Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Dva oskarovska kandidata u Art-kinu Croatia

Dva oskarovska kandidata u Art-kinu CroatiaVeljaču u Art-kinu dodatno pojačavaju i oskarovski kandidati. Nakon južnoafričkog kandidata za Oscara (Ljepota) kojeg smo imali prilike gledati u sklopu ReeQueer MoMenata, pred nama je iranski kandidat Nader i Simin se rastaju te finski kandidat za istu nagradu– Le Havre.

Nader i Simin se rastaju drama je o bračnom paru koji budućnost svoje obitelji vidi drugačije. U želji za poboljšanjem kvalitete života, ali ponajprije i života svoje 11-godišnje kćeri Termeh, Simin želi napustiti Iran, dok Nader odlučuje ostati u Iranu kako bi se brinuo za svog oca koji boluje od Alzheimerove bolesti. Jedini način za to je razvod braka do kojeg nije tako jednostavno doći u Iranu. Simin se seli kod svojih roditelja, dok kćer Termeh ostaje kod oca Nadera. Nader zapošljava mladu trudnicu kako bi mu pomogla oko njege oca, no ubrzo saznaje kako ona radi bez dozvole supruge.

Ova je potresna drama, osim kandidature za Oscara, i dvostruko nagrađena na Berlinaleu prošle godine za najbolju glumicu i glumca. Film je potresao i domaću publiku i kritiku te je nagrađen i Zlatnom arenom na Festivalu igranog filma u Puli za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji.

Le Havre, posljednji film poznatog redatelja Akija Kaurismäkija (Čovjek bez prošlosti, Unajmio sam plaćeno ubojicu), donosi priču o ostarjelom čistaču cipela neostvarenih snova. Marcel Marx, nekadašnji pisac i boem, danas čistač cipela živi svoju organiziranu svakodnevicu provodeći vrijeme u svojoj najdražoj kavani, na poslu ili u društvu supruge Arletty. Starčevu svakodnevicu remeti dolazak afričkog dječaka koji uplovljava s teretom u poznatu francusku luku Le Havre. Marx mu odlučuje pomoći i pružiti mu utočište.
Kaurismäki je zadivio čak i Međunarodnu federaciju filmskih kritičara koji su ga nagradili na prošlogišnjem festivalu u Cannesu.

Nader i Simin se rastaju igra od 20. do 26. siječnja, dok Le Havre igra i jedan dan dulje, odnosno do 27. siječnja.

Objavljeno 23.01.2012.

Vremeplov

Što god manje znaš - više vjeruješ.
Bono (U2)