosadašnjem profilu traženog izvođača za doček Nove godine. Nije zanemarivo i to da bi odrješivanje kese iz gradskog proračuna (neprovjerena informacija bazirana je isključivo na pretpostavci autora teksta koji nema uvid u možebitni ugovor s Proeskim i organizatorima; op.ur.) prošlo opipljivo bezbolnije.

Pri ”low budget” pristupu organizaciji novogodišnje večeri na otvorenom sasvim je dovoljno izbjeći snižavanje kriterija u smjeru preslikavanja modela malomišćanskih pučkih fešti u većim, ”gradskim” razmjerima i - problem je riješen. Trpeza je bogata samo ne treba miješati ”kruške i jabuke”. Uostalom, nisu li na stol Ureda Grada Rijeke pristigle raznovrsne ponude domaćih estradnjaka i glazbenika, posebice one ”s okusom mora, vina i soli”.

Ako se u Gradu već smatra da je potrebno izdvojiti značajan novčani iznos iz gradske blagajne za tradicionalni novogodišnji koncert možda se odgovor krije u gore navedenoj izjavi Damira Urbana, koji nije rekao ništa novoga, već samo ono što se mnogi već duže vrijeme i sami pitaju - zašto napokon ne dovesti neko recentno, popularno i komercijalno opravdano strano glazbeno ime? Podrazumijeva se da je s engleskog ili barem talijanskog i španjolskog govornog područja, u ovom slučaju ”stranim imenom” potpisnik ovih redova ne smatra glazbenike i (češće) niskokalibarske zabavljače s područja stameno-kamenog Balkana. No, time se iz korjena mijenja ”profil” traženog izvođača.

Naravno da je suludo razmišljati o Red Hot Chili Peppersima, Madonni, Robbieju Williamsu, U2 i ostalima, ali realnim se čini dobrano promisliti o otvorenim opcijama za dovođenje izvođača kao što su, recimo, Manu Chao ili Jovanotti. Cijela procjena se svodi na opreznu procjenu uloženo-dobivenog i naravno, na pravovremeno vremensko tempiranje upućivanja poziva koje može odigrati presudnu ulogu u dogovaranju cijene koštanja nastupa ”jakog” stranog imena. Ova taktika je u prošlogodišnjim pregovorima s domaćim izvođačima značajno smanjila troškove, jer opće je poznato da je cijena angažmana manja što se ranije dogovori i potpiše konačni ugovor o nastupu nekog glazbenika za doček Nove godine.

Ovogodišnja lista koncerata popularnih stranih imena u Hrvatskoj i bližoj okolici je impresivna, a radi se samo o nekoliko kilometara razlike ”na terenu” i, što je daleko veća prepreka, nekoliko svjetlosnih godina razlike u poimanju ”kulturnog biznisa” i stvaranja novog nasuprot dosadašnjeg toliko neželjenog, a ipak još uvijek dominantnog, ne-trendi ”industrijsko-lučko središte” imagea Rijeke. Gašenjem posrnule riječke industrije, a intertnim paljenjem novih resursa ”u prazno” dobivamo klasični istočno evropski tranzicijski rezultat - gubitak identiteta i posvemašnji copy paste pristup za površinsko manikiranje nevesele sadašnjice. Primjer za to su gradska plakatna mjesta gdje sve češće primjećujemo marketinške slogane sročene na engleskom (!?) jeziku. Idete u ”tower” malo ”shopingirati”, a kad ste već tamo skočit ćete i u ”multiplex”? Ako je u svijetu tehnologije, interneta i kompjutera neminovno koristiti strane riječi jer hrvatske inačice još nisu izmišljene ili su presmiješne zbog nesnalaženja akademskih inertičara, dajmo im vremena za prilagodbu - no, jezični problemi su manji problem od onog čime se bavi ovaj tekst. Upravo zato pitanje jednog benignog koncerta i jednog dočeka Nove godine značajno dobiva na težini.

Za ovogodišnji koncert posljednjeg dana u godini prekasno je ulaziti u složenije organizacijske utakmice, pa čak i ako se potpiše ugovor o održavanju nastupa navedenog izvođača hita ”Srce nije kamen” nije kasno za promjene dosadašnjeg modela - glas građana ne mora biti ”nužno zlo”, niti disonantno baljezgarenje vječito nezadovoljne manjinske opozicije, već prijateljski putokaz za navođenje gradskim kormilarima iz područja kulture i glazbe. Uostalom, isti ti građani će se dane večeri zabaviti (ili neće) prema vox populi bumerang načelu bez izvoljevanja i tipičnih hrvatskih nedoumica ”tko-je-i-kako-kome-za-koju-lovu-namjestio-posao”. Barem će znati da su i sami odgovorni za posljedice, ugodne ili ne, vlastitog odabira. Kako u ovome, tako i u svemu - uostalom, ne govorimo li o ”našem” novcu deponiranom na gradskom računu. Ne radi se o anarhoutopijskom ljevičarenju nego o bazičnim značajkama praktične demokracije.

Osobno nemam ništa protiv Primorskog radija, niti Grada Rijeke, kao niti itko iz naše male slobodnomisleće redakcije. Također nemam ništa protiv Toše Proeskog čije me pozicioniranje unutar glazbenog businessa nimalo ne okupira, ali, kao i mnogi naši sugrađani, smatram da je došlo vrijeme da se u Rijeci otvoreno, uljudno i javno, uz čvrste argumente svih zainteresiranih strana pokrene konstruktvna diskusija o temi tradicionalnih novogodišnjih koncerata u Rijeci. Dobar početak bi bio postavljanje anketnog upitnika na internetskim stranicama Grada s pitanjem ”Koga želite slušati na dočeku sljedeće Nove godine?”. Inače će se sve svesti na prazna neproduktivna kuloarska naklapanja o još jednom, imaginarnom ili ne, ”riječkom slučaju”. Sada se radi o, u principu, nevažnom koncertu, sutra - tko zna o čemu.

Robert Paulić

Epilog:

Ugovor za novogodišnji nastup s Tošom Proeskim je potpisan, a kao ”gosti iznenađenja” nastupiti će riječki glazbenici iz grupe Let3. (studeni 2006.)

Objavljeno 30.10.2006.

Vremeplov

Danas svatko piše, novinari su priglupi, nemaju podloge, nisu educirani, mediji zatupljuju ljude. Let 3 je tu da lupanjem kurca po čelu krijepi i osvješćuje napaćeni narod. To nam uspijeva i zato se tome veselimo.
Damir Martinović Mrle (Let3)